Yrkesguide: Key Account Manager (KAM)

Vill du utmanas, utvecklas och utveckla? Då kan rollen som Key Account Manager vara någonting för dig. I denna yrkesroll får du träffa många olika människor och vara med på spännande resor, där ingen är den andra lik.

Vad är en key account manager?

Som en key account manager (KAM) arbetar du med försäljning mellan företag, organisationer, myndigheter eller föreningar. Din största uppgift är att upprätthålla goda affärsrelationer som skapar lönsamhet för såväl din kund som din arbetsgivare.

Rollen som key account manager kan även tituleras nyckelkundssäljare. Just för att du är ansiktet utåt för de allra viktigaste kunderna som har ett strategiskt värde för verksamheten.

Arbetsbeskrivning: Vad gör en key account manager?

Bygger värdefulla relationer

Den huvudsakliga arbetsuppgiften för en KAM är alltså att bygga och upprätthålla viktiga relationer. Dagarna består av att träffa många olika människor, både nya och befintliga kunder.

Som key account manager arbetar du löpande med prospektering och är oftast kundens första kontakt. Prospekteringsarbete, som det kallas, innebär att identifiera nya potentiella ideal-kunder att styra sikte mot.

Du är oftast också kundens primära kontaktperson för under samarbetets gång. För att säkerställa en framgångsrik affärsrelation ser du till att kunden känner sig trygg, att deras förväntningar möts och att deras behov uppfylls.

Avancerad försäljning

Försäljning mellan företag är komplext. Det tar ofta lång tid och kräver mycket arbete därtill.

En key account manager är högst delaktig i förhandling av nya avtal, ramavtal och upphandlingar.

Arbetsdagar kan bestå av allt ifrån kalkylering, fakturahantering och offertskrivning till kontroll av budgetar, omvärldsbevakning och analysarbete.

Affärsutveckling och strategiarbete

Er kund har förmodligen anlitat er för att få hjälp inom det område som dina kollegor är riktigt vassa på.

En av key account managerns uppgifter är att delta i det löpande utvecklingsarbetet av kundens verksamhet. Ni hjälper till med strategisk beslutsfattning, problemlösning och att förbättra kundens produkter och tjänster i syfte att skapa konkurrensfördelar.

Tillsammans sätter ni tydliga mål och relevanta aktiviteter som ska driva goda resultat åt kunds räkning.

Affärsutveckling innebär också utveckling av din arbetsgivares verksamhet. Då du som key account manager har tät kundkontakt har du mycket inblick i vad som efterfrågas på marknaden inom ert område. Med det sagt hjälper du till att förbättra ert erbjudande för att skapa ännu mer värde och lönsamhet i era samarbeten.

två_tjejer_skriver_600x300.jpeg

Företagen där du kan hitta en KAM

En key account manager hittar du på medelstora och stora företag. Då de arbetar med att säkerställa goda samarbeten, att avtal följs och att värva nya kunder jobbar de ofta på byråer eller konsultverksamheter.

Vad tjänar en key account manager i lön?

Lönen för key account managers kan variera mycket. Vad som spelar in är vilken kunskapsnivå du ligger på och vad för erfarenhet och utbildning som du har.

Medellönen ligger enligt unionens lönestatistik på ett spann mellan 44 000:-/månad till 68 000:-/månad.

Utbildning för att arbeta som key account manager

Vill du lära dig mer om komplex försäljning mellan företag? IHM erbjuder gedigna utbildningar med lärorik praktik och kurser anpassade efter arbetsmarknadens behov. Läs mer om IHMs utbildning till key account manager.

Tänkbara yrkestitlar efter examen

  • Key account manager
  • Ledare av nyckelteam
  • Nyckelkundsansvarig

Vilken Key Account Manager utbildning passar dig?

Då vi har två utbildningar inom kategorin förstår vi att det inte kan vara helt enkelt att hitta skillnaderna på egen hand. Därför har vi jämfört utbildningarna åt dig!

Karriär och framtidsutsikter

Som key account manager har du ett hav av utvecklingsmöjligheter framför dig, såväl nationellt som internationellt. Många arbetsplatser tillåter även arbete på distans, vilket ger dig möjligheten att bo vart du vill i världen.

Det finns många som påbörjar sin karriär som vanlig säljare, för att sedan arbeta sig uppåt till en titel som KAM. Idag upplever dock många företag en svårighet med att hitta medarbetare som har tillräcklig kompetens inom yrkesområdet.

Med det sagt, om du har rätt utbildning finns det goda chanser och stora utvecklingsmöjligheter inom den eftertraktade rollen som key account manager.

