Hoppa till innehåll
hero1
Utbildningar/

Konceptutvecklare event & besöksnäring

Om utbildningen

Vill du jobba med utveckling av fysiska och digitala koncept och produkter med inriktning mot event- och besöksnäringen? Den här utbildningen lär dig att omsätta idéer och koncept till nya affärsmöjligheter.

Konceptutvecklare Event & Besöksnäring ger dig kompetens att ansvara för planering, genomförande och utvärdering av koncept- och produktutveckling för fysiska och digitala koncept. Efter utbildningen kan du också jobba med kvalificerade arbetsuppgifter inom försäljning, marknadsarbete och eventproduktion.

Utöver goda kunskaper om besöksnäringen, ger utbildningen kunskaper i affärsutveckling, hållbar utveckling, projektledning, affärsekonomi samt utvecklar ditt sinne för affärsmannaskap.

Varför välja YH på IHM?

På IHM lär du dig tänka affärsmässigt och får en stabil grund och en självsäkerhet i affärssammanhang genom träning och företagspraktik. Våra föreläsare och övningscase kommer direkt från näringslivet och du får möjlighet att knyta kontakter som kan bli avgörande för din framtid.


Utbildningsmål

Konceptutvecklare Event & Besöksnäring ger dig kompetens att ansvara för planering, genomförande och utvärdering av koncept- och produktutveckling för fysiska och digitala koncept. Efter utbildningen kan du också jobba med kvalificerade arbetsuppgifter inom försäljning, marknadsarbete och eventproduktion. Utöver goda kunskaper om besöksnäringen, ger utbildningen kunskaper i affärsutveckling, hållbar utveckling, projektledning, affärsekonomi samt utvecklar ditt sinne för affärsmannaskap.

Efter avslutad utbildning ska du ha kunskaper om/i:

 • Specialiserade kunskaper inom teoretisk och praktisk koncept- och produktutvecklingsarbete för fysiska och digitala event och produkter, marknadsföring samt projektledning i yrkesrollen som konceptutvecklare inom event- och besöksnäringen.
 • Kunskaper om och överblick över angränsande yrkes- och kompetensområden såsom försäljning ekonomi och juridik
 • Kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom teoretisk och praktisk koncept- och produktutvecklingsarbete för fysiska och digitala event och produkter, marknadsföring, projektledning samt digital transformation i yrkesrollen som konceptutvecklare inom event- och besöksnäringen

Efter avslutad utbildning ska du ha färdigheter i att:

 • Planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom koncept- och produktutvecklingsarbete för fysiska och digitala event och produkter, marknadsföring samt projektledning i yrkesrollen som konceptutvecklare inom event- och besöksnäringen
 • Lösa sammansatta problem inom koncept- och produktutvecklingsarbete, marknadsföring samt projektledning i yrkesrollen som konceptutvecklare inom event- och besöksnäringen
 • Kommunicera åtaganden och lösningar på engelska inom koncept- och produktutvecklingsarbete för fysiska och digitala event och produkter, marknadsföring samt projektledning i yrkesrollen som konceptutvecklare inom event- och besöksnäringen

Efter avslutad utbildning ska du ha kompetenser att:

 • Självständigt behandla teoretisk och praktisk koncept- och produktutvecklingsarbete för fysiska och digitala event och produkter, marknadsföring samt projektledning på ett sådant sätt att det leder vidare till lärande och professionell utveckling i yrkesrollen som konceptutvecklare inom event- och besöksnäringen
 • Övervaka koncept- och produktutvecklingsarbete för fysiska och digitala event och produkter, marknadsföring samt projektledning samt slutföra förelagda projekt inom yrkesrollen som konceptutvecklare inom event- och besöksnäringen

Tänkbara yrkesroller efter utbildningen:

 • Konceptutvecklare inom event och besöksnäring
 • Event- och marknadskoordinator
 • Kvalificerad säljare inom event och besöksnäring
 • Projektledare inom event och besöksnäring
 • Produktionsledare inom event och besöksnäring

Ansökan

Ansökan är stängd.

Ansökan till hösten 2021 är stängd. Gör en intresseanmälan så håller vid dig uppdaterad.

Skicka intresseanmälan

Omfattning

Heltid 80 v inkl. 25 v praktik (LiA)

Språk

Svenska (engelska förekommer i kurslitteratur och enstaka kursmoment)

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN.

Kostnad för litteratur tillkommer.

Examen

Utbildningen ger en Yrkeshögskoleexamen på 400 YH-poäng och motsvarar SeQF nivå 5, samt EQF nivå 5.

Vill du veta mer?

Kurser

 • Affärsekonomi (20 poäng)
 • Affärsjuridik (20 poäng)
 • Affärsmannaskap (30 poäng)
 • Branschkunskap - besöksnäring (20 poäng)
 • Business English and Cross Cultural Communication (15 poäng)
 • Business Innovation (20 poäng)
 • Digital Events (10 poäng)
 • Event Management (20 poäng)
 • Hållbar utveckling (30 poäng)
 • Projektledning (25 poäng)
 • Tourism and Hospitality Marketing (25 poäng)
 • Lärande i Arbete 1 (55 poäng)
 • Lärande i Arbete 2 (70 poäng)
 • Examensarbete (40 poäng)

Ladda ner Utbildning- och kursinformation

image

Lisa gästbloggar om eventbranschen

Lisa Stålstierna studerade Konceptutvecklare Event & Besöksnäring på IHM och är nu tillbaka som gästskribent. Följ hennes vardag med podcasts, TV, gaming och nätverkande.

