Customer Data Developer

Nyckelroll för utveckling av kunddata
YH-program | 80 veckor | Heltid
Gränslandet data/IT och affären
Unik och efterfrågad kompetens
YH-utbildning inkl LIA/praktik
Vill du arbeta med teknik och data inom försäljning/marknadsföring? Som Customer Data Developer kommer du att arbeta med att utveckla och analysera kunddata, plattformar och system - allt i syfte att skapa en bättre upplevelse för kunderna.

Om utbildningen

Data är bränslet i allt arbete som syftar till att förbättra kundupplevelsen. Kundrelaterade data är väldigt viktigt för företag för att ta reda på hur man kan förbättra sin kundupplevelse. Samtidigt ökar antalet datakällor hela tiden och behovet av att kunna kombinera olika datakällor för olika ändamål blir affärskritiskt.

Att ha tillgång till, och kunna anpassa och personifiera data, blir allt viktigare för företag som vill förbli konkurrenskraftiga på marknaden.

Detta har gjort att allt fler företag behöver personer som kan använda programmering, databaskommunikation och integrationsteknik för att strukturera, analysera och förfina data för att göra den användbar och mer värdefulla för företaget.

Som Customer Data Developer kommer du att använda teknik för att omvandla och kombinera kunddata som hjälper företagets verksamhet. Med hjälp av datalager, kunddataplattformar och molntjänster kommer du att titta på data för att se beteendemönster och arbeta för att göra kundupplevelsen bättre.

Utbildningen Customer Data Developer ger dig färdigheter som inte många andra har. Kombinationen av teknik/IT och programmering/kodutveckling tillsammans med marknadsföring och affärsutveckling är något som företagen behöver. De behöver personer som vet hur man utför det tekniska arbetet i kombination med förståelse för affärsverksamheten – vilket du lär dig på denna utbildning.

Varför välja YH på IHM?

När du väljer en YH-utbildning på IHM får du inte bara kompetens för ett efterfrågat framtidsyrke. Hos oss utvecklas du till en modig nytänkare, med förmågan att bryta invanda mönster och göra ett jobb som betyder något - för dig och för andra. Du kommer sticka ut från mängden.

Här förbereds du (av lärare från näringslivet) för din karriär och att göra avtryck och skillnad. För att lyckas krävs mer än teorier och modeller – du kommer diskutera, utmanas och öva och öva och öva. 

Du vågar fråga när du inte vet, och du delar med dig av vad du vet. Här uppmanas du att tänka kreativt, ifrågasätta, analysera och inspirera.

Efter din tid på IHM tar du med dig (utöver en examen) fräsch kunskap och självsäkerhet in i arbetslivet, som inte bara hjälper dig att få jobbet du vill ha, utan också förmågan att prestera på en IHMponerande nivå. 

Utbildningsmål

Utbildningen ger dig efterfrågad specialistkompetens inom dataanalys, datahantering, AI, programmering, tekniska system men även förståelse för marknadsförings- och försäljningsprocessen inom kundhantering. Med denna hybridkompetens kommer du att kunna fungera som en brygga mellan olika avdelningar och vara kopplingen mellan verksamhet och IT/teknik.

Efter avslutad utbildning ska du ha kunskaper om/i:

 • Teknisk och operativ insamling, strukturering och användning av kunddata i tekniska utvecklingsmiljöer och plattformar såsom CDP-system (Customer Data Platform) och CRM-system (Customer Relationship Management) samt systemutveckling inom infrastrukturen Customer Data i yrkesrollen som Customer Data Developer.
 • Angränsade yrkes- och kompetensområden som programmering, frontend-utveckling, growth, projekt- och produktledningsprocesser, business intelligence och digital analys.
 • Arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom teknisk och operativ insamling, strukturering och användning av kunddata i tekniska utvecklingsmiljöer och plattformar såsom CDPsystem (Customer Data Platform) och CRM-system (Customer Relationship Management) samt systemutveckling inom infrastrukturen Customer Data i yrkesrollen som Customer Data Developer.

