Hoppa till innehåll
None None 08/01/2023, 10:15 1eb89afa-2f14-457e-9960-e6eb884785ad
hero1
Alla utbildningar/

Business Management

Lär dig fatta välgrundade affärsmässiga beslut

Business Management är Sveriges mest profilerade utbildning inom praktisk tillämpbar affärskunskap och lär dig hur de olika beståndsdelarna av en affärsverksamhet ska samspela för att skapa effektivitet, konkurrenskraft och lönsamhet.

Förståelse för hela affären

För att ett företag ska växa så måste organisation, ekonomi, marknadsföring och ledarskap befinna sig i ständig utveckling. 

Det innebär att företaget behöver ha en strategisk plan som fokuserar på att ständigt förbättra och anpassa sig till marknaden och dess utmaningar. Organisationen måste vara effektivt strukturerad, ekonomin måste hanteras på ett klokt sätt med en förståelse för hur investeringar och kostnader påverkar företagets tillväxt, marknadsföringen måste vara innovativ och anpassad till kundernas behov, och ledarskapet måste vara visionärt och ha en förmåga att leda och motivera medarbetarna för att nå företagets mål.

Business Management ger dig förmågan att leda en affärsverksamhet med hänsyn tagen till affärsmodellens alla komponenter och krav på lönsamhet och resultat. Du får ävenförmågan att fatta välgrundade affärsmässiga beslut utifrån analys av olika typer av underlag.

UTBILDNINGENS MÅL ÄR ATT GE DELTAGAREN

 • Förståelse för sammansättningen av en framgångsrik affärsverksamhet och hur dess beståndsdelar ska hanteras och samspela för att skapa bästa effekt.
 • Förmåga att leda en affärsverksamhet utifrån krav på lönsamhet och resultat
 • Trygghet i att fatta välgrundade affärsmässiga beslut utifrån analys av olika typer av underlag.
 • Praktisk kunskap anpassad efter deltagarens egna verksamhet och dess specifika utmaningar och mål - kunskap som implementeras i verksamheten från första lektionstillfälle.
 • Inträde i ett av Sveriges starkaste affärsnätverk

Så genomförs Business Management

Utbildningen handleds av lärarkonsulter med aktiva positioner i näringslivets framkant.

Pedagogiken bygger på att handledarna presenterar metoder, verktyg och idéer som deltagaren sedan applicerar i affärssimuleringar, verkliga business case och i sina egna verksamheter. Därefter utforskar deltagaren, gruppen och handledarna tillsammans hur ny kunskap kan tillämpas på bästa sätt för att möta respektive situation.

Denna praktiska metodik är IHM:s signum och det som skiljer oss från andra affärsskolor.

Ladda ner en provlektion och ta reda på om Business Management passar dig

Anmälan

Betala direkt:
Summa:
69 900 kr
Moms:
(exkl. moms)
Anmäl deltagare

Utbildningens slutliga pris kan komma att förändras i kassan beroende på eventuella rabatter, moms och anmälningsavgifter.

Ort och startdatum

Distans

 • 22 februari
 • 18 mars
 • 23 oktober 2023

Stockholm

 • 29 januari
 • 14 februari

Göteborg

 • 1 februari 2024

Malmö

 • 12 februari 2024

Marknadsekonom DIHM byter namn till Business Executive Degree

Avgift

69 900 kr (ink moms för privatperson, exkl moms för företag)
Delbetala från 1838 kr/mån
Anmmälningsavgift: 2500 kr

Omfattning

16 tillfällen, ett pass/vecka. tid för självstudier och projektarbete tillkommer

Schema

Schema - Stockholm
Schema - Göteborg
Schema - Malmö
Schema - Distans

Poäng och utbildningstyp

Certifikatutbildning, SEQF nivå 6, vilket motsvarar universitetsnivå

Frågor eller funderingar?

