Hoppa till innehåll
hero1
Utbildningar/

E-commerce Manager

Om utbildningen

Vill du jobba med marknadsföring, försäljning och innovation inom e-handel och digital handel? E-commerce Manager ger dig en bred och tvärfunktionell roll i en växande bransch.

E-commerce Manager vässar din kompetens inom e-handel och digital handel. I rollen har du specialiserade kunskaper inom bland annat marknadsföring, försäljning, analys, konvertering och projektledning.

Utbildningen ger dig fördjupad kunskap i affärsmannaskap där digital transformation och innovation är självklara delar för konkurrenskraften i din roll. Tillsammans med förståelsen för affärsansvar, lönsamhet och digitalt marknads- och försäljningsarbete får du en eftertraktad kompetens i branschen.

Varför välja YH på IHM?

På IHM lär du dig tänka affärsmässigt och får en stabil grund och en självsäkerhet i affärssammanhang genom träning och företagspraktik. Våra föreläsare och övningscase kommer direkt från näringslivet och du får möjlighet att knyta kontakter som kan bli avgörande för din framtid.


Utbildningsmål

Utbildningen ger dig kompetens att bedriva utveckling och innovation inom e-handelsflöden, bedriva värderings- och hållbarhetsrelaterad försäljning, hantera affärsverksamhet inom e-handel utifrån omnichannel, unified & purpose driven commerce, hantera processer inom e-handelslogistik samt hållbarhetsarbete inom e-handelsflöden, hantera system och plattformar inom e-handel, planera och genomföra försäljningsaktiviteter inom e-handel, utföra insiktsdriven analys i digitala medier för ökad konvertering och förbättrad kundupplevelse samt utföra kostnad- & lönsamhetsberäkning inom försäljnings- & marknadsaktiviteter.

Efter avslutad utbildning ska du ha kunskaper om/i:

 • Specialiserade kunskaper inom teoretisk och praktisk marknadsföring, försäljning, analys och konvertering samt projektledning och innovation inom e-handel och digital handel.
 • Kunskaper om och överblick över angränsande yrkes- och kompetensområden såsom affärsekonomi, juridik, e-handelslogistik samt kravställning och upphandling.
 • Kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom teoretisk och praktisk marknadsföring, försäljning, analys och konvertering samt projektledning och innovation inom e-handel och digital handel.

Efter avslutad utbildning ska du ha färdighet att:

 • Planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom marknads-, försäljnings- och affärsutveckling inom e-handel.
 • Lösa sammansatta problem inom marknads-, försäljnings- och affärsutveckling inom e-handel i yrkesrollen som E-commerce Manager.
 • Kommunicera åtaganden och lösningar inom marknads-, försäljnings- och affärsutveckling inom ehandel på såväl svenska som engelska.

Efter avslutad utbildning ska du ha kompetenser att:

 • Självständigt behandla teoretisk och praktisk marknadsföring, försäljning, analys och konvertering samt projektledning och innovation inom e-handel och digital handel på ett sådant sätt att det leder vidare till lärande och professionell utveckling.
 • Övervaka arbete inom marknads-, försäljnings- och affärsutveckling inom e-handel samt slutföra förelagda projekt.

Tänkbara yrkesroller efter utbildningen:

 • E-commerce Manager
 • E-commerce Business Developer
 • E-commerce Coordinator
 • Affärsutvecklare inom e-handel och omnikanal
 • Omnichannel Manager
 • Online Business Developer

Ansökan

Ansökan är stängd.

Ansökan till hösten 2021 är stängd. Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Skicka intresseanmälan

Ort och startdatum

Göteborg

 • 15 augusti 2022

Stockholm

 • 22 augusti 2022

Malmö

 • 22 augusti 2022

Ansökan

Ansökan till hösten 2021 är stängd. Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om kommande starter.

Omfattning

Heltid 80 v inkl. 24 v praktik (LiA)

Språk

Svenska (engelska förekommer i kurslitteratur och enstaka kursmoment)

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

Examen

Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen på 400 YH-poäng och motsvarar SeQF nivå 5, samt EQF nivå 5.

Vill du veta mer?

