Hoppa till innehåll
hero1
Utbildningar/

Revenue Management för besöksnäringen

Om utbildningen

Distansutbildningen Revenue Management för besöksnäring lär dig att öka en verksamhets lönsamhet genom intäktsoptimering.

Revenue Management (eller intäktsoptimering) är en strategi som handlar om att maximera intäkterna genom att förutspå bland annat efterfrågan och justera priset därefter. Utbildningen vänder sig till dig som har erfarenhet från besöksnäringen och områdena marknad, ekonomi eller försäljning.

Under utbildningen utvecklas dina kunskaper och färdigheter inom ekonomi, affärsstrategi och revenue management. Du lär dig metoder och verktyg för att kunna tillämpa, analysera, bearbeta och utveckla området revenue management för ökad lönsamhet i verksamheter inom besöksnäringen.

Utbildningen sker på distans, vilket gör det möjligt att studera utbildningen var du än bor eller befinner dig.


Det här är en kort YH-utbildning

Våra korta YH-utbildningar riktar sig till dig som redan är verksam inom en bransch, exempelvis om du har studerat en utbildning eller arbetat inom samma område. Syftet med utbildningen är att bygga vidare och bredda sin kompetens för att ta nya steg i karriären.

ihm-revman-960x480.jpg

Efter utbildningen

Efter utbildningen kommer du kunna arbeta med affärsutveckling, intäkts- och lönsamhetsoptimering utifrån kundernas varierande behov. Med stöd av revenue management kommer du också kunna utforma verksamhetens prissättnings- och segmenteringsstrategi.

Under de senaste åren har revenue management varit ett växande område och en roll som spridit sig från den traditionella hotell- och flygbranschen till andra branscher. Betydelsen av revenue management bara ökar då fokus inom besöksnäringen flyttas från tillväxt till lönsamhet.

Efterfrågan på personal med analytisk förmåga, kommersiell och ekonomisk kunskap kommer vara stor inom besöksnäringen.

Efter utbildningen kommer du kunna arbeta med affärsutveckling, intäkts- och lönsamhetsoptimering och utveckling av prissättningstrategier. Hotell, restauranger, rederier, flygbolag, biluthyrningsföretag och nöjesetablissemang är exempel på företag som alla tillämpar prisoptimering.

Lästips! Vad är Revenue Management och vad gör en Revenue Manager?

Ansökan

Ansökan är öppen!

Ansök senast 17 oktober.

När du ansöker kommer du att omdirigeras till yh-antagning.se.

Ansök nu

Ort och startdatum

Distans

 • 6 december 2021

Ansökan

Ansökan är öppen 6 september - 17 oktober.

Ansök via yh-antagning.se

Omfattning

Distans, halvfart (ca 20 timmar/vecka), 20 veckor.

Utbildningen ger 50 YH-poäng.

Språk

Svenska (engelska förekommer i kurslitteratur och enstaka kursmoment)

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

Sagt om

Kontaktuppgifter till Rikard Lindqvist

Roll: Vinstoptimering i Stockholm AB

”Företag inom besöksnäringen är överlag inte duktiga på att skapa lönsamhet. Utbildningen behövs verkligen för att ta tag i lönsamhetsberäkningar och prognoser. Vi behöver alla ta steget in i ”Besöksnäring 2.0” där man kan spara sina kassor och göra kostnadskontroller. Under pandemin visar det sig tydligt att historiskt sett har man inte arbetat med lönsamhetsberäkningar och revenue management. Nu gäller det att utveckla branschen för att den åter ska växa och överleva i framtiden. Jag kan inte tänka mig några andra som är större och mer lämpade att starta denna utbildning än IHM.”

Kurser

Ekonomi och affärsstrategi för besöksnäringen, 25 poäng

 • Ekonomiska begrepp och grunder
 • Produkt- och lönsamhetsberäkningar
 • Prissättningsmetoder och strategier för besöksnäringen
 • Omvärlds-, konkurrent- och marknadsanalys
 • Produktpaketering
 • Varumärkesuppbyggnad
 • Marknadskommunikation
 • Digital marknadsföring och försäljning inom besöksnäringen
 • Excel som verktyg

Revenue Management för besöksnäringen, 25 poäng

 • Revenue Management, grunder och principer
 • Metoder inom Revenue Management i olika verksamheter i besöksnäringen
 • Läsa och tolka rapporter och analyser.
 • Analys och värdering av en verksamhet utifrån ett Revenue Managementperspektiv
 • Analysmetoder och nyckeltal
 • Avtal och kampanjer för besöksnäringen

Kursupplägg

Ca 3 timmar per vecka:

 • Schemabundet diskussionsforum och övningsgenomgång live i Teams

Övrig tid självstudier/grupparbete:

 • Filmer från ansvariga lärare på kursen
 • Videokurser och annat onlinematerial
 • Instuderingsfrågor, övningar och reflektionsuppgifter - individuellt och i grupp

Examinationer sker på distans för respektive delkurs.

