Hoppa till innehåll
hero1
Utbildningar/

Customer Data Developer

Om utbildningen

Vill du arbeta i gränslandet mellan teknik/IT och försäljning/marknadsföring? Som Customer Data Developer arbetar du med att analysera kunddata, bedriva systemintegration och hantera tekniska plattformar för att maximera affärsnyttoprocessen kring kundupplevelsen.

Kundupplevelsen blir i allt snabbare takt företagens viktigaste konkurrensfaktor. Samtidigt är data bränslet i allt arbete som syftar till att förbättra kundupplevelsen. Detta har genererat ett ökat behov av Customer Data Developers - personer som kan analysera och nyttja kunddata till att optimera upplevelsen.

Som Customer Data Developer kommer du att ha en nyckelroll genom att utnyttja teknikens möjligheter för att omvandla kunddata till insikter som bidrar till utveckling av företagets affär. Med stöd av bland annat AI och maskininlärning arbetar du med analys av data för att hitta beteendemönster och för att optimera kundupplevelsen.

Utbildningen Customer Data Developer ger dig unik och efterfrågad kompetens då den integrerar teknik/IT, marknadsföring, affärsutveckling och försäljning på ett sätt som ingen annan utbildning gör. Företag som medverkar i utbildningen utrrycker behovet av denna tvärfunktionella yrkesroll - en teknisk specialistkompetens kombinerat med affärsförståelse.


Varför välja YH på IHM?

På IHM lär du dig tänka affärsmässigt och får en stabil grund och en självsäkerhet i affärssammanhang genom träning och företagspraktik. Våra föreläsare och övningscase kommer direkt från näringslivet och du får möjlighet att knyta kontakter som kan bli avgörande för din framtid.


Utbildningsmål

Utbildningen ger dig efterfrågad specialistkompetens inom dataanalys, datahantering, AI, programmering, tekniska system men även förståelse för marknadsförings- och försäljningsprocessen inom kundhantering. Med denna hybridkompetens kommer du att kunna fungera som en brygga mellan olika avdelningar och vara kopplingen mellan verksamhet och teknik.

Efter avslutad utbildning ska du ha kunskaper om/i:

 • Teknisk och operativ insamling, strukturering och användning av kunddata i tekniska utvecklingsmiljöer och plattformar såsom CDP-system (Customer Data Platform) och CRM-system (Customer Relationship Management) samt systemutveckling inom infrastrukturen Customer Data i yrkesrollen som Customer Data Developer.
 • Angränsade yrkes- och kompetensområden som programmering, frontend-utveckling, growth, projekt- och produktledningsprocesser, business intelligence och digital analys.
 • Arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom teknisk och operativ insamling, strukturering och användning av kunddata i tekniska utvecklingsmiljöer och plattformar såsom CDPsystem (Customer Data Platform) och CRM-system (Customer Relationship Management) samt systemutveckling inom infrastrukturen Customer Data i yrkesrollen som Customer Data Developer.

Efter avslutad utbildning ska du ha färdigheter i att:

 • Planera, utföra och identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom hantering och utveckling av kunddata samt systemhantering och systemutveckling inom Customer Data i yrkesrollen som Customer Data Developer.
 • Lösa sammansatta problem inom hantering och utveckling av kunddata samt systemhantering och systemutveckling inom Customer Data i yrkesrollen som Customer Data Developer.
 • Kommunicera åtaganden och lösningar inom hantering och utveckling av kunddata samt systemhantering och systemutveckling inom Customer Data på såväl svenska som engelska i yrkesrollen som Customer Data Developer.

Efter avslutad utbildning ska du ha kompetenser för att:

 • Självständigt behandla teknisk och operativ insamling, strukturering och användning av kunddata i tekniska utvecklingsmiljöer och plattformar såsom CDP-system (Customer Data Platform) och CRM-system (Customer Relationship Management) samt systemutveckling inom infrastrukturen Customer Data på ett sådant sätt att det leder vidare till lärande och professionell utveckling i yrkesrollen som Customer Data Developer.
 • Övervaka hantering och utveckling av kunddata samt systemhantering och systemutveckling inom Customer Data samt slutföra förelagda projekt i yrkesrollen som Customer Data Developer.

Tänkbara yrkesroller efter utbildningen:

 • CRM-utvecklare
 • Customer Data Developer
 • Data Analytics Developer
 • Data Manager
 • Data Technology Developer

Ansökan

Ansökan är stängd.

