Carl-Johan leder ledare med glimten i ögat

Carl-Johan Lonntorp coachar ledare i allt från byggbranschen till detaljhandeln till bankväsendet. Vi träffade den populäre ledarskapskonsulten för att prata om vad bra och dåligt ledarskap innebär och vad som gör att hans ledarskap lyckas.

Vad innebär personligt ledarskap?

– Många situationer i livet handlar om att du vill påverka någon annan. Ledarskap handlar om att förstå den här påverkansprocessen, exempelvis behöver du ofta en förståelse för olika personligheter. Inom personligt ledarskap jobbar du med olika grundläggande verktyg och teorier för att kunna påverka på ett effektivt och hållbart sätt i ditt ledarskap.

EN BRA LEDARE PÅVERKAR, INSPIRERAR OCH MOTIVERAR SINA MEDARBETARE

Hur blir man en bra ledare?

– Det är väldigt viktigt att fundera över sin egen roll och person, för om man inte reflekterar över den så leder man oftast så som man själv vill bli ledd. Det fungerar enbart om den man ska leda är exakt som en själv, men de flesta är inte det. Så att förstå sig själv är centralt för att bli en bra ledare.

Vad har hänt inom ledarskap de senaste decennierna?

– Jag tycker att grundera är desamma, men att tempot har skruvats upp. Oftast har man mindre tid till hands och därmed mindre tid till att utöva sitt ledarskap. Det innebär att man behöver vara bra i sitt ledarskap, så att man får effekt av den tid man har till förfogande.

Vad gör du när du inte utbildar inom ledarskap?

– När jag är ledig sitter jag fortfarande och läser artiklar eller ser på TED-talks om ledarskap. Gränsen mellan jobb och privat är ganska suddig på det sättet.

Carl Johan Lonntorp 5.jpg

Vilka är dina drivkrafter, Carl-Johan?

– Att utvecklas. Att bli bättre. Jag har svårt att göra samma sak, jag vill alltid förbättra mig och hänga med i utvecklingen. Jag är nyfiken på att kasta mig in i saker och det har varit perioder när jag inte hittat balansen i det. Men en schysst sak med livet är att man faktiskt blir klokare, och i dag finns det mycket balans.

När menar du att det kan vara svårt att finna balans?

– När man sätter sig på pottkanten, när man är utanför the comfort zone, men det är också då man lär sig något. Jag har en tendens att sätta mig där på pottkanten och sen svära högt för att jag gör det, trots att jag innerst inne vet att det är något positivt att vara där.

När befinner du dig utanför the comfort zone?

– I förra veckan jobbade jag med ett svenskt bolag som har olika dotterbolag internationellt, och som ville samlas kring affärer och strategi, kultur och ledarskap. Den här gången körde vi en modul som heter People and Communication och i rummet fanns människor från Slovakien, Polen, Ungern, Tyskland, Benelux, Frankrike, Italien, Finland, Danmark och Norge. När jag står inför detta så kan jag känna, varför gör jag det här? Det är rörigt med så många nationer, varmt sydeuropeiskt blod och kallt nordiskt blod. Men sen när jag väl står framför dem, så får jag enorm energi och tycker det är så kul. Då är den negativa känslan borta med vinden.

Vad har du för knep för att skapa gruppkommunikation?

– Ett knep är att man måste vara snabb att fånga gruppen. Jag pratar bara några få minuter innan jag börjar involvera människorna i samtalet, och när man gör det så får man signaler att börja jobba med. Jag jobbar helt enkelt med det som sker i rummet och omsätter det i de teorier och verktyg vi går igenom.

Hur ser du på IHMs roll som plattform för ditt lärande?

– Jag känner mig stolt över att vara på IHM eftersom jag gillar vad det står för: hållbarhet i affärsutveckling och progressivitet i sin framtoning, det stämmer väldigt mycket med mig. Hela tiden sträva till att bli bättre, men att hela tiden göra det utifrån många perspektiv. Man måste ha med lönsamheten, ledarskapet, omvärlden, miljön och med samtliga dessa komponenter skapa hållbar affärsutveckling.

Har du något exempel på en utvecklingsresa du varit med och guidat fram?

– För några år sedan hade elektrikerförbundet bestämt sig för att utveckla ledarskap för att jobba med en ganska konservativ ledarkultur. Då körde vi ett program på IHM med personer i ledande positioner inom elektrikerbranschen. En kille som gick programmet ägde sin firma, men han gillade inte det här med ledarskap, att prata inför grupp etc. Då jobbade jag med honom i tolv dagar, och så träffade jag på honom ett år senare. Då kom han fram och kramade om mig och sa:

Mitt liv har helt förändrats, jag älskar när det är måndagsmöte och jag kan ställa mig upp och pumpa in energi i mitt team att köra järnet den här veckan.

En björnkram från en stor bamsig elektriker, det är god återkoppling det!

Vilken typ av ledare vill du vara?