Hoppa till innehåll

Ansökan & antagning

Här hittar du information om hur du ansöker till IHM Yrkeshögskola och hur antagningsprocessen går till.

Viktiga datum

Korta YH-utbildningar på distans (30 YH-poäng):

Mitten av juli: Besked om nya beviljande från Myndigheten för Yrkeshögskolan gällande fler korta YH-utbildningar på distans med start redan i höst. Anmäl intresse här

3 augusti: Ansökan till Hållbarhet inom e-handel stänger. Antagningsbesked skickas ut i augusti.

Ordinarie YH-utbildningar för yrkeshögskoleexamen (210-400 YH-poäng):

Vi har fått ytterligare utbildningsplatser i höst och förlänger därför ansökningsperioden för följande utbildningar:

8 juli
Ansökan öppnar för:

Utbildningarna startar i oktober.

3 augusti
Ansökan stänger för:

17 augusti
Ansökan stänger för:

Antagningsbesked skickas ut i augusti


Ordinare ansökningsomgång inför utbildningsstarter hösten 2020:

12 februari: Ansökan till höstens starter öppnar.

12 + 17 mars: Öppet hus i Stockholm, Göteborg och Malmö

4 maj: Ansökan till examensgrundande YH-utbildningar stänger.

17 maj: Sista dag för komplettering

17 juni: Antagningsbesked skickas ut

Augusti 2020: Utbildningen börjar

September 2020: Ansökan till vårens utbildningsstarter öppnar

Tips! Hittar du inte det du söker? Se vår FAQ med vanliga frågor och svar här eller kontakta oss.


Ansökan - så här gör du

Registrering

Ansökan görs via extern ansökningsportal: yh-antagning.se

Börja med att registrera ett konto, eller logga in om du redan har ett befintligt konto.

Fyll i personuppgifter och ange personnummer. Saknar du svenskt personnummer kan du istället fylla i födelsedatum och kön. (Dessa uppgifter används för att verifiera vem du är och för att IHM Yrkeshögskola ska kunna kontakta dig.)

Välj den eller de utbildningar som du vill söka.

Färdigställ ansökan

Bifoga/ladda upp betyg och intyg som krävs för att kunna bli behörig till utbildningen. IHM har inte tillgång till den nationella betygsdatabasen och du behöver därför skicka in/bifoga samtliga ansökningshandlingar som efterfrågas. Om du avser att komplettera med något längre fram, anger du det nu. På respektive utbildningssida kan du läsa vad som gäller för behörighet och urval.

För att färdigställa din ansökan på yh-antagning.se klickar du på ”Skicka in ansökan”.

Reell kompetens

Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs.

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda formuläret och de intyg som styrker din reella kompetens laddar du sedan upp i din ansökan på yh-antagning.se. Läs mer om reell kompetens

Fördelar med att skicka in ansökan tidigt

Det finns klara fördelar med att skicka in ansökan tidigt i antagningsperioden. Du får tidigare återkoppling från IHM angående din ansökan, vilket leder till att du snabbare kan bli behörig till utbildningen. Till exempel kan du som är osäker på om du är formellt behörig till utbildningen du sökt, få tips och råd om hur du kan ansöka om en bedömning av din reella kompetens och därmed öka dina chanser att bli behörig. Dessutom, ju tidigare du skickar in, desto tidigare får du möjlighet att göra urvalstestet och du har möjlighet att välja en tid som passar dig.

Urvalstest

Viktig information gällande urvalstest våren 2020:

Med anledning av COVID-19 (Coronaviruset) har IHM Business School tagit beslutet att inte genomföra urvalstest för denna ansökningsomgång.

Vi kommer istället att genomföra urvalsprocessen baserat på snittbetyg. Ingen hänsyn kommer tas till meritpoäng eller högskoleprov. Du får också poäng baserat på dina gymnasiebetyg i den första kursen i Svenska, Matematik och Engelska. Vid utländska betyg eller andra betygsformer så använder vi bedömningshandboken på Universitet- och högskolerådet för att räkna ut ditt snitt.

Den sammanvägda poängen du får ligger till grund för urvalet och hur du rangordnas för att bli antagen till utbildningen. Vet du med dig att du inte har skickat in dina gymnasiebetyg, komplettera med det så att vi kan räkna ut ditt snittbetyg!

Har du frågor kan du höra av dig till oss på yh@ihm.se


Urvalstester för kommande ansökningsperioder:

När du har skickat in din ansökan kommer du att bli inbjuden till ett skriftligt urvalstest. Poängen du får på testet ligger till grund för urvalet och hur du rangordnas för att bli antagen till utbildningen. Vi har många sökande till våra utbildningar och bra resultat på urvalstestet ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Testresultatet är endast giltigt under aktuell ansökningsperiod.

Urvalstesten genomförs digitalt med hjälp av provplattformen Dugga. Läs mer om Dugga HÄR.

OBS! Urvalstest görs ej för distansutbildningarna Agil Projektledare och Public Bid Manager!


Antagningsprocessen

Kommunikation

Vi håller dig underrättad via ansökningsportalen yh-antagning.se Du får även ett mejl med uppmaning att gå in på sajten, så snart du har fått ett nytt meddelande från oss.

Komplettering

Vi gör vårt bästa för att återkoppla till dig innan sista kompletteringsdag. Vi rekommenderar dig att noga läsa igenom förkunskapskraven för utbildningen du söker till.

Antagningsbesked

I antagningsbeskedet som går ut via yh-antagning.se ser du om du har erbjudits plats eller står som reserv. Uppfyller du inte behörighetskraven får du information om detta.

Utbildningsstart

Har du blivit antagen till en utbildning hos oss och tackat ja till din plats, får du information om vad som gäller i god tid inför utbildningsstart.

Direkt till ansökan

image

FAQ IHM Yrkeshögskola

Här hittar du fler svar på frågor som rör YH-studier på IHM.