Efter avslutad utbildning ska du ha färdigheter i att:

 • Hantera och utveckla kunddata samt arbeta med systemhantering och systemutveckling inom Customer Data i yrkesrollen som Customer Data Developer.
 • Planera, utföra och identifiera optimal kunddata för att utföra specialiserade arbetsuppgifter
 • Lösa komplexa utmaningar inom hantering och utveckling av kunddata genom systemhantering och systemutveckling
 • Internt redovisa lösningar av kunddata samt systemhantering och utvecklin inom Customer Data.

Efter avslutad utbildning ska du ha kompetenser för att:

 • Självständigt behandla teknisk och operativ insamling, strukturera och använda kunddata i tekniska utvecklingsmiljöer och plattformar såsom CDP-system (Customer Data Platform) och CRM-system (Customer Relationship Management). Du kommer också att arbeta med systemutveckling inom infrastrukturen Customer Data.
 • Övervaka hantering och utveckling av kunddata samt systemhantering och systemutveckling inom Customer Data samt driva, delta och slutföra projekt i yrkesrollen som Customer Data Developer.

Tänkbara yrkesroller efter utbildningen

 • CRM-utvecklare
 • Customer Data Developer
 • Data Analytics Developer
 • Data Manager
 • Data Technology Developer 

Kurser

10 poäng

Syftet med kursen är att ge den studerande kunskaper i hur artificiell intelligens och maskininlärning används inom data technology stack och customer data development samt hur hantering och utveckling av kundrelaterade data kan effektiviseras med AI/ML.

25 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter i integration och datakommunikation mellan olika plattformar inom martech och customer data samt hur datautveckling och dataanalys bedrivs mellan olika datakällor och dataplattformar.

20 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter i hur en affärsverksamhet är uppbyggd, vilka processer och avdelningar som skapar kundvärde och affärsnytta, samt hur data genomsyrar en organisations infrastruktur.

25 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter i att hantera och strukturera kundrelaterade data och utveckling av kundrelaterade data som en värdefull resurs samt designa och förädla datan.

20 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och operativa färdigheter i att arbeta med och delvis hantera Data Technology Stack, den kombination av tekniker och tjänster som används för lagring, hantering och åtkomst till data.

10 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper inom de regelverk och lagar som berör datahantering och datalagring både nationellt som internationellt.

20 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter i landskapet/ekosystemet inom marketing technology och customer data.

25 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter inom grundläggande objektorienterad programmering.

25 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande färdigheter inom objektorienterad programmering.

25 poäng

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper och färdigheter inom projekthantering och utvecklingsprocesser som agil projektmetodik samt growth management.

115 poäng

Under praktikperioden deltar du aktivt i det vardagliga arbetet på ett företag och tillämpar dina nya kunskaper där. I samband med praktikperioden får du också uppgifter från skolan att lösa.

30 poäng

Kursens syfte är att den studerande ska fördjupa förvärvad kompetens inom utbildningens områden samt utveckla praktiska färdigheter kring hantering och utveckling av kundrelaterade data samt systemhantering och systemutveckling inom customer data.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer?

Yrkesguide: Vad gör en Customer Data Developer?

Läs yrkesguiden här

Yrkesguide: Vad gör en Dataanalytiker?

Läs yrkesguiden här

Plats & Startdatum

Stockholm
12 augusti 2024
18 augusti 2025(Preliminär)

Omfattning

Platsbunden 80 v heltid inkl. 23 v praktik (LiA)

CSN-berättigad

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN. Kostnad för litteratur tillkommer.

Har du rätt till omställningsstudiestöd?

Språk

Svenska (Engelska förekommer i kurslitteratur och kursmoment)

Examen

Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen på 400 YH-poäng och motsvarar SeQF nivå 5, samt EQF nivå 5.

Ansökan

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall kunna bedömas:

 • Fullständigt gymnasiebetyg

Läs mer ansökan och antagning här

Behörighet

Gymnasieexamen med godkänt betyg i kurserna Svenska 1, Matematik 1 och Engelska 5, eller motsvarande.

