TIPS 3: ANPASSA DITT LEDARSKAP EFTER PERSON
Många ledare gör misstaget att leda på det sätt som man själv vill bli ledd, vilket enbart fungerar om de personer du leder har exakt samma personlighet som dig - vilket sällan är fallet.
Sanningen är att det inte finns en ultimat ledarstil som passar alla. Du behöver därför anpassa ditt ledarskap efter personerna du leder för att de ska kunna uppnå bästa resultat.
Ett enkelt exempel är att en person som är ny i sin roll och ger uttryck för osäkerhet kanske behöver en coachande ledarstil, medan en person som känner sig trygg med sina uppgifter och är effektivast på egen hand kanske behöver en mer delegerande ledarstil.
TIPS 4: ANPASSA DITT LEDARSKAP EFTER SITUATION
Förmågan att anpassa sitt ledarskap efter person och grupp är en del av myntet, förmågan att anpassa sitt ledarskap efter situation den andra. Ditt ledarskap behöver se ut på olika sätt beroende på faktorer som:
- Vilken typ av projekt du leder
- Hur många människor du leder
- Hur organisationen du leder inom är utformad
- Vilken typ av budgetramar du agerar inom
- Om ett projekt löper på bra, eller om det står inför hinder
- Vilka förändringar som sker inom verksamheten eller projektet
- Vilka aktuella utmaningar och aktuella möjligheter som står för dörren
Desto bättre du kan avgöra vilken typ av situation du befinner dig i, ju bättre kan du applicera korrekta ledarskapsmodeller för situationen i fråga.
TIPS 5: INVOLVERA MÄNNISKOR DIREKT
Ett knep för att snabbt få en grupp människor att acceptera ditt ledarskap över teamet är att involvera dem i ett tidigt stadie. På ett möte bör du inte vänta i fler än några minuter innan du börjar involvera människorna i rummet och skapa ett samtal snarare än att föra en monolog.
Ytterligare positiva effekter av ett direktinkluderande forum är du som ledare enklare kan plocka upp signaler från gruppen att jobba vidare med för att stärka sammanhållningen mellan dig som ledare och teamet.
Slösa därför inte din tid utan involvera ditt team från första stund.

TIPS 6: VISA TILLIT OCH UPPSKATTNING
En kontrollerande ledarstil tillhör det förgångna. En framgångsrik ledare idag behöver istället arbeta med raka motsatsen, nämligen att se till så att människorna i teamet känner tillit, förtroende och uppskattning under arbetets gång. En grundläggande utgångspunkt är exempelvis att lyssna på dina medarbetare mer än du själv pratar, andra knep för att tydligt visa tillit och uppskattning är att:
- Erbjuda flexibilitet i dagens arbetstimmar
- Uppmuntra medarbetarnas förslag på kompetenslyftande insatser
- Våga vara privat, öppna samtal som rör annat än jobbet
- Känner du genuin uppskattning över ditt team, visa det med tydlighet
Studier visar tydligt att medarbetare som känner sig sedda, samt delaktiga i övergripande mål också presterar ett bättre resultat.
Tips 7: Var närvarande
När man arbetar med komplexa projekt krävs det ofta att ledaren behöver ha många olika saker i huvudet samtidigt. Samtidigt är det avgörande att du som ledare kan lägga saker åt sidan när du kommunicerar med en grupp eller en enskild medarbetare. En stressad ledare som inte lyssnar helhjärtat eller som helt enkelt inte tar sig tid för kommunikation med sitt team driver inte engagemang.
Som ledare bör man därför alltid utstråla närvaro, fysisk så väl som mental. När du pratar med en medarbetare ska ditt totala fokus vara riktat på samtalet i fråga. Det innebär exempelvis att titta in i kameran under videolänksamtal eller helt avstå från att titta på telefonen under fysiska möten.