Hoppa till innehåll
hero1
Utbildningar/

Hållbarhet inom e-handel

Om utbildningen

Distansutbildningen Hållbarhet inom e-handel ger dig verktygen att med kunddriven hållbarhetsutveckling och hållbarhetsarbete utveckla morgondagens ledande e-handel.

E-handeln ökar lavinartat, därför ökar även kraven på att hela e-handelsflödet ska kunna ske och konsumeras hållbart. Det gäller samtliga aktörer i hela e-handelskedjan och inte minst på e-handelsföretagen.

Detta arbete kräver fördjupad kunskap om processer i hållbarhetsutveckling inom e-handel, både ur ett kunddrivet perspektiv och genom att kunna utvärdera processer och flöden inom e-handelslogistikflöden.

Utbildningen Hållbarhet inom e-handel är för dig som jobbar inom e-handel och vill ta nästa steg i din karriär. Du får fördjupad kunskap om hållbarhetsarbete inom e-handelsorganisationen, kunddrivna hållbarhetsfrågor och hållbara e-handelslogistikflöden.

Utbildningen sker på distans, vilket gör det möjligt att studera utbildningen var du än bor eller befinner dig.


Det här är en kort YH-utbildning

Våra korta YH-utbildningar riktar sig till dig som redan är verksam inom en bransch, exempelvis om du har studerat en utbildning eller arbetat inom samma område. Syftet med utbildningen är att bygga vidare och bredda sin kompetens för att ta nya steg i karriären.

ihm-hallbarhet-e-handel-960x480.jpg

Efter utbildningen

Utbildningen lär dig att arbeta med förändringsmöjligheter inom kunddrivna hållbarhetsfrågor, utveckling av processer som driver förändrat hållbarhetsarbete samt kunskap om hållbarhetsarbete och hållbarhetsstrategi inom e-handelslogistikflöden.

Efter utbildningen kommer du kunna jobba som Hållbarhetsutvecklare inom e-handel med fokus på kunddriven hållbarhetsutveckling samt hållbarhetsstrategi inom e-handelslogistikflöden.

Lästips: hållbarhet och framtidens e-handel går hand i hand

Ansökan

Ansökan är öppen!

Ansök senast 30 januari.

1. Registrera dig på Yh-antagning
2. Fyll i mall för yrkeserfarenhet
3. Bifoga ifylld mall och gymnasiebetyg
4. Lämna in din ansökan!

Ansök nu

Ort och startdatum

Distans

 • 28 mars 2022

Ansökan

Ansökan till våren 2022 är öppen 10 - 30 januari.

Ansök via yh-antagning.se

Omfattning

Distans, halvfart, 12 veckor.

Utbildningen ger 30 YH-poäng.

Språk

Svenska (engelska förekommer i kurslitteratur och enstaka kursmoment)

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

Sagt om

Kontaktuppgifter till Agnes Backegårdh

Roll: Lärare på IHM och grundare av Where is my Pony

– Det är väldigt roligt att vi fick den här förfrågan från just IHM Business School. IHM är för mig hardcore business där man har effektiva verktyg och metoder för att driva professionella verksamheter. Att de nu i allt större utsträckning tar stegen för att arbeta med hållbarhet på ett kompletterande sätt inom affärsverksamhet, det är mitt i prick.

Kurser

Hållbarhet inom e-handeln och logistik, 15 poäng

 • Hållbar och värderingsdriven marknadsföring och kommunikation
 • Cirkulär ekonomi
 • Hållbara e-handelslogistikflöden
  • inköp, inleverans och plockning
  • packning, förpackning och utleverans
  • leverans, returnering och returhantering
 • Hållbarhet inom lagerhållning och lagerteori - från order till slutleverans, organisationens uppbyggnad och flödet, lagerstyrning, inköpsplanering, produkttillgänglighet och överlager.
 • Leverans och last mile – hållbara leveransalternativ
 • Logistikens miljöpåverkan – godstransporter, slutleverans, uthämtning, förpackningar, returhantering, etc.

Hållbarhetsarbete och kunddriven hållbarhetsutveckling, 15 poäng

 • Hållbarhetsarbete – interna och externa processer inom en organisation
 • Aktivt och proaktivt hållbarhetsarbete hos företag och organisationer
 • Regleringar global målsättning inom hållbarhet – nationellt och internationellt
 • Hållbarhetsarbete inom olika branscher
 • Hållbarhetsbeteende
  • förändrad attityd vs förändrat beteende hos kund och samhälle
  • faktorer kring medvetna köpbeslut, t.ex. minskad returnering
 • Processer och strategi för kunddrivet hållbarhetsarbete – service design/tjänstedesignmetodik, agila processer, tvärfunktionellt arbete, prototyping, etc.
 • Automation och innovation inom kunddriven hållbarhetsutveckling

Kursupplägg

Livelektion (ca 3 timmar per vecka):

 • Schemabundet diskussionsforum och övningsgenomgång live i Teams.

Övrig tid självstudier/grupparbete (ca 15 timmar per vecka):

 • Filmer från ansvariga lärare på kursen
 • Videokurser och annat onlinematerial
 • Instuderingsfrågor, övningar och reflektionsuppgifter - individuellt och i grupp

Examinationer sker på distans för respektive delkurs.

