Hoppa till innehåll

Ansökan & antagning

Här hittar du information om hur du ansöker till IHM Yrkeshögskola och hur antagningsprocessen går till.

Ansökan - så här gör du

Registrering

Ansökan görs via extern ansökningsportal: yh-antagning.se

Börja med att registrera ett konto, eller logga in om du redan har ett befintligt konto.

Fyll i personuppgifter och ange personnummer. Saknar du svenskt personnummer kan du istället fylla i födelsedatum och kön. (Dessa uppgifter används för att verifiera vem du är och för att IHM Yrkeshögskola ska kunna kontakta dig.)

Välj den eller de utbildningar som du vill söka.

Färdigställ ansökan

Bifoga/ladda upp betyg och intyg (i pdf-format) som krävs för att bli behörig till utbildningen. IHM har inte tillgång till den nationella betygsdatabasen och du behöver därför skicka in/bifoga samtliga ansökningshandlingar som efterfrågas (i pdf-format.) Om du avser att komplettera med något längre fram, anger du det nu. På respektive utbildningssida kan du läsa vad som gäller för behörighet och urval.

För att färdigställa din ansökan på yh-antagning.se klickar du på ”Skicka in ansökan”.

Reell kompetens

Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs.

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda formuläret och de intyg som styrker din reella kompetens laddar du sedan upp (i pdf-format) i din ansökan på yh-antagning.se. Läs mer om reell kompetens

Fördelar med att skicka in ansökan tidigt

Det finns klara fördelar med att skicka in ansökan tidigt i antagningsperioden. Du får tidigare återkoppling från IHM angående din ansökan, vilket leder till att du snabbare kan bli behörig till utbildningen. Till exempel kan du som är osäker på om du är formellt behörig till utbildningen du sökt, få tips och råd om hur du kan ansöka om en bedömning av din reella kompetens och därmed öka dina chanser att bli behörig. Dessutom, ju tidigare du skickar in, desto tidigare får du möjlighet att göra urvalstestet och du har möjlighet att välja en tid som passar dig.

Urvalstest

Viktig information gällande urvalstest våren 2020:

Med anledning av COVID-19 (Coronaviruset) har IHM Business School tagit beslutet att inte genomföra urvalstest för denna ansökningsomgång.

Vi kommer istället att genomföra urvalsprocessen baserat på snittbetyg. Ingen hänsyn kommer tas till meritpoäng eller högskoleprov. Du får också poäng baserat på dina gymnasiebetyg i den första kursen i Svenska, Matematik och Engelska. Vid utländska betyg eller andra betygsformer så använder vi bedömningshandboken på Universitet- och högskolerådet för att räkna ut ditt snitt.

Den sammanvägda poängen du får ligger till grund för urvalet och hur du rangordnas för att bli antagen till utbildningen. Vet du med dig att du inte har skickat in dina gymnasiebetyg, komplettera med det så att vi kan räkna ut ditt snittbetyg!

Har du frågor kan du höra av dig till oss på yh@ihm.se


Urvalstester för kommande ansökningsperioder:

När du har skickat in din ansökan kommer du att bli inbjuden till ett skriftligt urvalstest. Poängen du får på testet ligger till grund för urvalet och hur du rangordnas för att bli antagen till utbildningen. Vi har många sökande till våra utbildningar och bra resultat på urvalstestet ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Testresultatet är endast giltigt under aktuell ansökningsperiod.

Urvalstesten genomförs digitalt med hjälp av provplattformen Dugga. Läs mer om Dugga HÄR.

OBS! Urvalstest görs ej för distansutbildningarna Agil Projektledare och Public Bid Manager!


Viktiga datum

YH-utbildningar för yrkeshögskoleexamen (210-400 YH-poäng):

Vi har fått ytterligare utbildningsplatser i höst och förlänger därför ansökningsperioden för följande utbildningar:

8 september - 26 oktober
Ansökan till vårterminen 2021 är öppen:
Account Manager B2B
Ekonomi och redovisningskonsult
Internationell säljare B2B
Lönekonsult

Antagningsbesked skickas ut i december. Utbildningarna startar i januari

Korta YH-utbildningar på distans (30-70 YH-poäng):

14 september - 5 oktober
Ansökan är öppen för:
Agil förändringsledning
Digital Analytics - Conversion & Visualization
Hållbarhet inom e-handel

Antagningsbesked skickas ut i oktober. Utbildningarna startar i början av november.

Tips! Hittar du inte det du söker? Se vår FAQ med vanliga frågor och svar här eller kontakta oss.


Antagningsprocessen

Kommunikation

Det är viktigt att du håller dig uppdaterad via ansökningsportalen yh-antagning.se Du får även ett mail från IHM när du har en ny händelse på yh-antagning.se - tänk på att mailen, beroende på inställningar, kan hamna i skräpposten.

Komplettering

Vi gör vårt bästa för att återkoppla till dig innan sista kompletteringsdag. Vi rekommenderar dig att noga läsa igenom förkunskapskraven för utbildningen du söker till.

Antagningsbesked

I antagningsbeskedet som går ut via yh-antagning.se ser du om du har erbjudits plats eller står som reserv. Reservlistan uppdateras kontinuerligt - tänk på att hålla dig uppdaterad via yh-antagning.se för att följa din plats. Om du kommer in på en eller flera utbildningar och tackar ja, så förlorar du inte din reservplats. Tänk på att det är många som vill läsa på IHM Yrkeshögskola så tacka endast ja till flera utbildningar i undantagsfall.

Uppfyller du inte behörighetskraven får du information om detta.

Utbildningsstart

Har du blivit antagen till en utbildning hos oss och tackat ja till din plats, får du information om vad som gäller i god tid inför utbildningsstart.

Direkt till ansökan

image

FAQ IHM Yrkeshögskola

Här hittar du fler svar på frågor som rör YH-studier på IHM.

;