Hoppa till innehåll
hero1
Utbildningar/

Key Account Manager

Om utbildningen

Arbetar du med B2B-försäljning och vill ta nästa steg i din karriär? Denna utbildning rustar dig för en roll som Key Account Manager med ansvar för utveckling av långsiktiga och strategiska kundrelationer på ett företag.

Säljare idag möter en alltmer komplex och konkurrensutsatt värld - till stor del karakteriserad av digitalisering och automatisering. Det mer komplext, och samtidigt viktigare, att förstå kundernas affärsprocesser och vad som påverkar den. Denna utveckling genererar en ökad efterfrågan av Key Account Managers med den strategiska affärskompetens som krävs för att kunna hantera ett företag eller organisations nyckelkunder.

Som Key Account Manager arbetar du strategiskt, metodiskt och operativt för att såväl behålla som utveckla affärer med företagets viktigaste kunder. En Key Account Manager har ofta resultat-, budget- och ledaransvar.

Du kan läsa utbildningen parallellt med ditt jobb. Undervisningen är på distans och har ett par fysiska träffar per termin, vilket gör den tillgänglig oavsett var i Sverige du bor.


Varför välja YH på IHM?

På IHM lär du dig tänka affärsmässigt och får en stabil grund och en självsäkerhet i affärssammanhang genom träning och företagspraktik. Våra föreläsare och övningscase kommer direkt från näringslivet och du får möjlighet att knyta kontakter som kan bli avgörande för din framtid.


Hur funkar det att läsa på distans? 

 • Utbildningarna är upplagd efter en flipped classroom-modell som innebär att du ser på undervisningsfilmer och tar del av instuderingsmaterial de tidpunkter i veckan som passar dig bäst.

 • Varje vecka har klassen stående liveforum där alla förväntas delta i diskussioner, övningar och workshops. Vi tror att lärandet sker bäst när du löpande får applicera och använda de nya kunskaperna du tar till dig kontinuerligt genom utbildningen.

 • Utbildningen innehåller en hel del grupparbeten så du behöver vara beredd på att sätta av tider i veckorna som passar andra medstuderande.

 • Utbildningen kan läsas parallellt med jobb men du behöver frigöra tid i veckorna för att kunna tillgodogöra sig utbildningen. Vi rekommenderar att du pratar med din arbetsgivare om att få avsätta 3-4 timmar dagtid för att närvara vid de fasta liveforumen.

 • Utbildningen har två fysiska träffar per termin i Stockholm, Göteborg och Malmö - oavsett vilken ort du blir antagen till kan du själv välja var du vill genomföra dina fysiska träffar. Mer information och datum kommer under sommaren.

Vill du veta mer om hur det är att läsa en distansutbildning på IHM?


Utbildningsmål

Utbildningen har utformats utifrån företagens växande behov av Key Account Managers som kan ta ansvar för avancerad och komplex nyckelkundsförsäljning. Du får fördjupade kunskaper och färdigheter i bland annat affärsekonomi, affärsjuridik, ledarskap, förhandlingsteknik, supply chain management och digital försäljning. Du får lära dig att med stöd av exempelvis Business Intelligence och olika analysmodeller göra kvalificerad analys av kunder.

Efter avslutad utbildning ska du ha kunskaper om/i:

 • Kundanalys, omvärldsbevakning, offertskrivning, förhandling, framtagning av affärsplan för nyckelkunder, ledarskap av kundteam i yrkesrollen som Key Account Manager.
 • Angränsande yrkes- och kompetensområden såsom affärsmannaskap, ekonomi, juridik, ledarskap, affärsengelska och förhandlingsteknik.
 • Arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom Key account management och ledarskap i yrkesrollen som Key Account Manager.

Efter avslutad utbildning ska du ha färdigheter i att:

 • Planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom kundanalys, omvärldsbevakning, offertskrivning, förhandling, framtagning av affärsplan för nyckelkunder, ledarskap av kundteam i yrkesrollen som Key Account Manager.
 • Lösa sammansatta problem inom key account management i yrkesrollen som Key Account Manager.
 • Kommunicera åtaganden och lösningar på engelska inom affärskommunikation och offertskrivande i yrkesrollen som Key Account Manager.

Efter avslutad utbildning ska du ha kompetenser för att:

 • Självständigt analysera vilka är våra viktigaste kunder och hur ska vi, som företag, interagera med dem för att få lönsam tillväxt på ett sådant sätt att det leder vidare till lärande och professionell utveckling i yrkesrollen som Key Account Manager.
 • Kunna skriva en KAM-plan - en affärsplan för hur nyckelkund ska bearbetas och hur arbetssättet med key account management ska implementeras och följas upp för respektive kund.

Tänkbara yrkesroller efter utbildningen:

 • Key Account Manager
 • Nyckelkundsansvarig
 • Ledare av kundteam

Ansökan

Ansökan är stängd.

Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Skicka intresseanmälan

Ort och startdatum

Distans

 • 9 januari 2023

Ansökan

Ansökan till våren 2023 öppnar i september.

Omfattning

Distans, halvfart 80 veckor.

