Hoppa till innehåll
hero1

Därför är LIA en nyckel till att säkra kompetens på ditt företag

Författare: IHM Business School

Lärande i arbete (LIA) är Yrkeshögskolans term för praktikperioder ute i verkligheten hos företag. Så vad vinner du på företagssidan med att erbjuda LIA-platser för IHM-studenter?

Fördelar för företag med LIA

Att ta emot IHM-studenter för LIA ger ditt företag tillgång till ny och aktuell kompetens, ett fräscht utifrånperspektiv och öppnar upp för framtida rekrytering. När du samarbetar med just IHM för LIA kan du räkna med att studenterna har relevanta grundkunskaper förankrade i näringslivets behov, vilket bäddar för en lyckad praktikperiod för både studenten och dig.

Många företag ser LIA som en effektiv kanal att öppna upp för framtida rekryteringar. Under LIA-perioden får ditt team möjlighet att lära känna personen, som snart är examinerad och redo att ta sig an uppgifter med sin högaktuella kunskap.

I och med det är LIA en win-win för studenterna och företagen de gör praktik hos.

Så enkelt är det att anmäla dig för att ta emot LIA

Vi vill göra det enkelt för dig att ta emot LIA-studenter. Därför stöttar vi dig hela vägen från första kontakt till genomförande och utvärdering. Det finns olika sätt för dig från företagssidan att anmäla intresse. Du kan skapa en annons, delta på näringslivsdagarna eller anmäla dig till vår LIA-databas.

Annons

Skapa en annons för praktiken du vill erbjuda. Du kan till exempel ta upp information om företaget, arbetsuppgifterna LIA-perioden skulle innebära, vad ni förväntar er av studenten och eventuella möjligheter till framtida anställning.

Vi publicerar din annons på vår interna LIA-portal, som studenterna kan titta på när de själva ska söka sin LIA-plats.

Databasen för LIA-företag

De företag som finns i vår LIA-databas kan vi på IHM söka bland och kontakta inför LIA-perioder och Näringslivsdagar. Att anmäla dig till databasen passar om du ofta söker ny kompetens inom våra utbildningsområden.

Näringslivsdagarna

Våra Näringslivsdagar fungerar som mötesplatser mellan våra studenter och företag som söker deras kompetens. Här får du möjlighet att knyta kontakter bland våra drivna studenter – inför LIA och deras framtida yrkesliv.

Så säkrar våra samarbeten med näringslivet relevant kompetens

Vi vill att våra utbildningar och kompetensen de förmedlar ska matcha näringslivets behov. På så sätt får företagen möjlighet att rekrytera kunniga studenter – och studenterna får rätt start för att nå sina mål med karriären!

För att uppnå det här har vi ett nära samarbete med ett stort antal företag. LIA är en viktig del i det här maskineriet, men vi samarbetar även på flera andra sätt.

Inte minst bjuder vi in företag från relevanta branscher när vi ska ta fram nya YH-utbildningar. Vi kallar det Advisory Boards, där företagen som ingår får redovisa sina kompetensbehov på ett område, definiering av yrkesrollen och vilka uppgifter en examinerad person bör kunna ta sig an. Utifrån det kan vi skapa en utbildning som ger både studenterna och deras framtida arbetsgivare så mycket värde som möjligt.

När förslaget på en ny utbildning så småningom har godkänts av Myndigheten för yrkeshögskolan formar vi en ledningsgrupp där bland annat företagsrepresentanter ingår. Företagsrepresentanterna är sedan med och formar kursens innehåll, visar upp affärscase och erbjuder även LIA-platser.

Vi har tusentals partnerföretag som ingår i ledningsgrupper och Advisory Boards, för att vi ska hålla oss uppdaterade om vilka kompetenser som efterfrågas idag och imorgon.

Samarbetet slutar inte när en utbildning är igång och körs med studenter. Vi utvärderar och uppdaterar utbildningarna löpande med näringslivets input. Allt för att uppläggen ständigt ska vara relevanta för verkligheten. Genom de här täta avstämningarna mellan er ute i branscherna och oss som utbildningsaktör kan vi snabbt fånga upp förändringar – och justera utbildningsprogrammet därefter. På så sätt kan vi leverera vassare kompetens.

Lärarna på IHM är eller har varit aktiva i näringslivet på relevanta områden. Det stärker ytterligare kopplingen till verkligheten ute på arbetsplatserna.

Fråga oss om att ta emot LIA

Vi hoppas att du har fått upp ögonen för den affärsmässiga möjlighet som LIA är! Har du frågor eller är intresserad av att erbjuda våra studenter en praktikplats vill vi gärna höra från dig. Läs mer om LIA eller kontakta oss.