Marie Hallander Larsson: "Testa det som aldrig testats"

Hon är en av Sveriges mest meriterade och hyllade HR-direktörer. Hennes jordnära ledarstil och ständiga vilja att göra saker annorlunda har omvandlat företagskulturer i allt från Swedbank till Posten. Möt HR-världens svar på Pippi Långstrump, Marie Hallander Larsson.

Maria Hallander Larsson PRESS klippt.jpg

Var Marie Hallander Larsson än går har hon med sig en skrivbok för sin personliga utveckling. Den senaste veckan står det noterat att hon varit på heldagskursen Effektiv nu med sitt team, hon har varit på en föreläsning med Åsa Lundquist Coey, hon har varit på ett seminarium om stress, hon har hört på en podd om lärande på arbetsplatsen och hon har lyssnat på John Norbergs senaste bok Viruset och världen.

– Den här skrivboken handlar om att säkerställa att jag ständigt lär mig saker själv. Jag tror det gör att jag fortfarande kan vara aktuell och användbar. Man måste hänga med och utvecklas annars blir man en gammal kärring som sitter och gnäller på gamla meriter, säger hon och skrattar.


Bli certifierad affärsledare

med Business Executive Degree


Marie visar upp den fyllda skrivboken i webbkameran. Vi genomför intervjun över Teams och får därmed kika in i hemmakontoret på hennes hästgård utanför Vallentuna. Därifrån sköter hon personalfrågorna på fastighetsbolaget Akademiska Hus i sin roll som HR-direktör och mellan varven går hon ut i stallet och tar hand om sina hästar. Med sig inne på hemmakontoret har hon en sju månader gammal valp som Marie valt att namnge efter en av sina stora förebilder: Pippi.

Pippi Långstrump och Nalle Puh

– Pippi Långstrump sover med fötterna på huvudkudden, hon vill göra saker lite annorlunda, hon tror väldigt gott om folk, hon har ett bra förhållande till övermakten där Kling och Klang får sina svängar med jämna mellanrum. Hon vågar ha åsikter.

Många skulle nog hävda att Marie Hallander Larsson är väldigt lik förebilden Pippi Långstrump. Särskilt när det kommer till viljan att göra saker annorlunda.

"Jag minns exempelvis att alla konsulter blev skitsura på mig när jag kastade ut alla medarbetarundersökningar de sålde"

Under sin 30-åriga karriär inom HR, en resa som sträcker sig från hotellbranschen till bankvärlden till statlig institution till fastighetsbranschen, så har hon gjort sig känd för sin förmåga att tänka ut helt nya arbetssätt.

– Jag är en sådan där som alltid vill testa andra sätt att göra saker på. Det har gjort att en hel del av de företag jag varit vid lett utveckling inom HR. Jag minns exempelvis att alla konsulter blev skitsura på mig när jag kastade ut alla medarbetarundersökningar de sålde, istället fann vi bättre vägar för att se våra medarbetare.

Hur har du fått mod till att våga genomföra alla förändringar?

– Man kan bara vara modig om man inte är rädd, som Nalle Puh säger. Har man en bra chef som gör en trygg då kan man också vara modig. Jag har varit lyckligt lottad och haft väldigt bra chefer med mig under min karriär. Så jag är nog ingen modig människa, utan snarare haft väldigt många modiga människor omkring mig som låtit mig göra grejer.

"De flesta människor har hand om familj, hus och alltihop, men när de kommer till jobbet verkar många chefer ändå tro att de är dumma i huvudet och talar om för dem exakt vad de ska göra in i minsta detalj"

Marie återkommer flera gånger under intervjun till vikten av tillit inom ledarskap, vilket rör både ansvarsfördelning och viljan att ta hjälp.

– De flesta människor har hand om familj, hus och alltihop, men när de kommer till jobbet verkar många chefer ändå tro att de är dumma i huvudet och talar om för dem exakt vad de ska göra in i minsta detalj. Det är inget bra sätt att leda utan man måste låta folk tänka själva.

Vad skulle du säga varit din viktigaste erfarenhet i din karriär?

– Jag har haft enormt stor nytta av mina år på Scandic. En period behövde vi vara extremt kreativa och jag hade en väldigt modig chef då, Roland Nilsson, han är en är en av de starkaste cheferna jag jobbat under. Vi behövde göra saker här och nu, för det handlade om dagar innan vi skulle gå i konkurs. Jag fick med mig en väldigt bra bild av kundperspektivet från den tiden. Kundperspektivet är något jag alltid haft med mig, vilket var ett av skälen till att jag valde att studera på IHM.

Maria Hallander Larsson examensbevis2.jpg

IHM Business School

Mellan 1988 och 1990 studerade Marie till marknadsekonom vid IHM i Stockholm vid sidan om sin position som Chef kompetensutveckling vid läkemedelsbolaget Pharmacia. Nu 30 år senare är hon fortfarande i samarbete med IHM och den här gången som lärare.

– Jag har varit ordförande i Sveriges HR-förening i fyra år och var väldigt aktiv. Så när HR-föreningen hörde av sig om jag ville hålla i en kursdag i utbildningen HR Business Partner så tackade jag ja. Det är jättekul det här görs som ett samarbete med IHM, vilket höjer statusen på utbildningen.

Hur är det att lära ut?

– Det är roligt, men också krävande på ett sätt. De elever som kommer dit är taggade på att få kunskap och då måste jag alltid se till att vara skärpt och fokuserad.

"Vi erbjuder allt från kurser i koreanska till motorsågskurser till hundförarkurser till digitala sånglektioner"

Stort tack för intervjun, avslutningsvis har du något konkret tips du skulle kunna ge till andra HR-avdelningar ute i Sverige?

– En sak som fler borde kunna göra är att vi på Akademiska hus utlyser stipendium på våren och hösten, alla medarbetare får söka stipendium på något de vill lära sig utanför jobbet, vi erbjuder allt från kurser i koreanska till motorsågskurser till hundförarkurser till digitala sånglektioner. Hela idéen är våra medarbetare ska få möjlighet att vara nyfikna och lära sig nya saker. Det är 100 000 kronor på våren och 100 000 kronor på hösten som delas ut. Folk ansöker, vi är fyra i företagsledningen som godkänner. Det är ett exempel på en väldigt enkel grej att göra, som ändå ger stor effekt.


Sitter du i en HR-roll och vill ta den till nästa steg?

Utbildningen Diplomerad HR Business Partner är utvecklad för dig som vill arbeta affärsmässigt, strategiskt och rådgivande med HR