Saknar du behörighet? Sök med reell kompetens.

Sagt om Customer Data Developer

Heléne Wallin

Digital chef, Skistar

– Utbildningen handlar om att lära sig den disciplin som krävs för att vara analyslänken mellan IT och traditionella marknadsavdelningar. I en modern organisation arbetar du med största sannolikhet i det digitala teamet, eller analysteamet som tillhör verksamheten.

Rebecca Syrén

Student, Customer Data Developer

– Det bästa med utbildningen är att man får lära sig så otroligt mycket olika saker och att det verkar som att marknaden verkligen skriker efter den här rollen!

Mirza Kotorcic

Segment Manager, Tele2

– Kunddata och information ökar exponentiellt över tid som vi har sett. Utmaningen både nu och i framtiden är att koppla samman data från olika källor, analysera och komma med rekommendationer för ökad tillväxt och kundnöjdhet. Här tror jag att en utbildning som Customer Data Developer ger en god grund för att vara del av lösningen till denna utmaning.

Pino Roscigno

Commercial Director, Stadium

– Insiktsdriven och automatiserad kommunikation som baseras på kunders beteende bara ökar. Grunden till den typen av kommunikation är att skapa insikter som marknadsavdelningar verkligen kan agera på. Utbildningen utger en viktig bas för den som vill ha en roll som möjliggörare av framtidens riktade kommunikation.

Vanliga frågor om Customer Data Developer

Samtliga YH-utbildningar på IHM Business School är CSN-berättigade.

En av grundidéerna med YH-utbildning är att kombinera teori och praktik under hela studietiden. Inom Yrkeshögskolan kallas den praktiska delen för LIA - lärande i arbete, och är ett av de mest populära momenten inom YH-utbildningen. Under praktiken utvecklas både din praktiska och teoretiska kompetens och du får möjlighet att knyta viktiga kontakter inför en framtida karriär och en eventuell rekrytering.

Utbildningen har 35 platser, utöver det brukar vi göra ett överintag på ca 8-10 personer.

Det är ett fullständigt betyg från gymnasiet oavsett vilket år du studerade. Beroende på när du gick gymnasiet är det lite olika regler för vad som ska ingå men du behöver alltid ha ett godkänt betyg i kurserna svenska 1, matematik 1 och engelska 5, eller motsvarande.

Samma regler gäller om du har en utländsk gymnasieexamen.

Om du saknar en eller flera kurser för ett fullständigt betyg från gymnasiet kan du läsa mer om reell kompetens.

Antagningsbesked inför höstterminen skickas ut runt midsommar och antagningsbesked för vårterminen under mitten av november. Då får du besked om du blivit antagen till utbildningen, tilldelats en reservplats eller har bedömts som inte behörig till utbildningen. Antagningsbeskedet skickas via ditt ansökningskonto på yh-antagning.se.

När du får ditt antagningsbesked behöver du bekräfta att du önskar behålla din studieplats eller tacka nej. Observera att du endast kan tacka ja till en utbildning, och att du behåller din reservplats på utbildningar som du eventuellt har prioriterat högre. Du har endast möjlighet att gå en heltidsutbildning samtidigt hos oss på IHM.

I samarbete med näringslivet

YH-utbildningar ska leda till jobb. På IHM får du massor med träning för arbetslivet. Du jobbar med skarpa praktikfall och examensarbeten på uppdrag av företag och får tillämpa dina kunskaper ute i verkligheten under LIA-perioderna. Det här gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden.

Vi utvecklar och genomför våra YH-utbildningar i samverkan med över 2000 företag. 

Partnerföretag

SkiStar | Discovery Networks Sweden AB | Elgiganten AB i Sverige | Apoteksgruppen i Sverige AB | Cint AB | Invise Agency AB | Solar HydroGenesis | Lindeblads | Sphinxly | KAN | Chroma | Curamando | Tumba Gymnasium

ANSÖKAN ÄR STÄNGD

Gör en intresseanmälan så håller vid dig uppdaterad.