Hoppa till innehåll
hero1

Han leder ledare med glimten i ögat

Författare: IHM Business School

Carl-Johan Lonntorp coachar svenska företagsledare i ledarskap. De kommer från alla möjliga branscher; allt ifrån byggbranschen till detaljhandeln, en flitig kund är exempelvis Swedbank.

När IHM arrangerade ledarskapsutbildning för fackförbundet Unionen Chef fick han 5,0 i snitt på utvärderingen, vilket innebär att alla deltagare gav Carl-Johan Lonntorp högsta betyg – en svår bedrift! Vi träffade den populäre ledarskapskonsulten för att prata om vad bra och dåligt ledarskap innebär och vad som gör just hans ledarskap så populärt.

– 5,0 i snitt i utvärderingen, stort grattis! Hur lyckades du?
– Jag försöker vara väldigt noga med att lägga fokus på deltagarna och att försöka förstå var de befinner sig. Det är det enda jag gör, även om det inte är särskilt unikt. Det handlar om förmågan att jobba med dem som befinner sig i rummet.

– Hur viktiga är de här utvärderingarna?
– I början var det jättejobbigt att bli bedömd, men med tiden insåg jag att det är fantastiskt att kunna få återkoppling varje gång man gör något. Det gör att jag får möjligheter att hela tiden kunna utveckla mitt eget lärande.

– Vad innebär personligt ledarskap?
– Många situationer i livet handlar om att du vill påverka någon annan. Ledarskap handlar om att förstå den här påverkansprocessen, exempelvis behöver du ofta en förståelse för olika personligheter. Inom personligt ledarskap jobbar du med olika grundläggande verktyg och teorier för att kunna påverka på ett effektivt och hållbart sätt i ditt ledarskap.

Nyfiken på hur du kan utveckla ditt personliga ledarskap?

Carl-Johan Lonntorp är lärare på IHM Personligt Ledarskap

Hur blir man en bra ledare?

– Det är väldigt viktigt att fundera över sin egen roll och person, för om man inte reflekterar över den så leder man oftast så som man själv vill bli ledd. Det fungerar enbart om den man ska leda är exakt som en själv, men de flesta är inte det. Så att förstå sig själv är centralt för att bli en bra ledare.

– Har du ett exempel på det motsatta, dåligt ledarskap?
– När jag var runt 20 var jag med och startade igång Maersk Lines verksamhet i Sverige, de är nu ett av världens största företag inom containerfrakt. Vi satte oss i Göteborg vid Skandiahamnen, och jag blev ansvarig för in och ut-trafiken. När vi startade, fick vi in två containrar i hamnen och i dem fanns allt; skrivbord, stolar, bokhyllor, pärmar, mattor, tavlor. Efter tre dagar såg det ut som vi funnits i tio år. Jag fick en dansk överordnad chef, och danskar är många gånger mer direkta i sitt ledarskap, och det funkade inte för mig. Jag kände inte särskilt mycket tillit och blev för mycket styrd i det dagliga arbetet, så jag slutade.

– Vad har hänt inom ledarskap de senaste decennierna?
– Jag tycker att grunderna är desamma, men att tempot har skruvats upp. Oftast har man mindre tid till hands och därmed mindre tid till att utöva sitt ledarskap. Det innebär att man behöver vara bra i sitt ledarskap, så att man får effekt av den tid man har till förfogande.

Vill du utveckla ditt ledarskap?

Vi har utbildningar för både dig som är ny i rollen och för dig som är erfaren.

- Hur hanterar du själv tiden så du får utrymme för det du tycker är kul?
– Problemet är att jag jobbar med det jag tycker är kul. När jag är ledig sitter jag fortfarande och läser artiklar eller ser på TED-talks om ledarskap. Gränsen mellan jobb och privat är ganska suddig på det sättet.

