"möjligheterna finns i alla företag när du har kunskapen."

Tobias Ekenfelt slutförde sin Business Executive Degree i Göteborg hösten 2023 och prisades då tillsammans med sin projektgrupp för terminens bästa affärsutvecklingsprojekt. Vi tog kontakt med Tobias för att höra närmare om hans upplevelse av IHM:s examensprogram.

– Jag är en glad 50-åring som är nyfiken på livet som älskar personlig utveckling genom ny kunskap – och trivs bäst i företag som vill utvecklas och är i tillväxt. Jag har en bakgrund som entreprenör inom bemanning, samt e-handelsföretag och har också drivit ett av Sveriges första matkasse-företag under ett tiotal år. Idag jobbar jag som operativ chef i koncernen MP Åkeritjänster.

Varför bestämde du dig för att ta en hel examen i affärsutveckling?

– Det var efter första terminen i Business Management som Michael Engström ledde i Malmö, som jag förstod att IHM kommer att ge mig mycket mer ny kunskap, precis det jag har letat efter så länge!

Business Executive Degree-gänget som tillsammans tog hem priset för bästa affärsutvecklingsprojekt i Göteborg höstterminen 2023 - från vänster, Sara Eidmén, Tobias Ekenfelt, Claudia Lendt och Izabela Uppling.

Vad är ditt helhetsintryck av examensprogrammet Business Executive Degree?

– Mycket bra. Jag gillar när det krävs en hel del ansvar av deltagaren att planera och faktiskt avsätta tid för skolarbetet för att skapa bästa resultat.

Var det svårt att hinna med studierna? Var det "görbart" för en ambitiös person i arbetslivet?

– För mig var det aldrig det. Jag har från början haft en bra dialog med min arbetsgivare om vikten av att fullfölja alla lektioner och moment, men allt kräver en bra planering från början till slut av dig.

Vilka konkreta resultat har Business Executive Degree gett dig?

– Jag har lärt mig att ta ut en riktning i företag och använda konkreta modeller och verktyg, samt förbättra de resurser som finns i en organisation för att nå tillväxt år efter år. Jag har lärt mig att våga lita på min egen kunskap!

Sara Eidmén, Martin Ekenfelt, Claudia Lendt, Izabela Uppling

Vad överraskade dig mest med studierna?

– Att det mesta beror på hur du tar dig an en fråga och att möjligheterna finns i alla företag när du har kunskapen. Det var precis så, jag överraskades över kraften av medvetna förändringar och att skapa bättre resultat genom människor.

Hur skulle du beskriva Business Management och resultaten därifrån?

– Business Management gav mig otroligt mycket kunskap och en nyfikenhet på att vilja läsa mer. Jag lärde mig också hur viktigt det är med goda värderingar i ett företag och att ett företags resultat börjar och slutar med medarbetarna.

Hur skulle du beskriva Sales & Marketing Management och resultaten därifrån?

– Från Sales & Marketing Management fick jag lära mig mycket inom försäljning, som till exempel att konsumenten till stor del tar köpbeslut utifrån omedvetna faktorer. Ja vi fick väldigt många knep och verktyg. Utbildningen visade hur man skapar en bra marknadsplan för att lyckas utvidga flera enheter, hur man vågar gasa och bromsa samtidigt.

Hur skulle du beskriva Projektledning och resultaten därifrån?

– Det var väldigt givande och kul att få lära sig både agila och traditionella metoder inom projektledning. Genom en väl genomförd förstudie tar du lättare ett projekt i hamn, men avgörande är hur bra du lär känna projektteamet och hur väl du kan inspirera gruppen till ett bli ett sammansvetsat gäng som vågar utmana varandra.

För vem passar Business Executive Degree?

– Business Executive Degree passar alla oavsett ålder och erfarenhet. Alla som vill utveckla sig och göra skillnad på riktigt borde gå examensprogrammet.

https://www.ihm.se/globalassets/.new-blocks/bs/pbm/pbm-hero-1000x430.jpg

Har du frågor om IHM:s utbildningar?

Kontakta en rådgivare direkt
https://www.ihm.se/globalassets/.new-blocks/bs/ff/ff-guide-regular-1080x800.jpg

Vill du testa IHM:s utbildningar?

Ta del av våra provlektioner