Hoppa till innehåll
None None 08/28/2023, 06:20 8a98f247-825e-450a-a4c9-a46dc35bba9f
hero1
Alla utbildningar/

Marknadskommunikatör - digitala medier

Om utbildningen

Marknadskommunikatör utbildar dig till en tvärfunktionell yrkesroll där du både producerar, kommunicerar och marknadsför innehåll i digitala kanaler. Morgondagens digitala och virtuella medier ökar kraven på relevant kommunikation; varumärken måste kommunicera engagerande innehåll i rätt kanal för att nå fram. Utbildningens breda kursutbud är format för att möta en yrkesroll som eftersöks av företag i hela Sverige.

Marknadskommunikatör är en kreativ innehållsproducent som jobbar med text, bild, ljud och video i digitala kanaler, men det är även en digital marknadsförare som förstår möjligheterna i digitala medier och kan nyttja dem framgångsrikt. Utbildningen innehåller grafisk och visuell produktion, textproduktion, webbproduktion samt digital marknadsföring, men även digital analys och kommunikation.

Utbildningen sker digitalt baserat på distans – på så sätt kan du som studerande både studera, praktisera (LIA Lärande i arbete) och sedan jobba inom din region var du än i Sverige bor.

Vad kan jag arbeta med efter avslutad utbildning?

Utbildningen möter ett brett kompetensbehov över hela Sverige där behovet av en bred generalistroll inom marknadsföring och kommunikation är stor. Det innebär en yrkesroll som kan hantera många olika delar från digitalt skapande till digital marknadsföring och analys. Din yrkesroll är ofta eftersökt av marknads- och kommunikationsavdelningar på företag då du framförallt inte är en specialist på ett visst nischat område utan snarare digitala producenten som har många olika verktyg att jobba med.

Du kommer kunna jobba bl.a. som marknadskommunikatör, marknadskoordinator, digital informatör, digital kommunikatör, onlinemarknadsförare, med flera.  


Varför välja YH på IHM?

På IHM lär du dig tänka affärsmässigt och får en stabil grund och en självsäkerhet i affärssammanhang genom träning och företagspraktik. Våra föreläsare och övningscase kommer direkt från näringslivet och du får möjlighet att knyta kontakter som kan bli avgörande för din framtid.

IHM ÄR FÖR DIG SOM VILL UTMANAS

Här förbereds du inför din karriär men också för att göra avtryck och skillnad.

Om du ska lyckas med det behöver du lära dig mer än teorier och modeller – här vill vi att du tänker kreativt, ifrågasätter, analyserar, diskuterar och inspirerar.

Det kräver engagemang. Engagemang kan synas på olika sätt. Det märks på din delaktighet under lektionen. Som när du vågar fråga om det du inte vet. Eller delar med dig av det du vet.

Det märks på all din tid du investerar i att närvara. Men också när du tar dig tiden du behöver för att komma förberedd. Oavsett utmaning.

För IHM är för dig som vill utmanas. Och då är frågan: Är IHM rätt för dig?


Utbildningsmål

 • Analysera och tolka resultaten av en kommunikationsinsats med hjälp av relevanta analysverktyg
 • Hantera annonsering inom digitala medier & system som Google Ads, Facebook Business Manager, etc
 • Hantera och optimera webbplatsen för ökad synlighet och engagemang i andra digitala medier
 • Hantera verktyg för produktion av digitalt innehåll, som t.ex. CMS, bildredigering, etc
 • Innehållsmarknadsföring i digitala medier, content & influencer marketing samt native advertising
 • Kommunicera & presentera insatser inom marknadskommunikation i digitala medier för en organisation
 • Kommunicera innehåll för engagemang, värdeskapande aktiviteter och försäljning i digitala medier
 • Kommunicera kanal- och målgruppsanpassat innehåll i digitala medier relaterat till syfte och mål
 • Skapa & redigera innehåll som text, bild, grafik och rörlig media för digitala kanaler
 • Skapa och ansvara för dialog med företagets målgrupper på relevanta digitala plattformar

Tänkbara yrkesroller efter utbildningen:

 • Marknadskommunikatör
 • Marknadskoordinator
 • Kommunikatör / Informatör
 • Digital kommunikatör
 • Onlinemarknadsförare

Ansökan

Ansökan är stängd.

