Han blev Ekonomi- och redovisnings-konsult på 2 år - Möt Shan Raja
Hej Shan, hur skulle du beskriva dig själv?
– Jag är 29 år, uppvuxen i Botskyrka, Stockholm. Jag gillar att resa, fotboll och familj, ja det där som de flesta gillar. Efter gymnasiet tog jag en sväng ner till Helsingborg och pluggade Hotel management vid Lunds universitet, campus Helsingborg. Sedan flyttade jag hem till Stockholm igen och kände att det var dags för något nytt, siffror har alltid intresserat mig så jag tänkte att jag försöker hitta en väg inom ekonomi. Så jag började studera på IHM förra året.
Är du bra på nummer?
– Jag har jobbat på casino och där är det nästan bara siffror och huvudräkning. Det var rätt roligt att jobba där, jag gillar sportbetting och odds och det var väldigt kul att lära känna spelarna runt spelborden. Det är ofta många entreprenörer och egenföretagare som sitter där och pratar ekonomi så jag har suttit i många timmar och snappat upp väldigt mycket.
Vill du hjälpa framtidens företag? Bli Ekonomi- & redovisningskonsult
En kostnadsfri och CSN-berättigad utbildning via Yrkeshögskolan
När kom första tanken om en karriär i redovisning?
– Det var när jag pluggade nere i Helsingborg, där hade vi en kurs i ekonomistyrning och redovisning. Jag märkte att jag var rätt duktig på det, när många andra hade det svårare.
Varför landade valet på IHM?
– Jag hade hört väldigt gott om IHM:s redovisningsutbildning från personer som pluggat både i Malmö och Stockholm. En av mina närmare vänner i Malmö pluggade utbildningen före mig, så han gav mig kurslitteratur och när det är något jag undrar över så kan jag vända mig till honom.
"Snart började jag tycka allt var jätteintressant. Det var mycket uppgifter och mycket diskussion - inte mycket att bara sitta och lyssna."
Och varför yrkeshögskola?
– Jag pluggar på yrkeshögskola för att jag ville ha det så praktiskt som möjligt och kunna komma ut och få jobb direkt efter examen. Jag vill inte bara sitta och läsa böcker utan jag vill även tycka det är roligt på lektionerna och se hur arbetet fungerar i praktiken.
Hur var det att kliva in i klassrummet första gången?
– Vi hade ekonomistyrning första lektionen och det första jag tänkte var: jag kommer inte klara det här. Men snart började jag tycka allt var jätteintressant. Det var mycket uppgifter och mycket diskussion, inte mycket att bara sitta och lyssna.
Hur skulle du beskriva en vanlig dag i klassrummet?
– Man kommer till lektion och läraren går snabbt igenom det man pratade om förra gången för att fräscha upp minnet på alla. Sedan kör man vidare med en ny uppgift, då är det ofta lite teori, inte långt alls, men lite basic kunskaper som läraren inleder uppgiften med. Man löser sedan uppgifterna tillsammans, man sitter runt bord fyra och fyra så man kan diskutera med bordsgrannarna vilket också uppmuntras.
Hur var din första LIA-period?
– Vi var tre personer från min årskurs som var på Lamooi Accounting, där jag också nu har min andra LIA-period. De sitter i ledningsgruppen för utbildningen så de hade koll på IHM sedan innan och många av de som jobbar där är själva personer som själva fått jobb via sin LIA-period. Tanken från början var att de ville att vi skulle återkomma för den andra LIA-perioden.
Och det blev även din andra LIA?
– Ja precis, men den har varit lite annorlunda än den skulle med tanke på corona, så jag har inte varit där varje dag vilket varit lite tråkigt för tanken var att jag skulle ha en handledare med mig hela tiden. Men det hade kunnat vara värre med tanke på rådande omständigheter.
Vad är dina framtidsplaner nu?
– Jag kommer fortsätta att försöka lära sig så mycket som möjligt här på min praktikplats och sen får vi vad som händer, jag tänker fortsätta utvecklas som redovisningskonsult. Det finns mycket jobb att söka så arbetsmarknaden ser ljus ut. Man måste bara komma ihåg att redovisningsbranschen förändras hela tiden så det gäller att förändras med den.
Vilken yrkesroll skulle passa dig bäst?
IHM yrkeshögskola tar dig raka vägen till arbetsmarknadens framkant. Se våra yrkesguider och läs om vilket yrke som passar dig bäst