Apsis anställer tre LIA-studerande från IHM samtidigt

Satsningen på att ta emot LIA-studenter har slagit väl ut för Apsis – en av Sveriges ledande distributörer av programvara inom digital marknadsföring. Nu anställer de samtliga av vårens tre praktikanter från IHM-utbildningen Account Manager Digital Solutions – och bolagets försäljningschef i Malmö Kim Palmqvist flaggar för att de vill ta in ännu fler LIA-sökande i höst.

LIA – lärande i arbete, är en av de viktigaste delarna av de praktiska inriktade yrkeshögskoleutbildningarna och en möjlighet för ett win/win-scenario för kompetenssökande företag och jobbsökande YH-student. Några som kan bekräftade denna bild är det Malmö-baserade SaaS-bolaget Apsis där inte mindre än fyra studerande från IHM Business School fått fast anställning i samband med sina LIA-perioder.


Som YH-företag formar du framtiden för din bransch!

Vill ditt företag ta emot LIA-studenter eller föreläsa på IHM?


– Det blev väldigt lyckat när vi tog in den första kandidaten som också anställdes, så fick jag blodad tand. Senaste LIA-perioden tog jag in tre på en gång och de har nu alla fått jobb här på Apsis. Jag är ganska hooked på det här för de som kommer till oss läser Account Manager Digital Solutions och man märker att de är skolade med vokabulär och det digitala landskapet när de kommer - jag märker att startsträckan för IHM-studenter är kortare än andra, säger Kim Palmqvist, försäljningschef och handledare för LIA-studenterna i fråga.

Jacob Palander02.jpg

Jacob Palander

Klasskamrater blir kollegor

En av de som Kim handlett är Jacob Palander som är mycket glad över det nya jobbet och möjligheten att fortsätta arbeta nära sina två klass- och praktikkamrater Viktoria Korman och Marcus Horten.

"I grund och botten är vi väldigt drivna personer som vill prestera och utvecklas"

Deras gemensamma LIA-period på bolaget är nu över – men deras studier fortsätter rulla nära företaget innan anställningen tar vid, eftersom gruppens gemensamma examensarbete också är utformat som ett Business Case för Apsis. När det väl är klart så väntar examen och därefter, den första juni, så inleder Jacob, Viktoria och Marcus sina nya tjänster.

– Jag har trivts jättebra, tiden har varit väldigt givande och rolig. Att vi var tre från samma klass som hade LIA på Apsis blev väldigt positivt och det bidrog till att vi kunde hjälpas åt att bolla tankar sinsemellan och även sporra varandra. Det var också så klart jättekul att alla fick jobb för det hade kanske blivit lite sura miner om bara en eller två fick ett erbjudande, säger Jacob Palander.

SAAS bolag.jpg

Vilka var era arbetsuppgifter under LIA-perioden?

– Vår primära uppgift var att ringa och boka in möten för demonstration av Apsis plattform, möten som vi sedan skickade vidare till säljare på företaget. Vi fick också själva följa med på mötena och delta aktivt, inte bara sitta med.

En familjär företagskultur

Jacob beskriver Apsis som ett bolag med en stark familjär stämning bland personalen och understryker att de fick mycket stöd ifrån kollegorna under LIA-perioden.

Vad tror du gjorde att ni fick erbjudande om anställning alla tre?

– I grund och botten är vi väldigt drivna personer som vill prestera och utvecklas, jag känner Marcus väl sen tidigare och vi är båda väldigt tävlingsinriktade, och Victoria är likadan. Sen får jag också säga att Apsis verkligen gett oss rätt förutsättningar för att lyckas, exempelvis så fick vi en gedigen utbildning i inledningen av LIA:n och det gjorde att vi snabbt kom in i företaget.


Vilken yrkesroll skulle passa dig bäst?

IHM yrkeshögskola tar dig raka vägen till arbetsmarknadens framkant. Se våra yrkesguider och läs om vilket yrke som passar dig bäst


Försäljningschefen Kim Palmqvist understryker samma egenskaper som avgörande för beslutet att anställa YH-studenterna.

"jag kommer också söka två, tre personer till i nästa runda om ungefär nio månader. Det var smart och det lönade sig. Det vi får in är ambition."

– Med LIA får vi testa dem, vi får bokningar, vi får business, de bidrar, de är drivande och när jag sedan erbjuder dem anställning, så vet jag också att de når kraven. För man ska komma ihåg att Apsis är en arbetsplats med mycket tempoom man gillar att ta de lite easy så kommer man nog inte tycka Apsis är så spännande, säger han.

Kommer Apsis fortsätta erbjuda LIA-platser?

– Ja jag kommer också söka två, tre personer till i nästa runda om ungefär nio månader. Det var smart och det lönade sig. Det vi får in är ambition.


Med IHM:s nyhetsbrev hamnar du steget före