Hoppa till innehåll
hero1

Korta YH-utbildningar

Den 15 april 2020 lanserade Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) en ny form av kortare yrkeshögskoleutbildningar. Initiativet är en del i satsningen för att skapa fler och snabbare vägar att ställa om kompetens i arbetslivet. Här går vi igenom hur de fungerar och vad som gäller.

Kortare, kostnadsfria och på distans

En kort Yrkeshögeskolutbildning har samma mål som en lång – att hjälpa dig ut på arbetsmarknaden. Precis som de längre YH-utbildningar är de anpassade efter arbetsmarknadens behov och syftet med de korta utbildningarna är att underlätta kompetensutveckling för redan yrkesverksamma. Den stora skillnaden är att korta utbildningar ställer högre krav på förkunskap. Utbildningarna är dessutom mer flexibla och kan exempelvis studeras på deltid, parallellt med jobb och på distans.

För vem?

Våra korta YH-utbildningar riktar sig till dig som redan tagit dig in en bransch, antingen genom studier eller yrkeserfarenhet, och vill vidareutbilda sig inom ett visst kompetensområde eller yrke. Det innebär att förkunskapskraven skiljer sig från våra långa utbildningar och kräver ofta att du har tidigare erfarenhet av branschen eller inom området du vill studera. Alla specifika krav är listade på respektive utbildningssida.

Korta YH-utbildningar på IHM

Affärsutveckling Unified Commerce

Kurser
24 veckor  |  Deltid / Parallellt med jobb

Digital & Social Selling

Kurser
14 veckor  |  Deltid / Parallellt med jobb

Konceptutveckling digitala event

Kurser
28 veckor  |  Deltid / Parallellt med jobb

E-commerce Coordinator

Kurser
24 veckor  |  Deltid / Parallellt med jobb / Heltid

Hållbarhet inom e-handel

Kurser
12 veckor  |  Deltid / Parallellt med jobb

Public Bid Manager

Kurser
24 veckor  |  Deltid / Parallellt med jobb

Revenue Management för besöksnäringen

Kurser
20 veckor  |  Deltid / Parallellt med jobb / Heltid

Fler frågor & svar om korta YH-utbildningar

Berättigar korta YH-utbildningar studiemedel från CSN?

Ja, reglerna är desamma som för ordinarie utbildningar.

Hur ansöker jag?

Ansökan går till precis likadant som för våra övriga YH-utbildningar. Du skickar in din ansökan via yh-antagning.se tillsammans med betyg och CV. Notera att datumen för när ansökan öppnar och stänger kan skilja sig åt.

Efter att du har gjort en ansökan kommer vi göra en bedömning av din behörighet. Du får återkoppling genom yh-antagning.se om du är behörig eller om du behöver komplettera och i så fall vad vi saknar för att du ska bli behörig. Ibland är det högt tryck på antal inlämnade ansökningar och då hinner vi inte återkoppla innan sista kompletteringsdag. Läs därför instruktioner och förkunskapskrav noga så du är säker på att du bifogat allt som behövs.

För att underlätta den processen så tänk på följande när du skickar in din ansökan:

  • Att namn och personnummer syns på ditt betyg. Vi godkänner även skärmdump från antagning.se så länge som namn och personnummer syns.
    Tips! Zooma ut när du tar en skärmdump så att du får med alla dina betyg på en sida och inte på två sidor, då ditt namn och personnummer annars riskerar att inte synas på en av skärmdumparna.
  • Att du har bifogat CV som styrker din arbetslivserfarenhet. Men också att det tydligt framgår vad du har jobbat med. Det finns många titlar och ibland kan det ingå tex marknadsföring i rollen utan att det framgår i titeln. Om du vet med dig att du har en titel som tex. säljare eller projektledare kan du bifoga ex. en tjänstebeskrivning med din ansökan.
  • Om du bifogar examensbevis för en utbildning där det inte tydligt framgår att den innehåller marknadsföring (eller vad utbildningen kräver som förkunskapskrav) så bifoga ett utdrag över kurserna som ingick i examen.

Hur styrker jag min arbetslivserfarenhet?

Arbetslivserfarenhet styrker du genom ett CV med tydlig beskrivning av dina olika yrkesroller. Tänk på att start- och slutdatum, titel och arbetsbeskrivning skall finnas med.

Jag saknar behörighet/hittar inte mina gymnasiebetyg?

Om du till exempel saknar dina gymnasiebetyg kan du bli behörig genom reell kompetens. Det vill säga vi tittar på hela din samlade kompetens inklusive arbetslivserfarenhet, föreningsverksamhet och andra erfarenheter som du har samlat på dig genom livet. Här kan du läsa mer.

Jag har äldre/utländska betyg från gymnasiet?

Vi använder oss av en bedömningshandbok framtagen av Universitets- och högskolerådet (UHR) och en handbok för tillträde som Myndigheten för yrkeshögskolan har tagit fram. Med hjälp av dessa underlag kan vi göra behörighetsbedömningar av de flesta olika betygstyperna som exempelvis avgångsbetyg, mellanårsbetyg, slutbetyg, folkhögskolebetyg och komvux.

På motsvarande sätt granskar och bedömer vi dina utländska gymnasiebetyg, för att avgöra om de möter grundläggande och särskilda förkunskapskrav inom utbildningen. Om du har en översättning eller validering från UHR så bifoga den.

Jag har en examen som Marknadsekonom DIHM, är jag behörig att söka?

Det är svårt att svara på. Det beror på när du läste den och vilka kurser den har innehållit. Skicka in dina kurscertifikat så återkopplar vi om det är någonting som saknas.