Ny kunskap ger nytt hopp till Rosa Hoppet

Rekryteringskonsulten Nadia Milotti är en person som drivs av tanken att utveckla och utvecklas. På eget initiativ startade hon det ideella cykelloppet Rosa Hoppet som hittills bidragit med över 250 000 kronor till Cancerfonden. Som nybakad projektledare vid IHM ser hon nu stora möjligheter att återuppväcka det pausade cykelloppet.

Stort grattis till ditt certifikat i projektledning, hur känns det?
- Det är jätteroligt! Det är skönt att det är över, och jag är riktigt taggad på att sätta tänderna i något projekt nu.

Varför tog du beslutet att utbilda dig inom projektledning i höstas?
- Jag har alltid varit involverad i projekt men känt att jag inte har haft hela kunskapen med mig. Nu tog jag chansen att gå på IHM och det har varit jättebra. Tänk vad jag kunnat göra annorlunda i alla tidigare projekt om jag hade vetat det jag lärt mig nu.

Läs också intervjun med Mästaren på Upplevelsebaserad inlärning, lärare på IHM Projektledning

Vilka typer av projekt vill du ge dig på?
– Det kan bli något ideellt jag sparkar igång vid sidan av mitt arbete. Jag har arrangerat cykellopp innan, så jag kanske ger mig på något sådant med den kunskapen jag har nu.

Ideellt cykellopp, kan du berätta mer?
– I tre års tid arrangerade jag Rosa Hoppet, ett evenemang som växte och blev större och större. Jag inser nu att projektform hade varit bra för att tydliggöra och kvalitetssäkra hela leveransen. Vi jobbade till viss del i projektform, men inte alls så tydligt som jag nu ser att vi hade kunnat göra.

Hur kom du på idén till Rosa Hoppet?
– Jag har cyklat till Paris två gånger med Team Rynkeby. Andra gången tänkte jag att nu har jag gjort det här, kanske ska jag testa något annat? Under hela den våren hade jag haft i bakhuvudet att jag ville göra någonting rosa i oktober. Jag kände att det rosa uppmärksammats lite dåligt, och så träffade jag en person i mitt nätverk som läst event och droppade idén för henne, och det blev vi två som satte igång det.

Flera jag känner har drabbats av bröstcancer, så ”hoppet” är en bra metafor - många försökte övertyga mig om att jag skulle kalla det för Rosa loppet. Men namnet Rosa Hoppet behöver ju inte vara bundet till cykling.

Var gick loppet av stapeln?
- Det startade i Lund och gick runt i kommunerna här. Första gången hade vi 200 personer och tredje året, 2017 deltog 600 personer. Vi har samlat ihop 250 000 kronor till cancerfonden. Loppen skedde i oktober och alla cyklade i rosa, det var fantastiskt roligt att se tuffa killar i rosa naglar. Den yngsta cyklisten var fem år och den äldsta 85.

Varför blev det inget lopp 2018?
- Vi blev nog lite projekttrötta, eftersom vi inte hade tillräckligt med muskler eller en tillräckligt bra projektplan. Men tanken har väckts igen tack vare den här utbildningen. 2019 eller 2020 hoppas jag Rosa Hoppet blir verklighet igen.

Följ Rosa hoppets fortsatta utveckling här

Sugen på att veta mer om utbildningen IHM Projektledning?

Ta del av webinaret om affärsmässig projektledning för att få ett smakprov ur innehållet.

Är det något särskilt man bör ha i åtanke inom projekt som rör ideell verksamhet?
- Det krävs ett annat ledarskap när man jobbar med frivilliga människor. Lusten måste finnas där hela tiden eftersom det inte finns någon monetär motivation.

Läs också "En bra projektledare är branschneutral" - intervju med Anna Nilsson, lärare på IHM Projektledning

Vad har du tagit med dig från utbildningen till din roll som rekryteringskonsult?
- Jag har stor nytta av det jag lärt mig om gruppsammansättningar när jag hjälper företag att finna kompetenser. Många kunder jobbar ju i projektform, och jag har lärt mig hur viktigt det är att ställa frågor till sina beställare så att man kvitterar att man förstått vad man ska göra - vad projektet ska göra. Nu har jag mycket bättre förståelse och kan själv ställa mer relevanta frågor.

Hur skulle du sammanfatta utbildningen?
- Det har varit en tight klass och vi har följt varandras utveckling, vilket har varit fantastiskt givande. Vi har blivit ett starkt nätverk, man ser hur var och en har kunnat utmana sina hinder och tillsammans har vi stärkt varandra. Vi har alla saker vi tycker är jobbiga, och som projektledare måste man kunna möta det.

Läs allt om den populära utbildningen här!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev med erbjudanden, lästips, seminarier, webinars och mycket mer.