Personliga egenskaper hos en KAM

Det finns några egenskaper som är extra betydelsefulla hos en key account manager. Att ha alla egenskaper från början är dock mycket begärt och istället någonting som en utbildning kan hjälpa till med.

Tålmodig med självkontroll

Prospekteringsarbete, förhandlingar och omförhandlingar tar tid, vilket kommer att ställa krav på din tålmodighet.

En stor del av arbetet går ut på att träffa andra människor, och det är inte alltid du vet vem personen (din potentiella kund) är som du ska träffa.

Ibland kan det ta längre tid att bygga en relation, och ibland klickar det från start.

I samarbeten som är svårare än andra är det viktigt att du har en hög toleransförmåga och självbehärskning för att bibehålla en god relation.

Precis som i andra yrken kommer toppar och dalar, och perioder där arbetet går trögare än vanligt. Det är viktigt att du som KAM inte låter tuffare stunder påverka dig, utan kan ha is i magen och blicka framåt.

Målmedveten och affärsmässig

Jobbet innebär till stor del av att sträva efter och uppnå rimliga mål tillsammans med dina kollegor och kunder.

Du behöver ha ett affärsmässigt tankesätt för att se till att varje affär bidrar till ekonomisk vinning, eller på annat sätt är lönsamt för din arbetsgivare.

Men också affärsorienterad för att skapa nytta även åt kunds räkning.

För att arbeta målmedvetet och affärsorienterat är beslutsamhet och förmågan att planera på lång sikt väsentliga egenskaper för en key account manager.

Tillitsfull och kommunikativ

För att säkerställa fullt förtroende måste du vara inkännande, ödmjuk och kommunikativ.

Att lyssna in kunden handlar om att förstå behov och förutsättningar, samt att inkludera kunden i viktiga frågor och åtaganden. När kunden känner sig inkluderad och viktig för dig kommer förtroendekapitalet att öka.

Detta gäller inte bara dig som key account manager utan även dina kollegor som är delaktiga i projektet. Som KAM ser du till att alla inblandade har god kommunikation, visar förståelse och har respekt för varandra.

God självkänsla

Sist men inte minst måste du kontinuerligt arbeta på din självkänsla.

Din uppfattning om dig själv som människa spelar en stor roll i yrket som key account manager. Du vill få kunden att förstå att du är där för att skapa resultat åt dennes vägnar, inte åt dig och din verksamhet.

Personer med låg självkänsla talar ofta och mycket om sig själva och är mindre intresserade av vem sin motpart faktiskt är, vill och behöver.

Från god självkänsla gror goda lyssnare, omtyckta medspelare och framgångsrika key account managers.

Utbildningar inom försäljning hos IHM

Det finns många titlar att äga inom försäljningsyrket. Hos IHM hittar du ett brett urval av säljutbildningar som ger dig färska kunskaper från näringslivet.

Utbildningarna inkluderar gedigen praktik och ger dig chansen att utvecklas tillsammans med andra likasinnade personer. Läs mer om IHMs säljutbildningar som skapar nytta för näringslivet, både nu och i framtiden.

Uppdatera dina försäljningskunskaper med en reskill/upskill-kurs

Vill du finslipa dina försäljningskunskaper? För att följa arbetsmarknadens behov är det viktigt för dig som arbetsverksam att hålla din kompetens uppdaterad. Gå en reskill/upskill kurs parallellt med ditt jobb på IHM.se.

FAQ

Vad betyder key account manager?

Key account manager kan även beskrivas som nyckelkundssäljare. En av key account managerns uppgifter är att delta i det löpande utvecklingsarbetet av kundens verksamhet. .

Vad är skillnaden på en junior och senior key account manager?

Som junior key account manager fungerar du som ett stöd för de seniora. Du hjälper ofta till med prospekteringsarbete, stöttar i utveckling av säljplaner och agerar säljstöd till befintliga kunder.

Som senior key account manager ansvarar du för och optimerar verksamhetens viktigaste kunder (nyckelkunder), du hjälper de juniora teamen och stöttar chefen för key account management.

Vad krävs för att bli key account manager?

För att bli key account manager är det värdefullt att ha en utbildning inom key account management.

På vissa arbetsplatser är det möjligt att arbeta sig uppåt för yrkesrollen. Men för att säkerställa att du får rätt förutsättningar från början är en utbildning att rekommendera.

Är key account manager ett bra jobb?

Som key account manager har du en nyckelroll i värdefulla samarbeten mellan företag. Det är ett bra jobb för dig som vill växa i din roll, inte räds utmaningar och vill bygga starka varumärken tillsammans med andra.