Avgift

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN). Kostnad för litteratur tillkommer.

Behörighet

Grundläggande behörighet: lägst godkänt betyg i minst 2 250 gymnasiepoäng inklusive kurserna Svenska 1, Matematik 1 och Engelska 5, eller motsvarande.

Betyg E/Godkänt i kursen:

 • Engelska 6 (Engelska B)


REELL KOMPETENS
Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet, till exempel gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan IHM Business School istället göra en bedömning av din reella kompetens. Detta gäller även om du saknar formella meriter för en särskild behörighet, t.ex. godkänt betyg i en gymnasiekurs.

För att ansöka om reell kompetens laddar du ner kompetenskartläggningsformuläret här och följer instruktionerna. Det ifyllda formuläret och de intyg som styrker din reella kompetens laddar du sedan upp i din ansökan på yh-antagning.se. Mer information om reell kompetens.

Ansökan

Följande dokument/filer krävs för att din ansökan skall kunna bedömas:

 • Fullständigt gymnasiebetyg

Övrig information om antagningsprocessen och hur du ansöker till IHM Yrkeshögskola hittar du på sidan Ansökan & Antagning. Tips! Ansök tidigt - då har du tid att komplettera din ansökan om något saknas.

Har du frågor till IHM Yrkeshögskola?

Du kan skicka en fråga till oss, ringa oss, chatta med oss, boka rådgivning och läsa svaren på vanliga frågor.

Sagt om

Kontaktuppgifter till Linnéa Nyberg

Roll: Studerar Konceptutvecklare Event & Besöksnäring

Om LIA på distans:  "Jag tycker att man får lära sig vara självständig väldigt snabbt och jag tror det är väldigt positivt att få vara själv och utmanas, att lära sig saker och tänka ett varv till innan man frågar oavsett om det är program eller kring eventen. Man får lära sig att klara av saker själv och får ett bättre självförtroende."

Kontaktuppgifter till JACOB KELLGREN

Roll: Projektledare, At Six

Jag fick modeller att arbeta efter som stärkte mig betydligt kunskapsmässigt, vi jobbade mycket med nytänk och innovation som var nyttigt. Dessutom är IHM ett starkt varumärke som förändrade min attraktionskraft på marknaden

Kontaktuppgifter till SANNA ENGZELL

Roll: Student på Konceptutvecklare Event och Besöksnäring

Jag har länge sökt efter en utbildning som riktar in sig på eventplanering och marknadsstrategier. Men i mitt sökande så kände jag att många andra utbildningar var för smala och nischade. Det är viktigt för mig att få bred kunskap som jag kan ha nytta av i det yrke jag väljer. Kursplanen för konceptutveckling ger mig den bredden.

Kontaktuppgifter till Alexander Kronqvist

Roll: Studerande, Konceptutvecklare Event och Besöksnäring

Valet av IHM Business School kom för mig naturligt, jag ville kombinera mitt intresse för event med min nyfikenhet för business och försäljning. Jag har sedan ett par år drivit ett klubbkoncept och andra event men kände att jag behövde extra resurser och kunskap för att kunna ta det vidare och utvecklas. Både gällande karriär och min personliga utveckling. Efter en del efterforskning blev det solklart att det är IHM som gäller ifall man vill utvecklas inom alla aspekter av business. Jag har fått en djupare förståelse för hur jag kan driva min egen verksamhet framåt, jag har en större självsäkerhet och ett bredare perspektiv på hur affärer kan skötas och utvecklas. Under utbildningens gång har det även väckt nya idéer och tankar vid liv - och det bästa är att jag fått verktygen jag behöver för att realisera dem. Jag har redan fått ett erbjudande i ett nystartat företag att vara med och utveckla affärsidén och för att ta fram nya koncept, vilket är jättekul - hade det varit för ett år sen hade jag tackat nej pga av ovisshet vad det innebär. Jag kan säga att erbjudandet helt var till grund för att jag studerar på IHM Business School.

Kontaktuppgifter till Sara Hultman

Roll: Byråchef Blick, ledningsgruppsrepresentant

Efter några månaders arbete på ett kryssningsfartyg och en säsong i alperna bestämde jag mig för att jag ville arbeta vidare med turism och gärna incentive & events. Jag hittade en utbildning, motsvarande dagens YH, och hoppade på den. Jag fick jobb som projektledare efter min första LIA-plats och har sedan dess varit kvar i branschen. Parallellt med arbetet har jag läst Marknadsekonom DIHM och har med den klättrat i mina roller internt på Blick. Efter att vi på Blick tagit emot vår första LIA från ”Konceptutveckling Event & Besöksnäring” blev jag tillfrågad om jag ville engagera mig i ledningsgruppen och på den vägen är det!

