På drömpraktik i Sydafrika

Sanna Engzell, går sista året på YH-utbildningen Konceptutvecklare Event och Besöksnäring, och gör nu sin LIA (praktikperiod) i Sydafrika hos den svenska ideella organisationen Project Playground.

- Om vi börjar med din bakgrund, vem är du?
– Jag heter Sanna Engzell, 28 år och bor i Sundbyberg. Innan jag började på IHM jobbade jag som privatrådgivare på Sparbanken i Enköping. IHM är den första utbildningen jag hoppat på sen gymnasiet. Har alltid velat studera vidare men har aldrig hittat en utbildning som passar.

- Varför valde du att läsa Konceptutvecklare Event och Besöksnäring på IHM?
- Jag har länge sökt efter en utbildning som riktar in sig på eventplanering och marknadsstrategier. Men i mitt sökande så kände jag att många andra utbildningar var för smala och nischade. Det är viktigt för mig att få bred kunskap som jag kan ha nytta av i det yrke jag väljer. Kursplanen för konceptutveckling ger mig den bredden.

- Nu är du ute på din andra LIA-period som du har valt att göra på andra sidan jordklotet! Berätta mer!
- Under min tid ute i arbetslivet har jag alltid önskat att röra mig utomlands. Möta nya kulturer, bättra på min engelska och se saker ur ett annat perspektiv. Mina tidigare yrken inom finans har gett mig erfarenhet och kunskap som jag är tacksam över men denna gång ville jag välja en praktik där fokus var på människan och inte kassaflödet.

Genom att scanna olika hemsidor hittade jag att Project Playground sökte en praktikant för insamling och kommunikation till deras verksamhet i Sydafrika. Jag skickade direkt in mitt cv och ett personligt brev och efter det gick det otroligt fort. Frida Vesterberg och Sofie Hyllén som båda verkar och bor i Kapstaden var just vid detta tillfälle på plats i Sverige och efter att ha träffat dem båda på en väldigt personlig och fin intervju kände jag att det fanns inget annat att göra än att tacka ja och börja planera för avresa. Jag kom till Kapstaden i mitten på november och åker hem i början på april, en perfekt tid då det är sommar här i Sydafrika.

- Hur ser Project Playgrounds uppdrag ut i Sydafrika?
- Här arbetar man med att stärka barn och ungas personliga och sociala utveckling genom kostnadsfri organiserad verksamhet efter skoltid fem dagar i veckan. Alla barn och unga mellan 4-21 år, oavsett bakgrund och förutsättningar, är välkomna.

Verksamheten består av fritidsaktiviteter som fotboll, netball och dans samt daglig verksamhet för barn och ungdomar med funktionshinder. Alla deltagare stöttas och utvärderas individuellt genom samtal, hembesök och uppföljning. För ett barn i en kåkstad är fritiden den mest farligaste och sårbara tiden på dygnet. Kriminalitet, alkoholism och drogmissbruk cirkulerar både på gatorna och i hemmen och Project Playgrounds vision är att skapa en trygg och stabil tillvaro som stärker individen på lång sikt.

- Vilka är dina uppgifter?
- Jag jobbar tillsammans med Sofie Hyllén som är Deputy Director för de tre centrerna. Tillsammans planerar vi insamlingsevent, underhåller sociala medier och bygger interna och externa marknadsstrategier.

- Har du några minnesvärda ögonblick som du vill dela med dig av?
- Att få möta en kultur och historia som är så olik min egen är en enorm upplevelse i sig samt att få se hur en verksamhet drivs med en stor dos kärlek, samarbete och ett jävlar anamma.

Mitt hjärta slår extra starkt för Play on Wheels, den dagliga verksamheten för barn och ungdomar med funktionshinder. Många anser att dessa barn är en stor belastning på grund av sitt tillstånd men hos Project Playground får de kärlek, omvårdnad, arbetsterapi och kapacitetträning så även de kan bli den bästa versionen av sig själva. Alla barn har rätt att bli sedda oavsett tillstånd.

- Utöver det fantastiska arbete som Project Playground gör, så är Sydafrika en spännande turistdestination. Vad tar du med dig hem till Sverige?
- Sydafrika och Kapstaden är en fantastisk plats fylld med historia, värme och vänlighet. Kontrasterna är stora och utbudet på upplevelser likaså. Här kan du vila på stranden, känna pulsen i stan, hikea upp för berget eller åka till vinlandet och avnjuta fantastiska viner i en lugn miljö.

Vill du göra något speciellt under helgen hoppar du bara in i bilen och åker längst med kusten och skådar fantastiska vyer eller bokar en safaritur. Jag rekommenderar alla att åka hit och uppleva Sydafrika då naturen och människorna har så mycket att erbjuda.

- Har du några råd att dela med dig av till andra studenter som vill söka LIA utomlands?
- Jag tycker att LIA-tiden är en perfekt tid att testa sina vingar utomlands. Det kanske känns lite stökigt i början men pengar, boende och ett nytt land med du kommer möta människor som ger dig otroligt mycket värme, kärlek och stöd under resans gång som gör det hela värt det.

För mig har det varit väldigt nyttigt att se hur en annan kultur arbetar och tänker, då det har gett mig större förståelse och insikt i hur jag själv vill jobba och leva framöver. Det bästa sättet att utvecklas är att röra sig utanför sin comfort zone och för att förenkla processen finns det mängder med forum och nätverk som kan ge svar på de frågor som finns innan och under resan.

Läs mer om YH-utbildningen Konceptutvecklare Event och Besöksnäring