Ansökan öppnar 16 februari, 2022

Gör en intresseanmälan så håller vid dig uppdaterad.

Skicka intresseanmälan

Ort och startdatum

Stockholm

 • 15 augusti 2022

Ansökan

Ansökan öppnar den 16 februari. Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om kommande starter.

Omfattning

Heltid 80 v inkl. 23 v. praktik (LiA)

Viktiga datum

Inför starter hösten 2022:

16/2 - Ansökan öppnar
2/5 - Ansökan stänger

Språk

Svenska (engelska förekommer i kurslitteratur och enstaka kursmoment)

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

Examen

Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen på 400 YH-poäng och motsvarar SeQF nivå 5, samt EQF nivå 5.

Vill du veta mer?

Kurser

Affärsprocesser och affärsutveckling (20 poäng)

Kursens syfte är att ge dig kunskaper och färdigheter i hur affärsverksamheten är uppbyggd, vilka processer och avdelningar som skapar kundvärde och affärsnytta. Du ska kunna förstå ditt framtida sammanhang i organisationen för att kunna använda kunddata för att utveckla affären samt delta i diskussioner gällande affärs och processutveckling i organisationen.

AI och maskininlärning inom Customer Data Development (10 poäng)

Syftet är att ge dig kunskaper inom artificiell intelligens och maskininlärning relaterat till Data Technology Stack samt hantering och utveckling av kunddata. Målet är att du ska kunna hantera och utveckla kunddata inom AI- och maskininlärningsdrivna processer.

API & Integrationsteknologi (30 poäng)

Denna kurs är inriktad mot integration mellan olika tekniska plattformar samt hur datautveckling och dataanalys bedrivs mellan olika datakällor och dataplattformar. Målet är att du ska kunna integrera kundcentrerad data från olika tekniska plattformar för att utveckla och analysera data och affären.

Data Management & Data Design (25 poäng)

I denna kurs behandlas data design, hur datastrukturer ska designas för att ge rätt värden ur ett analytiskt perspektiv, och data management, hur data analyseras och förädlas. Målet är att du ska kunna strukturera, analysera och förädla data för att maximera affärsnyttoprocessen kring kundupplevelsen.

Data Technology Stack (30 poäng)

I denna kurs får du kunskaper och färdigheter inom sk. Data Technology Stack, tekniska plattformar och verktyg inom kunddatahantering och kunddataanalys, såsom Google Cloud, Google 360, Amazon AWS och olika ramverk för utvecklare. Målet är att du ska kunna navigera sig inom och operativt använda plattformar och verktyg inom kunddatahantering och kunddataanalys för att strukturera vilken typ av plattform som används av vilka delar av organisationen för vilket ändamål.

Databaskommunikation och data streaming (40 poäng)

Kursen ger dig kunskaper och färdigheter inom databaskommunikation, hur data kan kombineras från flera datakällor samt data streaming. Målet är att du ska kunna tillämpa data sampling för dataanalys och datautveckling inom korrelation, aggregering, filtrering, och sampling av data.

GDPR & Juridik (5 poäng)

Denna kurs ger dig kunskaper inom de regelverk och lagar som berör datahantering och datalagring. Målet är att du ska kunna hantera och utveckla kunddata med hänsyn till gällande regelverk och lagar.

Programmering (50 poäng)

I denna kurs får du lära dig programmering och olika programmeringsspråk såsom .NET, Python, R och olika javascript-ramverk.

Projekthantering & utvecklingsprocesser (20 poäng)

I denna kurs får du kunskaper och färdigheter inom projekthantering och utvecklingsprocesser som agil projektmetodik, scrum-metoder samt growth management. Målet med kursen är att du ska kunna hantera projektmetodiker och utvecklingsprocesser för nutida data- och systemutveckling.

Webbteknik (25 poäng)

Denna kurs är inriktad mot det webbtekniska fundamentet, märk- och scriptspråk samt relevanta verktyg i webbmiljöer och webbapplikationer. Målet är att du  ska ha förståelse för de webbtekniska byggstenarna och kunna tillämpa dess tekniker i det fortsatta arbetet inom datahantering, datautveckling och dataanalys.