Se exempel på IHMs distansupplägg

Med IHM:s nyhetsbrev hamnar du steget före

Nyheter, reportage, specialerbjudanden och mycket mycket annat

Behörighet

 • Grundläggande behörighet: lägst godkänt betyg i minst 2 250 gymnasiepoäng inklusive kurserna Svenska 1, Matematik 1 och Engelska 5, eller motsvarande.

 • Minst två års yrkeserfarenhet på heltid (deltid omräknas till heltid) inom e-handelsbranschen inriktat på fysiska produkter; exempelvis med marknadsföring, försäljning, affärsutveckling, förvaltning, service eller logistik. Endast tjänstgöring som omfattar halvtid eller mer inräknas som yrkeserfarenhet.
  Alternativt:
 • Minst två års yrkeserfarenhet på heltid (deltid omräknas till heltid) i en ledande befattning inom retailbranschen. Endast tjänstgöring som omfattar halvtid eller mer inräknas som yrkeserfarenhet.
  Alternativt:
 • Examen från tvåårig yrkeshögskoleutbildning inriktad mot e-handel (affärsrelaterad och inte mjukvaruutveckling) eller motsvarande.


REELL KOMPETENS
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs.

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda formuläret och de intyg som styrker din reella kompetens laddar du sedan upp i din ansökan på yh-antagning.se. Mer information om reell kompetens.

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN). Kostnad för litteratur tillkommer.

Ansökan

Dokument och filer som behövs i din ansökan:

Observera att du måste använda IHMs bilaga för beskrivning av yrkeserfarenhet för att din ansökan ska bedömas som komplett.

Övrig information om antagningsprocessen och hur du ansöker till IHM Yrkeshögskola hittar du på sidan Ansökan & Antagning. Tips! Ansök tidigt - då har du tid att komplettera din ansökan om något saknas.

Har du frågor?

Fyll i kontaktformuläret eller maila oss på yh@ihm.se

Företag? Samarbeta med oss!

Föreläs - Ta emot LIA-praktikanter - Utveckla utbildningar - Samarbeta i examensarbeten. Som samarbetspartner till IHM Yrkeshögskola utvecklar du ditt företag.

Vanliga frågor & svar

Jag vill starta upp och driva en e-handel. Får jag kunskapen som behövs?

Utbildningen Hållbarhet inom E-handel handlar inte om att bygga upp en e-handel utan om att göra flödet av fysiska produkter från punkt A till B mer hållbart.

Hur mycket tid behöver jag lägga på utbildningen?

Utbildningen går på halvfart, det vill säga du får räkna med att kunna lägga ner 20 timmar på studier per vecka. Utbildningen varvas med inspelade föreläsningar som du kan se när det passar dig, live-föreläsningar där du förväntas aktivt delta i diskussioner och övningar samt grupparbeten och självstudier.

Jag har äldre/utländska betyg från gymnasiet?

Vi använder oss av en bedömningshandbok framtagen av Universitets- och högskolerådet (UHR) och en handbok för tillträde som Myndigheten för yrkeshögskolan har tagit fram. Med hjälp av dessa underlag kan vi göra behörighetsbedömningar av de flesta olika betygstyperna som exempelvis avgångsbetyg, mellanårsbetyg, slutbetyg, folkhögskolebetyg och komvux.

På motsvarande sätt granskar och bedömer vi dina utländska gymnasiebetyg, för att avgöra om de möter grundläggande och särskilda förkunskapskrav inom utbildningen. Om du har en översättning eller validering från UHR så bifoga den.

Jag saknar behörighet/hittar inte mina gymnasiebetyg?

Om du till exempel saknar dina gymnasiebetyg kan du bli behörig genom reell kompetens. Det vill säga vi tittar på hela din samlade kompetens inklusive arbetslivserfarenhet, föreningsverksamhet och andra erfarenheter som du har samlat på dig genom livet. Här kan du läsa mer.

Hur styrker jag min arbetslivserfarenhet?

Arbetslivserfarenhet styrker du genom att fylla i bilagan för yrkeserfarenhet (bilagan hittas under Ansökan på utbildningssidan) med tydlig beskrivning av dina olika yrkesroller. Tänk på att start- och slutdatum, titel och arbetsbeskrivning skall finnas med.

Vad är urvaltest?

Urvalstestet är inte obligatoriskt men ökar dina chanser för att komma in då du får ett högre poängvärde vid sidan av din arbetslivserfarenhet alternativt studier. Resultatet från urvalstestet adderas med poängvärdet du fått genom din arbetslivserfarenhet alternativt studier vilket ger en urvalspoäng. Ju högre urvalspoäng du har desto större chans är det att bli antagen till utbildningen.

Urvalstestet består av flervalsfrågor främst inom de särskilda förkunskaper som krävs för att bli behörig till respektive utbildning. Tiden för att genomföra urvalstestet är 45-60 minuter.

Relaterade utbildningar

E-commerce Logistiker

80 veckor  |  Heltid

E-commerce Manager

80 veckor  |  Heltid

E-commerce Coordinator

Kurser
24 veckor  |  Deltid / Parallellt med jobb / Heltid