Vad gör en Account Manager?

Account Manager är en eftertraktad yrkesroll som genomgår omfattande förändringar i och med den accelererande digitala utvecklingen. Vad innebär egentligen rollen idag? Vi ställde frågan till fem yrkesverksamma Account Managers.

Våra tidigare studenter på YH-utbildningarna Account Manager Digital Solutions, Account Manager B2B och International Account Manager har svaren.

Stefanie Molnar, Account Manager

Studerade International Account Manager B2B i Göteborg

Stefanie Molnar arbetar idag som Account Manager inom gaming på Microsoft via konsultbolaget Market Partner och såhär beskriver hon rollen:

– Det är så klart en del business, men det är också mycket kreativt. Jag får vara med att skapa marknadsidéer för mina partners vilket är fantastiskt roligt. Att se sina partners utvecklas och nå sina mål, det kan vara både budgetmål eller personliga mål, är något av det roligaste med jobbet.


Ta nästa stora steg inom försäljning och affärsutveckling

Bli Account Manager B2B via IHM Yrkeshögskola


Fabian Spennare, Business Developer

Studerade Account Manager B2B i Stockholm

Fabian Spennares första jobb efter examen var som Account Manager för Lundalogik och sålde CRM-system. För framtidens Account Managers tror han starkt på en kombination av personlig och automatiserad försäljning:

– Att aggregera data baserat på säljarnas aktivitet, beteende och baserat på personlighetsprofiler för att skapa ”star profiles” av de bästa presterande säljarna. Vad använder de för språk? Hur pass frekvent tar de kontakt? När går de på avslut och vilka köpsignaler triggar detta? Med denna data skulle vi kunna skapa en coachingtjänst för säljare för både internt och externt bruk.

Saljare-B2B.jpg

Account Manager B2B-studenterna Frank, Eric, Philip och Benjamin fick testa livet som Account Managers redan under sin LIA på Buzzter:

– Vi har verkligen fått göra hela säljprocessen från a till ö - prospektering, kundmöten och avslut på några av Sveriges största företag!

Deras bästa tips för att lyckas som säljare?

– Det gäller att ha bra underlag för att ta finansiella beslut. Köpbeslutet dröjer längre än vad man tror – från att få personen intresserad till att få ett avslut.


Vad gör en företagssäljare?

Är du intresserad av att studera till företagssäljare men är lite osäker på vad det innebär? Läs vår yrkesguide och lär dig vad en företagssäljare gör, vad de tjänar i lön mm.


Emma Kinnås, VD

Account Manager Digital Solutions i Göteborg

Emma Kinnås studerade Account Manager Digital Solutions och gjorde därefter kometkarriär på IT-bolaget Zalster. När vi senast pratade med Emma hade hon ansvar för företagets expansion i USA:

– Det handlar om att strategiskt och operativt jobba med vår egen branding och marknadsföring, delvis via egen marknadsföring på exempelvis Facebook och Google. Men även genom att hitta nya samarbetspartners, prospektering av nya kunder såväl som bearbetning av befintliga, kontinuerliga marknadsanalyser och konkurrentanalyser för att hålla oss uppdaterade om trender och positionering på marknaden.

Vad säger branschen?

Wilma Eriksson, Account Manager

Studerade Marknadsekonom DIHM i Stockholm

Wilma Eriksson jobbar idag som säljare på GetAccept och är engagerad i ledningsgruppen för Account Manager B2B. Wilma fascineras av säljrollens förvandling i den digitala eran - från dörrknackare till kundreseexpert:

– Försäljning blir roligare och roligare varje dag eftersom det landar fler och fler verktyg i verktygslådan. Förut hade man bara ett glatt humör, förhoppningsvis en mobiltelefon och en mail. Idag kan du se exakt var kunden gör via data från olika verktyg (hemsida, tracking, system etcera), vilket gör att det både blir mer spännande och mer komplext. Idag gäller det att utmana kunden på ett utbildande sätt så att de vill förändra sin organisation till det sättet du föreslår.


"Funderar man på om försäljning är en framtidsbransch så skulle jag säga ja med VERSALER och bold."


Och vi låter Wilma avsluta:

– Jag tror att globalisering och produkt-matchning med den tilltänkta kundgruppen kommer bli allt viktigare och det kräver rådgivande säljare som utbilda sina kunder. Så funderar man på om försäljning är en framtidsbransch så skulle jag säga ja med VERSALER och bold.