Ansökan öppnar i februari 2024.
Gör en intresseanmälan så håller vid dig uppdaterad.

Skicka intresseanmälan

Ort och startdatum

Distans

 • Augusti 2024 (Preliminär)

Omfattning

Distans | Heltid | 64v inkl. 20v praktik (LIA)

Språk

Svenska (engelska förekommer i kurslitteratur och enstaka kursmoment)

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

Har du rätt till omställningsstöd?

Vill du veta mer?

Se våra inspelade infomöten

Se serien Resan mot IHM

Kontakta oss här eller ring på tel. 031-335 21 39

Kurser

 

Kursen syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter inom kommunikation och marknadsföring med inriktning på digitala plattformar.

Kursens syfte är att ge den studerande färdigheter inom praktiskt skrivande och copy-arbete för digitala medier.

Kursen syfte är att ge den studerande färdigheter och kompetens i verktyg, system och metoder för att producera grafisk och visuellt material för digitala plattformar.

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och praktiska färdigheter inom utvecklingsspråk för webben och webbpubliceringssystem.

Kursens syfte är ge den studerande kunskaper och färdigheter inom marknadsföring i hela digitala landskapet, med fokus på verktyg, system och arbetsmetoder som står till buds inom marknadsföring i digitala medier.

Kursen syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter inom kampanjuppföljning, webbanalys och verktyg inom rapportering.

Kursen syfte är att ge den studerande kunskaper om de juridiska ramverk och lagar som omger och påverkar kommunikation och marknadsföring i digitala medier.

Kursens syfte är att ge den studerande introduktion till yrkesrollen och fördjupade färdigheter inom marknadskommunikation i digitala medier och i de ämnesspecifika områden som perioden omfattar.

Kursens syfte är att den studerande ska fördjupa förvärvad kompetens inom utbildningens områden samt utveckla praktiska färdigheter inom effektiv kommunikation, marknadsföring och försäljning i digitala medier.

Kursens syfte är att ge den studerande en fördjupad färdighet i effektiv kommunikation, marknadsföring och försäljning i digitala medier.

Som YH-företag formar du framtiden för din bransch!

Vill ditt företag ta emot LIA-studenter eller föreläsa på IHM?

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till både lån och stöd från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Kostnad för litteratur tillkommer.

Behörighet

Grundläggande behörighet: lägst godkänt betyg i minst 2 250 gymnasiepoäng inklusive kurserna Svenska 1, Matematik 1 och Engelska 5, eller motsvarande.

Betyg E/Godkänt i:

 • Engelska 6 (Engelska B)
 • Svenska 2 (Svenska B)


REELL KOMPETENS
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs.

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda formuläret och de intyg som styrker din reella kompetens laddar du sedan upp i din ansökan på yh-antagning.se. Mer information om reell kompetens.

Ansökan

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall kunna bedömas:

 • Fullständigt gymnasiebetyg

Övrig information om antagningsprocessen och hur du ansöker till IHM Yrkeshögskola hittar du på sidan Ansökan & Antagning. Tips! Ansök tidigt - då har du tid att komplettera din ansökan om något saknas.

När du får ditt antagningsbesked behöver du bekräfta att du önskar behålla din studieplats eller tacka nej. Observera att du endast kan tacka ja till en utbildning, och att du behåller din reservplats på utbildningar som du eventuellt har prioriterat högre.  Du har endast möjlighet att gå en heltidsutbildning samtidigt hos oss på IHM.

Har du frågor till IHM Yrkeshögskola?

Du kan skicka en fråga till oss, ringa oss, chatta med oss, boka rådgivning och läsa svaren på vanliga frågor.

Med IHM:s nyhetsbrev hamnar du steget före