Account Manager Digital Solutions

Ökad lönsamhet via digitala lösningar
YH-program | 80 veckor | Heltid
Djup förståelse för komplexa affärer
Försäljning av digitala lösningar
YH-utbildning inkl LIA/praktik
Vill du skapa långsiktiga affärsrelationer, driva förändringsprojekt och leda kunder mot ökad lönsamhet via digitala lösningar? Account Manager Digital Solutions ger dig djup förståelse för affärer och försäljning.

Om utbildningen

Digitaliseringen omvandlar affärsvärlden i en rasande fart och behovet av medarbetare som behärskar försäljning av digitala tjänster och projekt är nu större än någonsin. Utbildningen möter detta behov genom djup kunskap om försäljning men även ämnen som affärsmannaskap, ekonomi, juridik och projektledning.

Utbildningen passar dig som är analytisk, lösningsorienterad och bra på att bygga förtroende. Vi hjälper dig att bli ännu bättre genom att specialisera dina kunskaper inom teoretisk och praktisk försäljning, kundbearbetning och kundvård med IT-branschspecifik inriktning.

 

Varför välja YH på IHM?

När du väljer en YH-utbildning på IHM får du inte bara kompetens för ett efterfrågat framtidsyrke. Hos oss utvecklas du till en modig nytänkare, med förmågan att bryta invanda mönster och göra ett jobb som betyder något - för dig och för andra. Du kommer sticka ut från mängden.

Här förbereds du (av lärare från näringslivet) för din karriär och att göra avtryck och skillnad. För att lyckas krävs mer än teorier och modeller – du kommer diskutera, utmanas och öva och öva och öva. 

Du vågar fråga när du inte vet, och du delar med dig av vad du vet. Här uppmanas du att tänka kreativt, ifrågasätta, analysera och inspirera.

Efter din tid på IHM tar du med dig (utöver en examen) fräsch kunskap och självsäkerhet in i arbetslivet, som inte bara hjälper dig att få jobbet du vill ha, utan också förmågan att prestera på en IHMponerande nivå. 

Utbildningsmål

Genom utbildningen Account Manager Digital Solutions utvecklar du kunskaper och färdigheter för att driva affärsmässiga sälj utifrån kraven på kundvärde och lönsamhet. I utbildningen ingår bland annat bransch- och produktkunskap, affärsmannaskap, affärsekonomi och projektledning.

Efter avslutad utbildning ska du ha kunskaper om/i:
 • Specialiserade kunskaper inom teoretisk och praktisk försäljning, kundbearbetning och kundvård i yrkesrollen som Account Manager med inriktning mot digitala lösningar.
 • Kunskaper om och överblick över angränsande yrkes- och kompetensområden såsom marknadsföring, företagsekonomi och affärsjuridik.
 • Kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom teoretisk och praktisk försäljning, kundbearbetning och kundvård med inriktning mot digitala lösningar i yrkesrollen som Account Manager Digital Solutions.

Efter avslutad utbildning ska du ha färdigheter i att:

 • Planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra, specialiserade arbetsuppgifter inom försäljnings-, kundbearbetning och kundvårdsarbete i yrkesrollen som Account Manager med inriktning mot digitala lösningar.
 • Lösa sammansatta problem inom försäljnings-, kundbearbetning och kundvårdsarbete med inriktning mot digitala lösningar i yrkesrollen som Account Manager.
 • Kommunicera åtaganden och lösningar på engelska inom försäljnings-, kundbearbetning och kundvårdsarbete med inriktning mot digitala lösningar i yrkesrollen som Account Manager.

Efter avslutad utbildning ska du ha kompetenser för att:

 • Självständigt behandla teoretisk och praktisk försäljning, kundbearbetning och kundvård med inriktning mot digitala lösningar på ett sådant sätt att det leder vidare till lärande och professionell utveckling i yrkesrollen som Account Manager.
 • Övervaka försäljnings-, kundbearbetning och kundvårdsarbete med inriktning mot digitala lösningar samt slutföra förelagda projekt i yrkesrollen som Account Manager.

