Vilken härlig resa!!

Resan bland våra framgångsrika YH-studenter fortsätter och den här gången bär det av söderut. Vi ringer upp Michael Hellberg som tar en paus ifrån examensarbetet på YH-utbildningen Säljare B2B i Malmö för att svara på några korta frågor.

Varför valde du att gå programmet Säljare B2B på IHM?

Jag hade haft olika säljjobb men kände inte riktigt att det tog fart. Jag ville vidare. Sökte många jobb inom kvalificerade försäljning, gick på många intervjuer, och fick ständigt höra att jag hade en intressant profil men inte tillräckligt med erfarenhet. Till slut fick jag nog och bestämde mig för att DET ville jag inte höra en enda gång till. Blev tipsade om IHM och på den vägen är det...

Och din praktik (LiA) blev starten på något riktigt spännande, berätta!

Jag sökte min första praktik på BilMånsson i Halmstad. De hade hört mycket gott om IHM så när jag berättade att det var där jag studerade så nappade de direkt. Och det spelade ingen roll att jag inte hade någon erfarenhet av bilförsäljning sedan tidigare. Jag fick lära mig bilbranschen från grunden och även om jag självklart inte fick sälja bilar direkt så hittade jag andra sätt att visa framfötterna på genom att ta egna initiativ och visa mig engagerad. Det var först de sista veckorna på praktiken som jag fick prova på att sälja bilar. Något jag tydligen var ganska bra på för det resulterade överraskande i ett erbjudande om timanställning på helger och lov.

Kul, men det slutar inte där?

Nej, det var väl mellan första och andra praktiken som vi i kursen E-commerce Management fick i uppgift att granska hemsidan och dess trafik på våra praktikföretag. I det arbetet hade jag en tät dialog med BilMånssons VD/ägare och i samband med att jag lämnade in skoluppgiften så fick jag ett nytt jobberbjudande. Jag fick frågan om jag ville bli projektledare för BilMånssons nya hemsida som skulle tas fram på uppdrag av Ford Sverige. Ett spännande erbjudande som jag tackade ja till, förutsatt att jag kunde begränsa arbetet till kvällar och helger. För jag var tydlig med att skolan skulle gå först.

Hur gick det, fick du ihop någon hemsida?

Det här var ju något helt nytt för mig, jag hade ju aldrig byggt någon hemsida förut. Men arbetet löpte på, jag lärde mig massor och knöt många värdefulla kontakter på Ford under resans gång. Det blev många sena kvällar och det var en härlig känsla att se hemsidan slutligen gå live. Det visade sig att av alla återförsäljare som hade fått uppdraget om att ha en ny sajt klar för lansering så var det bara vi som var klara i tid. Helt klart en fjäder i hatten! Efter att sajten varit live några veckor visade det sig också att vår sajt hade utvecklats mest och samtidigt dubblat antalet besökare.

Vad kul, grattis! Hur gick det sedan?

Det var snart dags för praktik igen och för mig var det självklart att göra även andra praktikperioden på BilMånsson, och de vill gärna ha mig tillbaka. Jag körde på i samma höga tempo, gjorde mig oumbärlig kan man nog säga. Till slut fick jag höra "Vi kan inte släppa dig" vilket ledde fram till att jag nu skapat min egen tjänst på BilMånsson, 50% marknadsansvarig web/sociala medier och 50% försäljning, och kommer att börja där på heltid i juni.

Vilken härlig resa!

Ja verkligen, det känns som att jag har kommit långt på bara ett och ett halvt år. Men nu är det exjobb som gäller! Inlämning på fredag, sedan examination och efter det en välbehövlig semester i USA. Men från och med juni är det 100% BilMånsson i Halmstad som gäller! Förresten, har precis fått veta att vi har den mest sökta Fordhemsidan av alla återförsäljare i Sverige...

Grattis igen! Och stort lycka till, både med examensarbetet och nya jobbet!

Läs mer om YH-utbildningarna Säljare B2B, Säljare IT Solutions B2B och Internationell Säljare B2B! Läs mer om samtliga YH-starter här.