Från hår i Hollywood till offentliga upphandlingar

Melodie von Sass är en mångsysslare - minst sagt. Hon har jobbat med allt från gruv-infrastruktur till ekonomi vid Bukowskis auktionsfirma. Den största delen av sin karriär har hon spenderat på specialhår för filmindustrin. Nu har hon bestämt sig för att ännu en gång testa ny mark med YH-utbildningen Public Bid Manager.

gruppbild.jpg

Melodie von Sass har rört sig i alla tänkbara branscher, här står hon längst till höger bredvid Jean-Louis Graindorge, Dominique Persoone och Laurence Koutny - alla högt aktade personer i den internationella chokladbranschen.

Vem är du Melodie?

– Jag är en mångsysslare, jag är utbildad civilekonom vid ett brittiskt universitet och har jobbat en del med ekonomi. Sedan tolv år tillbaka har jag varit egenföretagare och då jobbat med något helt annorlunda, en butik i Göteborg som hållit på med specialhår.

Specialhår, hur kom du in på den banan?

– Jag är utbildad frisör i grunden. Att jag började inrikta mig på specialhår beror på att det finns för många frisörer i Sverige, samtidigt som det finns få alternativ för de som har hårtyper som faller utanför normen och som inte tas upp i den svenska frisörutbildningen. Då åtog jag själv att lära mig detta på platser som New York och England och har på så sätt blivit en go-to-person i Sverige när andra frisörer faller. Detta är vad jag levt på de senaste tolv åren.

Varför blev din rörelse intressant för filmindustrin?

– I filmbranschen uppstod samma problem. När modeller skulle stylas till för screen så fanns det inga utbildade stylister med kunskaper om specialhår. Så även där blev jag go-to-guy för produktionsbolagen. Jag har jobbat en del med stora filmproduktioner, den sista var Kings där Halle Barry och Daniel Craig hade huvudrollerna, en annan storfilm jag arbetade med heter Where hands touch. Senast nu har jag jobbat med Ruben Östlunds kommande film Triangle of Sadness.

image6.jpg

Melodie tillsammans med Amanda Stenberg, vars hår hon fixade under hela inspelningen av Where hands touch från 2018.

Och nu tänker du lämna filmindustrin?

– Ja, jag tänker göra ett spårbyte. Från att vara egen och hålla på med det här kreativa, till att gå tillbaka till ett kontorsjobb. Jag kände dock att jag låg efter kunskapsmässigt, det har hänt så mycket tekniskt och innovativt sedan jag slutade arbeta med bank, finans och ekonomi - så jag kände att jag behövde putsa upp kunskaperna lite och då tittade jag på IHM:s hemsida.

Varför föll valet på Public Bid Manager?

– Jag tänkte att det var ett bra sätt att få en ny utbildning som ändå låg så pass nära ekonomi att mina gamla kunskaper från universitetet samtidigt putsades upp, för på så sätt skulle jag ha två möjligheter till att återinträda i the Corporate world så att säga.

Varför detta spårbyte, från Hollywood till Public Bid?

– Jag känner att film är ett hastande liv, man bor på hotell större delen av året och man hamnar var som helst. Du kan vara i Marocko och filma i två månader och sedan ska samma produktionsbolag till Nya Zeeland för att spela in och sedan ska du till Norrland för några scener till. Det är väldigt svårt att ha ett normalt familjeliv, istället bor du två månader på Hilton och går i termobyxor dygnet runt. Jag har tröttnat lite och känner att jag vill komma tillbaka till ett vanligt jobb.


Vill du vinna stort? - Då är Public Bid Manager yrkesrollen för dig!


Vad innebär rollen Public Bid Manager för dig?

– När man väl är färdig Public Bid Manager ska man kunna verka på båda sidor om upphandlingsprocessen. Man ska kunna arbeta både som upphandlare och därmed omsätta statens pengar, det vill säga, skattebetalarnas pengar på bästa sätt. Man ska också kunna sitta på andra sidan där buden läggs, alltså vara som en säljare som lägger anbud på det som staten vill upphandla.

Vilken av de rollerna tror du kommer passar dig?

– Jag kommer befinna mig på sidan där jag är säljare och det innebär att jag ska försöka vinna så många anbudsprocesser som möjligt för företaget. Genom att läsa in mig på det som efterfrågas och hålla mig inom de lagar som gäller för offentliga upphandlingar ska jag sälja så mycket av företagens erbjudande som möjligt - det är det tjänsten Public Bid Manager går ut på.

Du är nu på gång att avsluta ditt första år på utbildningen Public Bid Manager, hur upplever du studierna?

– Utbildningen är bra. Hade jag kunnat gå tillbaka många år så hade jag nästan hellre haft min sexåriga universitetsutbildning med två fil kand och ett studielån ogjort. Man får lära sig precis det man behöver för att kunna göra jobbet.

Vad händer efter examen om ett år?

– Framtidsplanen är att jobba med Public Bid Management. Antingen här i Sverige och då går jag in på en anställning när jag är färdig, eller att jag satsar på upphandling i mitt hemland, ett land i Västafrika som har en stark utveckling inom demokrati och stabilitet. Ett land man hör väldigt lite om, men som har stor potential.

Vilket land rör det sig om?

– Ghana. Ghanas statliga satsningar är stora nu eftersom landet är i sådan tillväxt. Så min tanke är att om jag inte blir anställd i Sverige sätter jag upp ett Public Bid-kontor i Ghana och kör offentlig upphandling med ghananska statens pengar. De behöver bygga milvis av vägar, tågstationer, skolor, dagis, busskurer - allt som ett land behöver göra så det hade varit kul att vara med där och bjuda lite och hjälpa till.


Public Bid Manager

Kostnad: Avgiftsfri och CSN-berättigad

Omfattning: 80 veckor (två år, inklusive två LIA-perioder)

Examensresultat: 400 Yrkeshögkolepoäng, SEQF nivå 5

Tänkbara yrkesroller: Public Bid Manager, anbudsansvarig, anbudsläggare, Säljare offentliga affärer

Läs mer om utbildningen här