Oavsett vilken ort du blir antagen till kan du själv välja att genomföra dina fysiska träffar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Språk

Svenska (engelska förekommer i kurslitteratur och enstaka kursmoment)

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

Examen

Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen på 225 YH-poäng och motsvarar SeQF nivå 5, samt EQF nivå 5.

Vill du veta mer?

Kurser

 • Affärsekonomi (20 poäng)
 • Affärsjuridik och upphandling (15 poäng)
 • Affärskommunikation på engelska (15 poäng)
 • Affärsmannaskap (20 poäng)
 • Business Intelligence och omvärldsanalys (15 poäng)
 • Förhandlingsteknik (15 poäng)
 • Key Account Management (20 poäng)
 • Supply Chain Management (20 poäng)
 • Personlig digital försäljning (25 poäng)
 • Personligt ledarskap och teambuilding (15 poäng)
 • Projektledning (15 poäng)
 • Lärande i arbete (LIA) 
 • Examensarbete (25 poäng)

Vi valde IHM Yrkeshögskola!

Över 6000 personer har tagit en YH-examen på IHM - här kan du lära känna några av dem.

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN). Kostnad för litteratur tillkommer.

Behörighet

Grundläggande behörighet: lägst godkänt betyg i minst 2 250 gymnasiepoäng inklusive kurserna Svenska 1, Matematik 1 och Engelska 5, eller motsvarande.

Utöver det krävs godkänt betyg i följande kurser:

 • Engelska 6 (Engelska B)
 • Svenska 2 (Svenska B)

Du behöver också ha motsvarande 2 års yrkeslivserfarenhet på heltid inom B2B-försäljning


REELL KOMPETENS
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs.

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda formuläret och de intyg som styrker din reella kompetens laddar du sedan upp i din ansökan på yh-antagning.se. Mer information om reell kompetens.

Ansökan

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall kunna bedömas:

 • Gymnasiebetyg
 • Bilaga med beskrivning av din yrkeserfarenhet - mall kommer inom kort

Utbildningen har två fysiska träffar per termin i Stockholm, Göteborg och Malmö - oavsett vilken ort/vilka orter du ansöker till kan du själv välja var du vill genomföra dina fysiska träffar.

Övrig information om antagningsprocessen och hur du ansöker till IHM Yrkeshögskola hittar du på sidan Ansökan & Antagning. Tips! Ansök tidigt - då har du tid att komplettera din ansökan om något saknas.

Har du frågor till IHM Yrkeshögskola?

Du kan skicka en fråga till oss, ringa oss, chatta med oss, boka rådgivning och läsa svaren på vanliga frågor.

Med IHM:s nyhetsbrev hamnar du steget före

Nyheter, reportage, specialerbjudanden och mycket mycket annat

Partnerföretag

YH-utbildningar ska leda till jobb. På IHM får du massor med träning för arbetslivet. Du jobbar med skarpa praktikfall och examensarbeten på uppdrag av företag och får tillämpa dina kunskaper ute i verkligheten under LiA-perioderna. Det här gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden.

Vi utvecklar och genomför våra YH-utbildningar i samverkan med över 2000 företag. 

Företag? Samarbeta med oss!

Föreläs - Ta emot LIA-praktikanter - Utveckla utbildningar - Samarbeta i examensarbeten. Som samarbetspartner till IHM Yrkeshögskola utvecklar du ditt företag.

Vanliga frågor & svar

Är utbildningen csn-berättigad?

Samtliga YH-utbildningar på IHM Business School är CSN-berättigade.

Praktik under utbildningen - hur fungerar det?

En av grundidéerna med YH-utbildning är att kombinera teori och praktik under hela studietiden. Inom Yrkeshögskolan kallas den praktiska delen för LIA - lärande i arbete, och är ett av de mest populära momenten inom YH-utbildningen. Under praktiken utvecklas både din praktiska och teoretiska kompetens och du får möjlighet att knyta viktiga kontakter inför en framtida karriär och en eventuell rekrytering.

Hur många platser finns det per utbildning?

Utbildningen har 35 platser, utöver det brukar vi göra ett överintag på ca 8-10 personer.

Vad innebär grundläggande behörighet?

Det är ett fullständigt betyg från gymnasiet oavsett vilket år du studerade. Beroende på när du gick gymnasiet är det lite olika regler för vad som ska ingå men du behöver alltid ha ett godkänt betyg i kurserna svenska 1, matematik 1 och engelska 5, eller motsvarande.

Samma regler gäller om du har en utländsk gymnasieexamen.

Om du saknar en eller flera kurser för ett fullständigt betyg från gymnasiet kan du läsa mer om reell kompetens.

När skickas antagningsbeskedet ut?

Antagningsbesked inför höstterminen skickas ut runt midsommar och antagningsbesked för vårterminen under andra veckan av december. Då får du besked om du blivit antagen till utbildningen, tilldelats en reservplats eller har bedömts som inte behörig till utbildningen. Antagningsbeskedet skickas via ditt ansökningskonto på yh-antagning.se.

Relaterade utbildningar

Account Manager B2B

80 veckor  |  Heltid

International Account Manager

80 veckor  |  Heltid

Key Account Management

Program
15 tillfällen  |  Deltid / Parallellt med jobb