KORTA YH-KURSER PÅ IHM ÄR

Kostnadsfria

Kostnadsfria

I kronor alltså. Inte din dyrbara tid förståss, den behöver vi så klart inkassera ett par timmar i veckan. Men plånboksmässigt kostar det noll. Det är snarare det motsatta, för dessa kurser är dessutom CSN-berättigade... 

För dig med erfarenhet

För dig med erfarenhet

Vi ställer inga krav på om du jobbar idag eller inte, men du behöver ha samlat på dig erfarenhet i arbetslivet för att gå en YH-kurs. Hur många år och inom vilken typ av arbete avslöjar vi på respektive kurs-sida.

Eftertraktade

Eftertraktade

Vem kunde tänka sig att kostnadsfria kurser på distans som lärs ut av proffs i branschen under flexibla tider – skulle vara så populära? 

Kurserna är populära på två olika sätt. Vissa har ett högt söktryck och kan vara svåra att ta sig in på. Medan andra kurser har högre urvalkriterer, vilket också gör de svårare att komma in på. 

Men vi vill också vara tydliga med att om du möter behörighetskraven, har du ofta goda chanser att knipa en plats.  

På distans och flexibla

På distans och flexibla

Upplägget är i princip optimerat* för att du ska hinna med din kurs medan du jobbar. Allt sker digitalt (läs var du vill) och det enda som är schemalagt är frivilligt (resten läser du när du vill). 

* Hade vi haft tillgång till varje deltagares kalender med allt från hämtningar och lämningar, fritidsschema, sömnvanor och dagsform hade kanske någon super-AI kunnat planera de schemalagda lektionerna optimalt för gruppen som helhet. Tills dess kör vi på med det här upplägget som hittills visat sig funka bra för de flesta...

Vi har en YH-kurs för dig som jobbar med...

Välj ett område du har erfarenhet inom och scrolla till höger för att se vilka kurser vi har

Vanliga frågor om korta YH-kurser

Om utbildningen är på halvfart, så innebär det i snitt ca 20 timmars studier per vecka. Meddela gärna din arbetsgivare att du ska studera, för att kunna komma loss på workshops under dagtid.

Workshops är inte obligatoriska, men vi rekommenderar att man är med på dessa för att få ut så mycket som möjligt av kursen. Det är där som diskussioner och utbyte mellan lärare och medstuderande sker. Workshops spelas inte in så dessa går inte att ta del av om du inte är med live. Vi lägger samtliga workshops och handledningstillfällen på dagtid mellan 09.00-16.00, för det är då vi har tillgång till våra lärarkonsulter.

Du får gärna ansöka till flera kurser men vi rekommenderar dig att endast läsa en kurs åt gången för att hinna med, då våra kurser riktar sig till dig som vill studera vid sidan av ditt arbete.

Alla våra kurser har individuella inlämningar som sker digitalt.

Ja, du får ett utbildningsbevis.

Arbetslivserfarenhet styrker du genom att fylla i IHM:s bilaga för yrkeserfarenhet med tydlig beskrivning av dina olika yrkesroller. Tänk på att start- och slutdatum, titel, arbetsbeskrivning samt omfattning skall finnas med för respektive tjänst. När du blivit behörig till utbildningen kommer du även få inbjudan till ett urvalsprov där du testas i dina kunskaper inom ämnet.

Om du till exempel saknar dina gymnasiebetyg kan du bli behörig genom reell kompetens. Det vill säga vi tittar på hela din samlade kompetens inklusive arbetslivserfarenhet, föreningsverksamhet och andra erfarenheter som du har samlat på dig genom livet. Här kan du läsa mer.

Vi använder oss av en bedömningshandbok framtagen av Universitets- och högskolerådet (UHR) och en handbok för tillträde som Myndigheten för yrkeshögskolan har tagit fram. Med hjälp av dessa underlag kan vi göra behörighetsbedömningar av de flesta olika betygstyperna som exempelvis avgångsbetyg, mellanårsbetyg, slutbetyg, folkhögskolebetyg och komvux.

På motsvarande sätt granskar och bedömer vi dina utländska gymnasiebetyg, för att avgöra om de möter grundläggande och särskilda förkunskapskrav inom utbildningen. Om du har en översättning eller validering från UHR så bifoga den.

Det är svårt att svara på. Det beror på när du läste den och vilka kurser den har innehållit. Skicka in dina kurscertifikat så återkopplar vi om det är någonting som saknas.

Hittade du inte kursen för dig?

Och är samtidigt intresserad av att lära dig något nytt på IHM? Här finns en listsida med fler filtreringsmöjligheter.

Det snabbaste sättet att komma framåt inom ditt område

Det är ingen hemlighet att fler färdigheter stärker din yrkesroll. Men om du redan arbetar kan det vara svårt att hitta tid och resurser för kurser, utbildningar och all annan form av kompetensutveckling.

Det är då korta YH-kurser passar in i bilden. De är skräddarsydda för arbetsmarknadens behov, du läser på deltid och distans (vilket gör det lätt att läsa parallellt med ett arbete) och de är kostnadsfria och CSN-berättigade.

Låt oss ta en närmare titt på varför korta YH-kurser är ett effektivt sätt att bredda, fördjupa eller förändra din yrkesroll.


Flexibelt på distans

Att läsa en kurs på distans har många fördelar. Du får kvalificerad utbildning där det passar dig. Dessutom kan du flexibelt bestämma (nästan) hela ditt schema efter dina preferenser (valfria workshops är schemalagda), vilket ger dig möjlighet att fortfarande göra andra viktiga saker i ditt liv, och som är låsta till en viss tid på dygnet.

Eftersom du inte behöver resa kan du också spara på tillhörande kostnader. Och så kommer du i kontakt med andra deltagare spridda över hela Sverige.

Det enda vi behöver är ditt engagemang, då kommer du tveklöst att lämna kursen med värdefulla färdigheter.


Kostnadsfritt, CSN-berättigat och eftertraktat

Att gå en gratis och CSN-berättigad kurs är ett tacksamt sätt att lära sig något nytt. Nackdelen är förstås att konkurrensen om våra platser ökar markant, men i slutändan leder det trots allt till att de andra deltagarna du går kursen med är - engagerade, kunniga och erfarna.


På deltid för dig som jobbar

Att läsa en deltidskurs samtidigt som du arbetar är en chans att öka dina färdigheter och utforska nya möjligheter. Det ger inte bara skjuts i din karriärutveckling, det kan också vara ett fantastiskt sätt att prova något nytt - utan att tvinga fram en paus i din karriär.

Det ger dig också chansen att knyta nyttiga kontakter inom ditt område eller bransch, vilket ytterligare kan gynna dina karriärmöjligheter på sikt (eller direkt).


Karriärstimulerande

Att gå en kurs för att förbättra din karriär är en givande upplevelse. Inte nog med att du får färska färdigheter inom ditt område, så håller du dig uppdaterad och kan leda till att ditt företag når nya konkurrensfördelar.


Viktigt att veta innan du ansöker

Samtliga kurser kräver betyg från gymnasiet (eller motsvarande kunskaper via reell kompetens) i kombination med specifik yrkes-/utbildningserfarenhet och det finns ingen möjlighet att bortse från dessa krav i ansökningsprocessen.

Var därför noga när du ansöker så att alla relevanta betyg och intyg bifogas i din ansökan. Läs mer om behörighetskrav under respektive kurs.