Kontakta gärna mig för mer information kring denna eller någon annan av våra utbildningar

Melody affärsutvecklare 500x500 svartvit.jpg

Melodie von Sass
Utbildningsrådgivare

Direkt: 031 - 335 20 75
Växel: 0200 - 24 00 24
E-post: melodie.vonsass@ihm.se

Vill du bli kontaktad av oss

Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss inom kort

Kursmoment

Business Management omfattar tre delkvalifikationer:  

Nuläge - hur presterar företag idag

 

I den här delen fokuserar vi på vad företaget skapar idag och på vilket sätt man gör affärer. Vad som kännetecknar organisationen och vad som skiljer den från andra. Och vad som gör den mer eller mindre framgångsrik. 

 • Människors förhållningssätt till förändring 
 • Affärsmodellen – grunden för företagets framgång 
 • Affärsmodellens ekonomi 
 • Matchningen mellan kund och erbjudande 
 • Se sambanden bakom lönsamheten 
 • Hur affärsmodellen blir konkurrenskraftig 
 • Hur företagets effektivitet bedöms 
 • Att bestämma företagets nuläge 

Gapet mellan nuläge och önskat läge

 

I den här delen belyser vi hur företaget väljer vilka framtida affärsmöjligheter som ska ligga till grund för verksamheten. Förändringar i omvärlden leder till att ett företag med många affärer och produkter återkommande måste bedöma vilka av dessa delar som man ska satsa på, behålla eller avveckla. Vi berör också hur ledningen arbetar för att styra organisationen mot en hög prestation. 

 • Företagets affärsutmaningar 
 • Hur företagets ekonomi planeras och följs upp
 • Affärsval och risk 
 • Affärsval ur ett ekonomiskt perspektiv 
 • Organisation och ledning av företaget 

Affärsmässigt beslutsfattande

 

Här genomför du en företagssimulering som är en träning i affärsmässigt beslutsfattande i en dynamisk och föränderlig affärsmiljö. I varje beslutsomgång ska affärsutfallet tolkas och strategin omprövas. Uppföljning och mätning av framgång sker med hjälp av ett antal olika nyckeltal, marknadsrapporter och resultatrapporter. 

 • Identifiera nuläge och företagets affärsutmaning 
 • Bestämma affärsstrategi 
 • Upprepat genomföra och ompröva den valda affärsstrategin  

 

image

Webinar: Förstå affärsmodellens fem komponenter

Vilka faktorer är det egentligen som påverkar lönsamheten? Ta del av det uppskattade webinaret där Michael Engström, lärare på utbildningen Business Management, går igenom affärsmodellens fem komponenter.

Sagt om Business Management

Kontaktuppgifter till Alexander Pärleros

Roll: Entreprenör & grundare av Framgångspodden

IHM har gett mig en bred bas att stå på, så att jag känner en säkerhet. En bra utmaning som gav mig den kunskap jag behövde för att bli en starkare affärsman och kunna fatta rätt beslut. Jag fick med mig mycket kunskaper att använda direkt i mitt yrkesliv och det var mycket som kompletterade det jag redan kunde. Jag gick från att vara säljare till att våga bli VD.

Kontaktuppgifter till JOAKIM LÖNNBERG

Roll: VD, Lindab Sverige AB

Efter ett år som VD så kände jag att jag måste förbättra min överblick. En VD idag måste behärska de tre benen: Marknadsföring, ekonomi och ledarskap. Naturligtvis hade jag kunskaper i alla områden, men jag ville förstå allt bättre. Jag vill ha, om inte ett kunskapsövertag, så i alla fall en djup förståelse för vad det är vi pratar om när vi till exempel har möte med revisorerna. En VD måste vara nyfiken och utbildning är en del av förändring, dessutom ger kunskap trygghet.

Kontaktuppgifter till MARIE CAMEMYR

Roll: HR specialist, Crane Currency

De utbildningar som jag gått på IHM har bidragit till att jag kommit vidare i karriären. Att jag hade läst Business Management utbildningen var en starkt bidragande faktor till att jag fick erbjudande om tjänsten som affärsområdeschef på Manpower. Ledarskapsutbildningarna i kombination med min chefserfarenhet, bidrog till att jag var en stark och vinnande kandidat för tjänsten som HR Specialist hos Crane Currency.