Kontaktuppgifter till SEBASTIAN SEEMAN

Roll: Food and Beverage Manager på Pop House

Besöksnäringen är extremt viktig för Sverige ur många perspektiv, inte bara det mest uppenbara att skapa arbetstillfällen och få in skatt. Det är också en bransch som står för mycket roligt och trevligt för människor, det behöver vi. Vi är också inne i stora förändringar i branschen. Branschorganisationen Visita har kvalitetssäkrat mycket gällande arbetsvillkor och schyssta arbetsplatser. De flesta arbetsgivare håller på att tänka om vad gäller hållbarhet, arbetstider och kompetensutveckling för att gå från en genomfartsbransch när det gäller anställningar till att behålla och utveckla kompetensen i branschen.

Kontaktuppgifter till Viktor Hägg

Roll: Studerande, Konceptutvecklare Event och Besöksnäring

Om du söker en utbildning med bred affärsgrund som riktar sig mot en av de snabbast växande branscherna så är det här rätt val. Oavsett vad du själv vill inrikta dig mot så är detta en utbildning som ger bra kunskaper inom en rad olika ämnen. Kombinerat med mycket praktik, branschaktuella case och fantastiska gästföreläsare får du en solid grund för framtiden. Har du erfarenhet från branschen underlättar det, men jag själv kommer senast från en managementroll inom detaljhandel och lyckas hänga med. Har du rätt inställning och ambitionsnivå så kommer du lyckas, så sök!

Kontaktuppgifter till Julia Hansson

Roll: Studeranderepresentant på Konceptutvecklare Event och Besöksnäring

Utbildningen har gett mig nya perspektiv och ett ”business mindset” som jag har haft till stor nytta av i mitt egna företag. Genom utbildningen har vi fått arbeta mycket med business case och då har vi bland annat fokuserat på varumärkesuppbyggnad och affärsutveckling - vilket är något jag har lyckats applicera i min egna verksamhet. Genom IHM och de LIA-perioder som vi har haft har jag också fått möjligheten att träffa inspirerande människor och utöka mitt kontaktnätverk - vilket är jättebra för framtiden!

Partnerföretag

YH-utbildningar ska leda till jobb. På IHM får du massor med träning för arbetslivet. Du jobbar med skarpa praktikfall och examensarbeten på uppdrag av företag och får tillämpa dina kunskaper ute i verkligheten under LiA-perioderna. Det här gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden.

Vi utvecklar och genomför våra YH-utbildningar i samverkan med över 2000 företag. Nedan se du några av de som är aktiva i ledningsgruppen för just den här utbildningen.

Läs mer om hur vi samarbetar med näringslivet

blick-200x200.jpgBryssel.pnggraffman-200x200.jpgGöteborgsgirotimcg-200x200.jpgLerums_kommun.jpgpernilla-warberg-200x200.jpgstrandbro-200x200.jpgswedest-200x200.jpgsvm-200x200.jpgtrans-200x200.jpg

Företag? Samarbeta med oss!

Föreläs - Ta emot LIA-praktikanter - Utveckla utbildningar - Samarbeta i examensarbeten. Som samarbetspartner till IHM Yrkeshögskola utvecklar du ditt företag.

Vanliga frågor & svar

Vilka roller ger utbildningen?

Tänkbara roller efter avslutad utbildning inom Event och besöksnäringen är: Event- och marknadskoordinator, konceptutvecklare, kvalificerad säljare, projektledare och produktionsledare.

Hur många platser finns det per utbildning?

Utbildningen har 35 platser, utöver det brukar vi göra ett överintag på ca 8-10 personer.

Vad innebär grundläggande behörighet?

Det är ett fullständigt betyg från gymnasiet oavsett vilket år du studerade. Beroende på när du gick gymnasiet är det lite olika regler för vad som ska ingå men du behöver alltid ha ett godkänt betyg i kurserna svenska 1, matematik 1 och engelska 5, eller motsvarande.

Samma regler gäller om du har en utländsk gymnasieexamen.

Om du saknar en eller flera kurser för ett fullständigt betyg från gymnasiet kan du läsa mer om reell kompetens.

Kan man jobba vid sidan av studierna?

Samtliga utbildningar är på heltid. Utöver föreläsningar förekommer individuella uppgifter, grupparbeten och redovisningar.

Heltidsstudier på IHM innebär ca 13 h lärarledd undervisning per vecka. Lektionerna är inte obligatoriska men en stor fördel med yrkeshögskolan är att höra föreläsares egna erfarenheter - våra föreläsare kommer från näringslivet och är fulla av praktisk kunskap. Om du väljer att inte närvara vid lektioner så kommer du missa det.

Med IHM:s nyhetsbrev hamnar du steget före

Nyheter, reportage, specialerbjudanden och mycket mycket annat

Relaterade utbildningar

Visual Merchandiser - Unified Commerce

80 veckor  |  Heltid

Account Manager B2B

80 veckor  |  Heltid

E-commerce Manager

80 veckor  |  Heltid