Se exempel på IHMs distansupplägg

Med IHM:s nyhetsbrev hamnar du steget före

Nyheter, reportage, specialerbjudanden och mycket mycket annat

Behörighet

 • Grundläggande behörighet – slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan med lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng eller motsvarande.

 • Minst två års yrkeserfarenhet på heltid (deltid omräknas till heltid) från marknad, ekonomi och/eller försäljning inom besöksnäringen. Endast tjänstgöring som omfattar halvtid eller mer inräknas som yrkeserfarenhet.
  Alternativt:
 • Examen från tvåårig yrkeshögskoleutbildning inriktad mot besöksnäringen eller motsvarande.


REELL KOMPETENS
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs.

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda formuläret och de intyg som styrker din reella kompetens laddar du sedan upp i din ansökan på yh-antagning.se. Mer information om reell kompetens.

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN). Kostnad för litteratur tillkommer.

Ansökan

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall bedömas som komplett:

 • Gymnasiebetyg

 • CV med tydlig beskrivning av dina arbetsroller

 • Mer information under Behörighet

Övrig information om antagningsprocessen och hur du ansöker till IHM Yrkeshögskola hittar du på sidan Ansökan & Antagning. Tips! Ansök tidigt - då har du tid att komplettera din ansökan om något saknas.

Har du frågor?

Fyll i kontaktformuläret eller maila oss på yh@ihm.se

Företag? Samarbeta med oss!

Föreläs - Ta emot LIA-praktikanter - Utveckla utbildningar - Samarbeta i examensarbeten. Som samarbetspartner till IHM Yrkeshögskola utvecklar du ditt företag.

Vanliga frågor & svar

Vem riktar sig utbildningen till?

Till dig som har varit delaktig i att ta fram, sälja och/eller marknadsföra en produkt inom besöksnäringen alternativt har en bakgrund inom affärsutveckling. Utbildningen passar t.ex. dig som driver en mindre verksamhet.

Hur mycket tid behöver jag lägga på utbildningen?

Utbildningen går på halvfart, det vill säga du får räkna med att kunna lägga ner 20 timmar på studier per vecka. Utbildningen varvas med inspelade föreläsningar som du kan se när det passar dig, live-föreläsningar där du förväntas aktivt delta i diskussioner och övningar samt grupparbeten och självstudier.

Hur styrker jag min arbetslivserfarenhet?

Arbetslivserfarenhet styrker du genom ett CV med tydlig beskrivning av dina olika yrkesroller. Tänk på att start- och slutdatum, titel och arbetsbeskrivning skall finnas med.

Vad är urvalstest?

Urvalstestet är inte obligatoriskt men ökar dina chanser för att komma in då du får ett högre poängvärde vid sidan av din arbetslivserfarenhet alternativt studier. Resultatet från urvalstestet adderas med poängvärdet du fått genom din arbetslivserfarenhet alternativt studier vilket ger en urvalspoäng. Ju högre urvalspoäng du har desto större chans är det att bli antagen till utbildningen.

Urvalstesterna till våra sju korta YH-utbildningar med start hösten 2021, kommer att genomföras online på distans (hemma vid din egen dator). Urvalstestet består av flervalsfrågor främst inom de särskilda förkunskaper som krävs för att bli behörig till respektive utbildning. Tiden för att genomföra urvalstestet är 45-60 minuter.

Jag saknar behörighet/hittar inte mina gymnasiebetyg?

Om du till exempel saknar dina gymnasiebetyg kan du bli behörig genom reell kompetens. Det vill säga vi tittar på hela din samlade kompetens inklusive arbetslivserfarenhet, föreningsverksamhet och andra erfarenheter som du har samlat på dig genom livet. Här kan du läsa mer.

Jag har äldre/utländska betyg från gymnasiet?

Vi använder oss av en bedömningshandbok framtagen av Universitets- och högskolerådet (UHR) och en handbok för tillträde som Myndigheten för yrkeshögskolan har tagit fram. Med hjälp av dessa underlag kan vi göra behörighetsbedömningar av de flesta olika betygstyperna som exempelvis avgångsbetyg, mellanårsbetyg, slutbetyg, folkhögskolebetyg och komvux.

På motsvarande sätt granskar och bedömer vi dina utländska gymnasiebetyg, för att avgöra om de möter grundläggande och särskilda förkunskapskrav inom utbildningen. Om du har en översättning eller validering från UHR så bifoga den.

Jag har en examen som Marknadsekonom DIHM, är jag behörig att söka?

Det är svårt att svara på. Det beror på när du läste den och vilka kurser den har innehållit. Skicka in dina kurscertifikat så återkopplar vi om det är någonting som saknas.

Relaterade utbildningar

Konceptutvecklare event & besöksnäring

80 veckor  |  Heltid

Ekonomi- & redovisningskonsult

80 veckor  |  Heltid

Business Finance

Program
14 tillfällen  |  Deltid / Parallellt med jobb