Kontaktuppgifter till Magnus Larsson

Roll: Senior director retail operations franchise på Circle K

Här lärde vi oss flera olika affärsmodeller på djupet, och det är det som gör skillnad mot att googla och läsa snabbt om dem på nätet. Nu finns modellerna där i bakhuvudet. Jag använder dem visserligen inte i detalj i min vardag, men de hjälper mig navigera och kunna ställa de rätta frågorna. Ekonomi är en annan del i utbildningen. På Circle K finns det andra som arbetar direkt med vår ekonomi men jag behöver förstå sammanhanget. I mitt arbete blir jag matad med mycket information och siffror, och Business Management har gett mig en styrka och säkerhet i att kunna läsa ut vad de betyder för vår lönsamhet och fortsatta agerande – och därmed kan jag ta bättre beslut.

Testa kunskapen

Ta del av en IHM:s provlektioner och se om innehållet passar dig

Vanliga frågor & svar

Korta fakta för dig som funderar på IHM Business Management

16 tillfällen, 1 pass i veckan. Utöver schemalagd tid tillkommer tid för självstudier och projektarbete, totalt ca 10-12 tim/vecka. Utbildningsavgift: 64 900 kr. Är det din första IHM-utbildning, tillkommer en registreringsavgift på 2.500 kr. Litteratur ingår!

Vilka förkunskaper krävs?

2-3 års arbetslivserfarenhet är nödvändigt för att du ska ha och kunna bidra med erfarenheter från arbetslivet. Den stora utväxlingen med att plugga på IHM får du genom att tillämpa dina kunskaper i jobbet, använda modellerna och se hur de funkar i praktiken.

Hur mycket matte behöver jag kunna?

Om du inte använt matte sedan gymnasiet finns det grundläggande övningar att tillgå när du börjar. Många upplever detta som ett bra stöd inför studierna.

Hur vet jag att jag inte är överkvalificerad?

Vi stämmer av kunskaper, erfarenheter och förväntningar med alla våra deltagare i ett telefonsamtal eller personligt möte på 30 min – 1 tim.

Är utbildningsavgiften avdragsgill för företaget?

Ja, under förutsättning att utbildningen är relevant för din roll. Fråga din ekonomiavdelning om du är osäker.

Företaget kan inte stå för hela kostnaden, vad gör jag?

Det finns olika sätt att lösa finansieringen. Ungefär 30% av våra deltagare finansierar privat, då är momsen inkluderad i avgiften. Om ditt företag vill hjälpa dig framåt, kan det finnas en utbildningspott på x antal kronor, och vi kan dela upp fakturan mellan arbetsgivaren och dig. Du kan delbetala på 3 mån utan ränta. Vissa löser det med löneväxling – det vill säga att företaget lägger ut pengar för utbildningen och ni kommer överens om en lönereduktion - brutto eller netto – som avbetalning. Det är en uppgörelse mellan dig och företag. I teorin kan du betala av utbildningen på ett år genom löneväxling. Läs mer hos skatteverket eller fråga din ekonomiavdelning.

Hur gör jag om jag vill läsa litteraturen i förväg?

Anmäl dig så fort som möjligt. En månad före kursstart får du ett välkomstmail med info om hur du beställer hem litteraturen. Sen är det bara att sätta igång.

Är du intresserad av att läsa Business Management på distans?

Har du fler frågor?

Vi vill gärna hjälpa dig rätt. Ring, maila, chatta eller boka en tid när du vill ha kontakt.

image
image

Vanliga frågor och svar

Vi har filmat de vanligaste frågorna kring våra öppna utbildningar inom Business Professional - inkluderat specifika frågeställningar kring Business Executive-utbildningarna.

image

Vill du företagsanpassa utbildningen?

Vill du anpassa utbildningen till att matcha ditt företags förutsättningar? Prata med våra affärsutvecklare så hjälper de till att skapa det upplägg ni vill ha.  

 

Relaterade utbildningar

Account Manager B2B

80 veckor  |  Heltid

Personligt ledarskap

Program
6 dagar  |  Deltid / Parallellt med jobb

Sales & Marketing Management

Program
14 tillfällen  |  Deltid / Parallellt med jobb