Hoppa till innehåll

Ansökan & antagning

Här hittar du information om hur du ansöker till IHM Yrkeshögskola och hur antagningsprocessen sedan går till.

Aktuella utbildningsstarter våren 2020

Lönekonsult, Stockholm
Ekonomi & redovisningskonsult, Stockholm
Säljare B2B, Malmö
Internationell säljare B2B, Stockholm

När händer vad?

21 augusti: Ansökan till vårens starter öppnar

25, 26 september: Informationsmöte

28 oktober: Ansökan stänger

11 november: Sista dag för komplettering

12 december: Antagningsbesked lämnas ut

Januari 2020: Utbildningen börjar

Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om kommande utbildningsstarter via mail.

Tips! Hittar du inte det du söker? Se vår FAQ med vanliga frågor och svar kring IHM Yrkeshögskola och våra yh-utbildningar eller ring oss på 031-335 21 39.

Ansökan - så här gör du

Registrering

Ansökan görs via ansökningsportalen: yh-antagning.se

Börja med att registrera ett konto, eller logga in om du redan har ett befintligt konto.

Fyll i personuppgifter och ange personnummer. Saknar du svenskt personnummer kan du istället fylla i födelsedatum och kön. (Dessa uppgifter används för att verifiera vem du är och för att IHM Yrkeshögskola ska kunna kontakta dig.)

Välj den eller de utbildningar som du vill söka.

Färdigställ ansökan

Bifoga/ladda upp betyg och intyg som krävs för att kunna bli behörig till utbildningen. IHM inte har tillgång till den nationella betygsdatabasen och du behöver därför skicka in/bifoga samtliga ansökningshandlingar som efterfrågas. Om du avser att komplettera med något längre fram, anger du det nu. På respektive utbildningssida kan du läsa vad som gäller för behörighet och urval.

För att färdigställa din ansökan på yh-antagning.se klickar du på ”Skicka in ansökan”.

Reell kompetens

Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs.

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda formuläret och de intyg som styrker din reella kompetens laddar du sedan upp i din ansökan på yh-antagning.se. Läs mer om reell kompetens

Fördelar med att skicka in ansökan tidigt

Det finns klara fördelar med att skicka in ansökan tidigt i antagningsperioden. Du får tidigare återkoppling från IHM angående din ansökan, vilket leder till att du snabbare kan bli behörig till utbildningen. Till exempel kan du som är osäker på om du är formellt behörig till utbildningen du sökt, få tips och råd om hur du kan ansöka om en bedömning av din reella kompetens och därmed öka dina chanser att bli behörig. Dessutom, ju tidigare du skickar in, desto tidigare får du möjlighet att göra urvalstestet och du har möjlighet att välja en tid som passar dig.

Urvalstest

När du har skickat in din ansökan kommer du att bli inbjuden till ett skriftligt urvalstest. Poängen du får på testet ligger till grund för urvalet och hur du rangordnas för att bli antagen till utbildningen. Vi har många sökande till våra utbildningar och bra resultat på urvalstestet ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Testresultatet är endast giltigt under aktuell ansökningsperiod.

digiexam-logo.png

Urvalstesten genomförs digitalt med hjälp av provplattformen DigiExam. Inför att du ska skriva ditt urvalstest kan det vara bra om du redan har laddat ned programvaran på din dator. Läs mer om DigiExam HÄR.

Antagningsprocessen

Kommunikation

Vi håller dig underrättad via ansökningsportalen yh-antagning.se Du får även ett mejl med uppmaning att gå in på sajten, så snart du har fått ett nytt meddelande från oss.

Komplettering

Vi gör vårt bästa för att återkoppla till dig innan sista kompletteringsdag. Är det något du behöver komplettera för att bli behörig till utbildningen kommer vi att specificera detta.

Antagningsbesked

I antagningsbeskedet som går ut via yh-antagning.se ser du om du har erbjudits plats eller står som reserv. Uppfyller du inte behörighetskraven får du information om detta.

Utbildningsstart

Har du blivit antagen till en utbildning hos oss och tackat ja till din plats, får du information om vad som gäller i god tid inför utbildningsstart.

Direkt till ansökan

image

FAQ IHM Yrkeshögskola

Här hittar du fler svar på frågor som rör YH-studier på IHM.