Kurser

 • Affärsekonomi (20p)
 • Affärsjuridik – e-handel och digital marknadsföring (15p)
 • Affärsmannaskap (30p)
 • Analys och konvertering (25p)
 • Det digitala ekosystemet (20p)
 • Digital försäljning (25p)
 • Digital marknadsföring (30p)
 • E-handelslogistik (20p)
 • Kravställning och upphandling inom e-handel (20p)
 • Projektledning och projektmetodik (25p)
 • Transformation, innovation och affärsutveckling (20p)
 • Lärande i arbete 1 (50p)
 • Lärande i arbete 2 (70p)
 • Examensarbete (30p)

Ladda ner Utbildning- och kursinformation

image

En karriär inom e-handel?

Väljer du mellan IHMs e-handelsutbildningar? Ta hjälp av testet som guidar dig i vilken utbildning som passar dig bäst. Är Visual Merchandiser - Unified Commerce, E-commerce Logistiker eller E-commerce Manager rätt för dig?

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN). Kostnad för litteratur tillkommer.

Behörighet

Grundläggande behörighet: lägst godkänt betyg i minst 2 250 gymnasiepoäng inklusive kurserna Svenska 1, Matematik 1 och Engelska 5, eller motsvarande.


REELL KOMPETENS
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs.

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda formuläret och de intyg som styrker din reella kompetens laddar du sedan upp i din ansökan på yh-antagning.se. Mer information om reell kompetens.

Ansökan

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall kunna bedömas:

 • Fullständigt gymnasiebetyg

Övrig information om antagningsprocessen och hur du ansöker till IHM Yrkeshögskola hittar du på sidan Ansökan & Antagning. Tips! Ansök tidigt - då har du tid att komplettera din ansökan om något saknas.

Har du frågor till IHM Yrkeshögskola?

Du kan skicka en fråga till oss, ringa oss, chatta med oss, boka rådgivning och läsa svaren på vanliga frågor.

Julia Andrén, eBusiness Manager på Nestlé, berättar om sin tid på IHM

Sagt om

Kontaktuppgifter till Adam Vilhelmsson

Roll: Online Expansion at H&M New Business

För att sammanfatta så skulle jag vilja säga att en bra grund i det affärsmässiga tillsammans med detaljkunskaper inom e-handel är någonting som jag känner har gett mig värde från utbildningen samt att praktikperioderna innebär en fot in hos företag för att visa vad man går för.

Kontaktuppgifter till Pelle Gustafsson

Roll: Chief Marketing Officer, Outnorth

"Kalmarregionen är stark inom e-handel. Det finns ett antal stora e-handelsföretag här och många mindre som ligger i startgroparna. Att få hit en så specialiserad och kvalificerad utbildning som denna kommer att hjälpa många av dessa företag framåt. Innehållet är verkligen relevant och med två praktikperioder under utbildningen finns goda möjligheter att hitta ett spännande jobb här i regionen."

Kontaktuppgifter till JOANNA DALÉN

Roll: Studerande E-commerce Manager

Att få vara en del av en historisk utveckling är något som är spännande och lockande, det faktum att konsumenten har anammat den nya digitala kulturen snabbare än vad företagen gjort gör att jag ser stora möjligheter att redan som nyutbildad snabbt ta plats på arbetsmarknaden. Det är ny teknologi, nya affärsmodeller och ett nytt sätt att tänka inom business vilket i sig ger oss som utbildas nu stora möjligheter att fortsatt utvecklas också efter utbildningen inom vårt kommande yrke

Kontaktuppgifter till Fredrik Erséus

Roll: Fd. Studerande, E-Commerce Manager. Konsult Erséus Digital

Ett snabbt växande och skiftande digitalt landskap ställer allt högre krav på rätt kompetenser med kunskap att analytiskt utvärdera såväl som leda digital förändring. Utbildningen E-commerce Manager på IHM Business School ger relevanta verktyg och aktuell kunskap att tillämpa direkt i arbetslivet och lägger en stark grund för vidare kompetensutveckling i arbete efter avslutade studier.

Kontaktuppgifter till Kristofer Hillhammar

Roll: COO/CPO Jetshop

Jetshop engagerar sig i e-commerce management utbildningen hos IHM i Göteborg, Stockholm & Malmö. Vi verkar i en bransch där både vi och våra kunder har svårt att hitta rätt kompetens. Därför är det viktigt för oss att engagera oss och visa att behovet är stort. Vi vill också kunna bidra med vår kompetens i form av gästföreläsningar, LIA-platser, etc.