Tänkbara yrkesroller efter utbildningen

 • Account Manager
 • Digital Account Manager
 • Digital Solutions Sales
 • Försäljningsrådgivare
 • Kundansvarig
 • Säljkonsult

20 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter kring olika ekonomiska samband inom en affärsverksamhet samt hur dessa kan användas för planering och styrning.

20 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter kring de affärsjuridiska ramar och villkor som tillämpas i yrkesrollen som Account Manager Digital Solutions.

25 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter i en affärsverksamhet samt att synliggöra försäljnings-och marknadsarbetets funktion utifrån kraven på kundnytta och lönsamhet.

15 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande färdigheter kring professionellt engelskt språkbruk i yrkesrollen som Account Manager Digital Solutions.

25 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter kring digitalisering, hur digitalt produkt- och tjänsteutbud utvecklats och skapat nya affärsmöjligheter och utvecklingen framgent. Syftet är också att vidareutveckla studerandes förståelse för yrkesrollen som Account Manager med inriktning på digitala lösningar.

25 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter i kvalificerad B2B-försäljning.

20 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter kring hur det digitala landskapet är kopplat till försäljningsprocessen. Den studerande ska också få kunskap om den digitala köpprocessen samt de verktyg och processer som innefattas av social selling.

30 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande en fördjupad förståelse för B2B-försäljning med inriktning mot digitala lösningar med fokus på säljplanering, säljprocesser, säljstrategier, kundnytta och lönsamhet.

20 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter kring hur digitalisering och digitala tekniker skapar förutsättningar för affärsutveckling. De studerande ska också få fördjupad insikt i hur kundbehovsgrundad försäljningsmetodik påverkar och påverkas av framväxande produkter, tjänster, lösningar och affärsmodeller.

25 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande fördjupade kunskaper och färdigheter gällande analys, urval, planering och uppföljningsarbete för långsiktiga och lönsamma affärsrelationer med strategiska nyckelkunder.

20 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter i hur projektmetodik kan tillämpas för att nå uppsatta mål i rollen som Account Manager Digital Solutions.

LIA 1 - 50 poäng

LIA 2 - 80 poäng

Under två praktikperioder deltar du aktivt i det vardagliga arbetet på ett företag och tillämpar dina nya kunskaper där. I samband med praktikperioderna får du också uppgifter från skolan att lösa.

30 poäng

Den avslutande uppgiften på utbildningen är ett examensarbete där du tillämpar dina kunskaper praktiskt och professionellt i en given beslutssituation. Arbetet görs i grupp och genomförs för en extern uppdragsgivare från näringslivet.

Vill du veta mer?

Yrkesguide: Vad gör en Företagssäljare?

Läs yrkesguiden här

Hur skiljer sig IHMs Account Manager-utbildningar åt?

Se likheter och skillnader här!

Plats & Startdatum

Göteborg
19 augusti 2024
18 augusti 2025
Malmö
26 augusti 2024
18 augusti 2025

Omfattning

Platsbunden 80 v heltid inkl. 26 v praktik (LiA)

Språk

Svenska (Engelska förekommer i kurslitteratur och kursmoment)

CSN-berättigad

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN. Kostnad för litteratur tillkommer.

Har du rätt till omställningsstudiestöd?

Examen

Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen på 400 YH-poäng och motsvarar SeQF nivå 5, samt EQF nivå 5.

Ansökan

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall kunna bedömas:

 • Fullständigt gymnasiebetyg

Behörighet

Gymnasieexamen med godkänt betyg i kurserna Svenska 1, Matematik 1 och Engelska 5, eller motsvarande.

Saknar du behörighet? Sök med reell kompetens.

