Hoppa till innehåll

Ansökan & antagning

Här hittar du information om hur du ansöker till IHM Yrkeshögskola och hur antagningsprocessen går till.


Ansökan - så här gör du

Registrering

Ansökan görs via extern ansökningsportal: yh-antagning.se

Börja med att registrera ett konto, eller logga in om du redan har ett befintligt konto.

Fyll i personuppgifter och ange personnummer. Saknar du svenskt personnummer kan du istället fylla i födelsedatum och kön. (Dessa uppgifter används för att verifiera vem du är och för att IHM Yrkeshögskola ska kunna kontakta dig.)

Välj den eller de utbildningar som du vill söka.

Färdigställ ansökan

Bifoga/ladda upp betyg och intyg (i pdf-format) som krävs för att bli behörig till utbildningen. IHM har inte tillgång till den nationella betygsdatabasen och du behöver därför skicka in/bifoga samtliga ansökningshandlingar som efterfrågas (i pdf-format.) Om du avser att komplettera med något längre fram, anger du det nu. På respektive utbildningssida kan du läsa vad som gäller för behörighet och urval.

För att färdigställa din ansökan på yh-antagning.se klickar du på ”Skicka in ansökan”.

Reell kompetens

Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs.

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda formuläret och de intyg som styrker din reella kompetens laddar du sedan upp (i pdf-format) i din ansökan på yh-antagning.se. Läs mer om reell kompetens

Fördelar med att skicka in ansökan tidigt

Det finns klara fördelar med att skicka in ansökan tidigt i antagningsperioden. Du får tidigare återkoppling från IHM angående din ansökan, vilket leder till att du snabbare kan bli behörig till utbildningen. Till exempel kan du som är osäker på om du är formellt behörig till utbildningen du sökt, få tips och råd om hur du kan ansöka om en bedömning av din reella kompetens och därmed öka dina chanser att bli behörig. Dessutom, ju tidigare du skickar in, desto tidigare får du möjlighet att göra urvalstestet och du har möjlighet att välja en tid som passar dig.

Urvalstest

Urvalstester för start vårterminen 2021:

Du som blir bedömd som behörig får inom kort en inbjudan till urvalstest via yh-antagning.se. Urvalstestet sker digitalt på distans. Urvalstestet består av frågor i svenska och matematik (nivån motsvarar grundläggande behörighet på gymnasiet). Testet ser likadant ut för alla sökande oavsett sökt utbildning. Den totala tiden för att genomföra urvalstestet är 60 minuter.

Resultatet på testet, samt poäng baserat på betyg i kurserna svenska 1, matematik 1 och engelska 5, ligger till grund för din urvalspoäng. I det fall två sökande får samma urvalspoäng väger urvalstestet tyngre och om det är lika poäng även där sker en automatisk lottning. För att öka din chans att få en plats på utbildningen rekommenderar vi dig att göra urvalstestet.

Testresultatet är endast giltigt under aktuell ansökningsperiod på IHM Business School.

Ladda ner exempelfrågor för Urvalstestet (, 131 kB)

OBS! Urvalstest görs ej för distansutbildningarna Agil Projektledare och Public Bid Manager samt korta utbildningar.


Viktiga datum

YH-utbildningar för yrkeshögskoleexamen (210-400 YH-poäng):

Vårterminen 2021

  • Antagningsbesked skickas ut i december.
  • Utbildningarna startar i januari

Korta YH-utbildningar på distans (30-70 YH-poäng):

Hösten 2021

  • Antagningsbesked skickas ut i oktober.
  • Utbildningarna startar i november.

Tips! Hittar du inte det du söker? Se vår FAQ med vanliga frågor och svar här eller kontakta oss.


Antagningsprocessen

Kommunikation

Det är viktigt att du håller dig uppdaterad via ansökningsportalen yh-antagning.se Du får även ett mail från IHM när du har en ny händelse på yh-antagning.se - tänk på att mailen, beroende på inställningar, kan hamna i skräpposten.

Komplettering

Vi gör vårt bästa för att återkoppla till dig innan sista kompletteringsdag. Vi rekommenderar dig att noga läsa igenom förkunskapskraven för utbildningen du söker till.

Antagningsbesked

I antagningsbeskedet som går ut via yh-antagning.se ser du om du har erbjudits plats eller står som reserv. Reservlistan uppdateras kontinuerligt - tänk på att hålla dig uppdaterad via yh-antagning.se för att följa din plats. Om du kommer in på en eller flera utbildningar och tackar ja, så förlorar du inte din reservplats. Tänk på att det är många som vill läsa på IHM Yrkeshögskola så tacka endast ja till flera utbildningar i undantagsfall.

Uppfyller du inte behörighetskraven får du information om detta.

Utbildningsstart

Har du blivit antagen till en utbildning hos oss och tackat ja till din plats, får du information om vad som gäller i god tid inför utbildningsstart.

Direkt till ansökan

image

FAQ IHM Yrkeshögskola

Här hittar du fler svar på frågor som rör YH-studier på IHM.

;