Lärande i Arbete 1 (50 poäng) & 2 (65 poäng)

Under två praktikperioder deltar du aktivt i det vardagliga arbetet på ett företag och tillämpar dina nya kunskaper där. I samband med praktikperioderna får du också uppgifter från skolan att lösa.

Examensarbete - Business Case (30 poäng)

I denna kurs får du fördjupa förvärvad kompetens inom utbildningens områden samt utveckla praktiska färdigheter kring hantering och utveckling av kunddata samt systemhantering och systemutveckling inom customer data.

Vi valde IHM Yrkeshögskola!

Över 6000 personer har tagit en YH-examen på IHM - här kan du lära känna några av dem.

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN). Kostnad för litteratur tillkommer.

Behörighet

Grundläggande behörighet: lägst godkänt betyg i minst 2 250 gymnasiepoäng inklusive kurserna Svenska 1, Matematik 1 och Engelska 5, eller motsvarande.

Betyg E/Godkänd i kurserna:

 • Engelska 6 (Engelska B)
 • Matematik 2 (Matematik B)
 • Programmering 1


REELL KOMPETENS
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs.

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda formuläret och de intyg som styrker din reella kompetens laddar du sedan upp i din ansökan på yh-antagning.se. Mer information om reell kompetens.

Ansökan

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall kunna bedömas:

 • Fullständigt gymnasiebetyg

Övrig information om antagningsprocessen och hur du ansöker till IHM Yrkeshögskola hittar du på sidan Ansökan & Antagning. Tips! Ansök tidigt - då har du tid att komplettera din ansökan om något saknas.

Har du frågor till IHM Yrkeshögskola?

Du kan skicka en fråga till oss, ringa oss, chatta med oss, boka rådgivning och läsa svaren på vanliga frågor.

Med IHM:s nyhetsbrev hamnar du steget före

Nyheter, reportage, specialerbjudanden och mycket mycket annat

Partnerföretag

YH-utbildningar ska leda till jobb. På IHM får du massor med träning för arbetslivet. Du jobbar med skarpa praktikfall och examensarbeten på uppdrag av företag och får tillämpa dina kunskaper ute i verkligheten under LiA-perioderna. Det här gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden.

Vi utvecklar och genomför våra YH-utbildningar i samverkan med över 2000 företag.

 

Företag? Samarbeta med oss!

Föreläs - Ta emot LIA-praktikanter - Utveckla utbildningar - Samarbeta i examensarbeten. Som samarbetspartner till IHM Yrkeshögskola utvecklar du ditt företag.

Vanliga frågor & svar

Är utbildningen csn-berättigad?

Samtliga YH-utbildningar på IHM Business School är CSN-berättigade.

Praktik under utbildningen - hur fungerar det?

En av grundidéerna med YH-utbildning är att kombinera teori och praktik under hela studietiden. Inom Yrkeshögskolan kallas den praktiska delen för LIA - lärande i arbete, och är ett av de mest populära momenten inom YH-utbildningen. Under praktiken utvecklas både din praktiska och teoretiska kompetens och du får möjlighet att knyta viktiga kontakter inför en framtida karriär och en eventuell rekrytering.

Hur många platser finns det per utbildning?

Utbildningen har 35 platser, utöver det brukar vi göra ett överintag på ca 8-10 personer.

Vad innebär grundläggande behörighet?

Det är ett fullständigt betyg från gymnasiet oavsett vilket år du studerade. Beroende på när du gick gymnasiet är det lite olika regler för vad som ska ingå men du behöver alltid ha ett godkänt betyg i kurserna svenska 1, matematik 1 och engelska 5, eller motsvarande.

Samma regler gäller om du har en utländsk gymnasieexamen.

Om du saknar en eller flera kurser för ett fullständigt betyg från gymnasiet kan du läsa mer om reell kompetens.

När skickas antagningsbeskedet ut?

Antagningsbesked inför höstterminen skickas ut runt midsommar och antagningsbesked för vårterminen under andra veckan av december. Då får du besked om du blivit antagen till utbildningen, tilldelats en reservplats eller har bedömts som inte behörig till utbildningen. Antagningsbeskedet skickas via ditt ansökningskonto på yh-antagning.se.

Relaterade utbildningar

Digital Analytics Specialist

83 veckor  |  Heltid

Customer Experience Specialist

84 veckor  |  Heltid

Digital Marketing Specialist

80 veckor  |  Heltid