– Vad är det som driver dig?
– Att utvecklas. Att bli bättre. Jag har svårt att göra samma sak, jag vill alltid förbättra mig och hänga med i utvecklingen. Jag är nyfiken på att kasta mig in i saker och det har varit perioder när jag inte hittat balansen i det. Men en schysst sak med livet är att man faktiskt blir klokare, och i dag finns det mycket balans.

– När menar du att det kan vara svårt att finna balans?
– När man sätter sig på pottkanten, när man är utanför the comfort zone, men det är också då man lär sig något. Jag har en tendens att sätta mig där på pottkanten och sen svära högt för att jag gör det, trots att jag innerst inne vet att det är något positivt att vara där.

– När befinner du dig utanför the comfort zone?
– I förra veckan jobbade jag med ett svenskt bolag som har olika dotterbolag internationellt, och som ville samlas kring affärer och strategi, kultur och ledarskap. Den här gången körde vi en modul som heter People andCommunication och i rummet fanns människor från Slovakien, Polen, Ungern, Tyskland, Benelux, Frankrike, Italien, Finland, Danmark och Norge. När jag står inför detta så kan jag känna, varför gör jag det här? Det är rörigt med så många nationer, varmt sydeuropeiskt blod och kallt nordiskt blod. Men sen när jag väl står framför dem, så får jag enorm energi och tycker det är så kul. Då är den negativa känslan borta med vinden.

– Vad har du för knep för att kunna kommunicera effektivt mellan olika kulturer?
– Jag tror inte det finns något magic trick, men när du gjort det här i många år så lär du dig undermedvetet att fånga upp signalerna. Grunderna i ledarskap skiljer sig inte mellan länderna, utan skillnaderna ligger mer i kultur och värderingar. Ett knep är att man måste vara snabb att fånga gruppen. Jag pratar bara några få minuter innan jag börjar involvera människorna i samtalet, och när man gör det så får man signaler att börja jobba med. Jag jobbar helt enkelt med det som sker i rummet och omsätter det i de teorier och verktyg vi går igenom.

– Hur har du själv utvecklats i ditt ledarskap under årens lopp?
– Jag är så jättedålig på att titta bakåt men jag har utvecklat förmågan att ta vara på alla små detaljer i ledarskapet.

Att blicka tillbaka är inte Carl-Johans grej. Han vill framåt.

– Vad tror du att det beror på att du är dålig på att se bakåt?
– Jag vill för mycket framåt. Ta exempelvis min fru, på fredagen när vi tar ett glas vin, så vill hon alltid prata igenom veckan medan jag istället vill prata vad som kommer hända i nästa vecka. Jag har alltid varit lite framåt, så att säga.

– Hur ser du på IHMs roll som plattform för ditt lärande?
– Jag känner mig stolt över att vara på IHM eftersom jag gillar vad det står för: hållbarhet i affärsutveckling, progressivitet i sin framtoning, det stämmer väldigt mycket med mig. Hela tiden sträva till att bli bättre, men att hela tiden göra det utifrån många perspektiv. Man måste ha med lönsamheten, ledarskapet, omvärlden, miljön och med samtliga dessa komponenter skapa hållbar affärsutveckling.

– Har du något exempel på en ledarutveckling du varit med om?
– För några år sedan hade elektrikerförbundet bestämt sig för att utveckla ledarskap för att jobba med en ganska konservativ ledarkultur. Då körde vi ett program på IHM med personer i ledande positioner inom elektrikerbranschen. En kille som gick programmet ägde sin firma, men han gillade inte det här med ledarskap, att prata inför grupp etc. Då jobbade jag med honom i tolv dagar, och så träffade jag på honom ett år senare. Då kom han fram och kramade om mig och sa: Mitt liv har helt förändrats, jag älskar när det är måndagsmöte och jag kan ställa mig upp och pumpa in energi i mitt team att köra järnet den här veckan. En björnkram från en stor bamsig elektriker, det är god återkoppling det!

Prenumerera på IHM Update

Få lästips, nyheter, inbjudningar, specialerbjudanden och mycket annat