Sagt om Account Manager Digital Solutions

Peter Imhäuser

Lärare på IHM i Malmö

– Det är en stor tillfredsställelse att se de här människorna växa så mycket på den korta tiden utbildningen varar, det är oerhört inspirerande. När de kommer in från början har de ingen koll på begreppen, efter fyra veckor börjar de använda dem på riktigt och efter sex veckor är de fullfjädrade estradörer.

Resan mot IHM

Webinarserie

Följ med när Stina träffar studenter, lärare och andra "IHM:are" för att ta reda på om en YH-utbildning på IHM är hennes nästa steg.

Emma Kinnås

VD, Zalster Inc

– Jag blev förvånad över hur kompetenta många av lärarna är, hur mycket det är värt som student att faktiskt ha en lärare som kommer direkt från arbetslivet, från sitt företag direkt in i vårt klassrum. För man vill ha konkreta exempel, man vill inte bara ha de teoretiska modellerna som står snyggt i böckerna, utan man vill veta exakt hur man applicerar det i verkligheten. Det har IHMs lärare kunnat förklara.

I samarbete med näringslivet

YH-utbildningar ska leda till jobb. På IHM får du massor med träning för arbetslivet. Du jobbar med skarpa praktikfall och examensarbeten på uppdrag av företag och får tillämpa dina kunskaper ute i verkligheten under LIA-perioderna. Det här gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden.

Vi utvecklar och genomför våra YH-utbildningar i samverkan med över 2000 företag. 

Partnerföretag

Microsoft | Fortinet | Tagsit | Cuebid Väst AB | Göteborgs universitet | Björn Lundén | Navipro | TV4-GRUPPEN | InfraSight | Labs | Telavox | GetAccept | ConsafeLogistics | Skymill | Diamir Consulting

Vanliga frågor om Account Manager Digital Solutions

Tycker du om att träffa nya människor, ständigt letar efter nya möjligheter och har ett starkt sinne för affärer? Då kan rollen som B2B-säljare vara någonting för dig.

Läs mer om rollen som Account Manager här

Utbildningen har 35 platser, utöver det brukar vi göra ett överintag på ca 8-10 personer.

Det är ett fullständigt betyg från gymnasiet oavsett vilket år du studerade. Beroende på när du gick gymnasiet är det lite olika regler för vad som ska ingå men du behöver alltid ha ett godkänt betyg i kurserna svenska 1, matematik 1 och engelska 5, eller motsvarande.

Samma regler gäller om du har en utländsk gymnasieexamen.

Om du saknar en eller flera kurser för ett fullständigt betyg från gymnasiet kan du läsa mer om reell kompetens.

De flesta YH-programmen på IHM är på heltid 100 % vilket motsvarar ca 30-40h studier per vecka. Utöver föreläsningar förekommer individuella uppgifter, grupparbeten och redovisningar.

Du kan räkna med ca 13 h lärarledd undervisning per vecka och lektionsfria dagar bör ägnas åt självstudier och grupparbeten.

Om du kommer att kunna jobba vid sidan om dina studier eller inte är svårt att svara på då det är väldigt individuellt. Vår rekommendation är därför att du påbörjar dina studier hos oss för att själv bedöma om du kommer att klara av att jobba parallellt utan att dina studier påverkas negativt.

Antagningsbesked inför höstterminen skickas ut runt midsommar och antagningsbesked för vårterminen under mitten av november. Då får du besked om du blivit antagen till utbildningen, tilldelats en reservplats eller har bedömts som inte behörig till utbildningen. Antagningsbeskedet skickas via ditt ansökningskonto på yh-antagning.se.

När du får ditt antagningsbesked behöver du bekräfta att du önskar behålla din studieplats eller tacka nej. Observera att du endast kan tacka ja till en utbildning, och att du behåller din reservplats på utbildningar som du eventuellt har prioriterat högre. Du har endast möjlighet att gå en heltidsutbildning samtidigt hos oss på IHM.

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.