Kontaktuppgifter till Linda Aspling

Roll: Verksamhetskonsult, KR System

E-handel och digital försäljning ökar ständigt och med det skapas ett stort behov av kompetens inom digitalisering. Utbildningen E-commerce Manager på IHM Business School ger en bra grund för de kunskaper och erfarenheter som är efterfrågade på marknaden. Kombinationen av teori, praktik och samråd med näringslivet som denna utbildning innehåller är oslagbar för att möta branschens efterfrågan. Jag har valt att medverka i ledningsgruppen för att säkerställa att utbildningen uppfyller de krav som näringslivet samt att utbildningen uppdateras i den takt som förändringar sker.

Kontaktuppgifter till Magnus Äng

Roll: Lärare, E-Commerce Manager

Digital försäljning är inget nytt fenomen längre och fortsätter att växa starkt över hela världen. Trots den snabba tillväxten så saknas det tillräckligt med kunskap och arbetskraft så att svenska företag kan vara drivande i transformationen. IHMs utbildning E-Commerce Manager passar perfekt in i denna möjlighet.

Partnerföretag

YH-utbildningar ska leda till jobb. På IHM får du massor med träning för arbetslivet. Du jobbar med skarpa praktikfall och examensarbeten på uppdrag av företag och får tillämpa dina kunskaper ute i verkligheten under LiA-perioderna. Det här gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden.

Vi utvecklar och genomför våra YH-utbildningar i samverkan med över 2000 företag. Nedan se du några av de som är aktiva i ledningsgruppen för just den här utbildningen.

Läs mer om hur vi samarbetar med näringslivet

 Dentsu.jpg jetshop.logo.black.png Orkla_Foods_Sverige_RGB.png ecomero.jpgGolfstore_S_rgb.png   e-handel.se.png Outnorth.PNG gents_till_interna_dokument.jpgNordicNest_Logo_Black_RGB.png Horseonline.PNGYT_ICON_NEG_LI.jpg  viva-media.png  bhlogo18.jpg  KR_SYSTEM_logo_rbg_stor.png  top-visible_logo.png       

 

Företag? Samarbeta med oss!

Föreläs - Ta emot LIA-praktikanter - Utveckla utbildningar - Samarbeta i examensarbeten. Som samarbetspartner till IHM Yrkeshögskola utvecklar du ditt företag.

image

Emil och Felix vill bli störst på padel

"Det handlar om att skapa en omni-upplevelse." Nyexaminerade från utbildningen E-commerce Manager startade Felix Johansson och Emil Sigvardsson en padelhall och satsar på att bli största arenan i Sverige.

Vanliga frågor & svar

Vad är skillnaden mellan utbildningarna Digital Analytics Specialist och E-commerce Manager?

Digital Analytics Specialist är mer inriktad mot analys och bearbetning av data medan E-commerce Manager är mycket kundkontakt och arbetet består av att bygga upp e-handeln på ett företag med vinst i fokus.

Osäker på vilken utbildning du skall välja? Här presenterar vi skillnaden mellan våra digitala utbildningar i några korta filmer.

Vad innebär grundläggande behörighet?

Det är ett fullständigt betyg från gymnasiet oavsett vilket år du studerade. Beroende på när du gick gymnasiet är det lite olika regler för vad som ska ingå men du behöver alltid ha ett godkänt betyg i kurserna svenska 1, matematik 1 och engelska 5, eller motsvarande.

Samma regler gäller om du har en utländsk gymnasieexamen.

Om du saknar en eller flera kurser för ett fullständigt betyg från gymnasiet kan du läsa mer om reell kompetens.

När skickas antagningsbeskedet ut?

Antagningsbesked inför höstterminen skickas ut runt midsommar och antagningsbesked för vårterminen under andra veckan av december. Då får du besked om du blivit antagen till utbildningen, tilldelats en reservplats eller har bedömts som inte behörig till utbildningen. Antagningsbeskedet skickas via ditt ansökningskonto på yh-antagning.se.

Hur många platser finns det per utbildning?

Utbildningen har 35 platser, utöver det brukar vi göra ett överintag på ca 8-10 personer.

Med IHM:s nyhetsbrev hamnar du steget före

Nyheter, reportage, specialerbjudanden och mycket mycket annat

Relaterade utbildningar

E-commerce Logistiker

80 veckor  |  Heltid

Digital Analytics Specialist

80 veckor  |  Heltid

Digital Marketing Specialist

80 veckor  |  Heltid