VD i en av de tuffaste branscherna – mode.

Rebellisk, Bajen-fan, älskar affärer och ser hellre möjligheter än problem. Hon har verkligen testat och tänjt på sina egna gränser.

Trots att hon hoppade av gymnasiet – hon tyckte skolan var för inrutad och hennes frågor uppskattades inte – har hon efter otaliga jobb nu landat i rollen som VD på klädföretaget Hope.

Det här är berättelsen om en krokig väg kantad av många jobb och ett sug att göra saker man inte riktigt får göra. Berättelsen om Åsa Sånemyr.

Hon växte upp på Söder med kreativa musikerföräldrar, en rebellisk tjej som älskade att se på Hammarby med sin pappa. Hade Mr Bajen, Kenta Ohlsson, som ”dagisfröken” och tog senare en självklar plats i klacken.

– Du hoppade av gymnasiet, vad gjorde du istället?
– Jag fick jobb på klassiska Hotel Diplomat på Strandvägen. Där jobbade jag i sex år i många olika roller, det var här jag lärde mig att anpassa mig och följa regler, det var en hård skola men mycket nyttig.

Sedan gick jag vidare till Olsten i bemanningsbranschen - vi växte väldigt kraftigt och jag blev konsultchef, senare även affärsutvecklare och KAM. Här lärde jag mig otroligt mycket men kände vid 27 års ålder att om jag skulle kunna komma vidare så behövde jag en utbildning.

Har du frågor om våra utbildningar inom affärsutveckling?

Prata med våra erfarna rådgivare - de guidar dig rätt

– Så från att ha varit väldigt skeptisk till skolan så var du nu mogen för att utbilda dig?
– Ja, jag hade utvecklats väldigt mycket under de här åren och förstod också att det fanns många luckor att fylla så jag tog kontakt med IHM. Jag hade hört mycket gott om IHM och att man kunde studera parallellt med jobbet passade mig bra. Att lärarna var aktiva i näringslivet kändes också väldigt bra, för mig var det en signal om att det handlade om verkligheten, till skillnad mot mina tidigare erfarenheter av skolan.

– Och vad läste du?
– Jag läste till Diplomerad Marknadsekonom (DIHM) och var riktigt motiverad. Här träffade jag också min man så IHM har en stor plats i mitt hjärta :-)

En underbar revansch

– Vad gav dina två år på IHM nu när du tittar i backspegeln?
– Oj, massor! Självförtroende, definitivt! När jag förstod helheten, så insåg jag också att jag gjort mycket rätt i mina olika yrkesroller. Utöver massor av nya och bekräftade kunskaper så måste jag också nämna alla fantastiska människor jag träffade, både lärare och elever. Det nätverket har hjälpt mig både en och två gånger efter IHM.

När det var dags för examensarbete så var jag så taggad så det vara bara att köra All-in, jag skulle bara ha bästa examensarbete, och det lyckades vår grupp med. En underbar revansch för mig som inte ens gått ut gymnasiet!

Full av ny energi, nya kunskaper och stärkt självförtroende födde hon sitt första barn. När det var dags att börja jobba igen hade världen flyttat in i mobilen, och Åsa fick jobb som produktchef på Mint och ledde utvecklingen av parkeringstjänsten Easy Park.

- Efter ett par år blev jag gravid igen och efter mammaledighet nummer två började jag kontorschef på Snickers Workwear. Jag hann bli sverigechef innan det var dags för nästa graviditet.

– Du byter jobb efter varje barn?
– Ja, det har blivit så. Man får tid att tänka efter och starta om lite grann, och jag tog hjälp av en coach för att hitta lite nya infallsvinklar på framtida jobb. Bland annat fick jag göra en lista på fem olika jobb som jag skulle gilla att ha.

Gjorde tvärtemot

– I mitt huvud innehöll alla jobben på listan en liten tanke om saker som man inte alltid får göra, som till exempel att jobba med sälj för Stadsteatern, en värld där fokuset ligger på de kulturella värdena men man kanske ibland inte ser på affärsmöjligheterna utan förlitar sig på de stöd som finns.

Ett annat av önskejobben var att bli försäljningschef på Hammarby Fotboll, att kombinera hjärtat med ett bra affärstänk.

Prenumerera på IHM Update

Få lästips, nyheter, inbjudningar, specialerbjudanden och mycket annat

– Och det jobbet fick du!
– Ja, men inte då, jag sökte det inte ens. Istället gjorde precis tvärtemot vad jag och coachen kommit överens om - jag hoppade på som VD för det ganska nystartade bemanningsföretaget First Reserve, och var med och utvecklade den affären från ca 5 miljoner till 20 miljoner. Det här var tre mycket bra år där företagets styrelseordförande lärde mig massor.

Då fick jag helt plötsligt en förfrågan om att skicka in mitt CV till Hammarby Fotboll, som sökte marknadschef. Jag vet inte riktigt hur jag kom upp på tapeten, men jag in min ansökan, och efter tre månader blev jag kallad till en intervju. Jag går dit och är helt avslappnad vid intervjun, blir även kallad en andra gång, och helt plötsligt så är jag VD för min klubb i hjärtat, Hammarby Fotboll!

- Hur blev du som tjej bemött i en väldigt manlig värld?
–Jag fick en hel del varningar om riskerna med jobbet, och flera avrådde mig. Men jag upplevde inte några problem utifrån att jag är tjej - sexism kan man stöta på i alla branscher, men det är en manlig värld. Men om något är fel, tycker jag att det är bättre att vara med och påverka. För mig är fotboll underbart, och det finns en väldigt stor samlande kraft i sporten.

Ekonomin var dålig och Åsas vision var att göra verksamheten mer affärsorienterad för att bygga för framtiden. Hon såg som sitt fokus att jaga kapital och gjorden den största affären i superettan genom att sälja Linus Hallenius till Genoa CFC

- Då, när jag visste att vi klarade oss från konkurs, sa jag upp mig, mycket på grund av att det var mer hjärta än hjärna i många beslut. Men jag är väldigt stolt över att vi lyckades undvika konkurs, den låg bara två veckor bort, och i dag har de fått fart på det mesta och slog till och med publikrekordet från 1959. Och jag håller mig på läktaren.

Gjorde jag rätt eller fel?

- Hur tänkte du efter det?
– Jag hade ingen plan, men en dag ringde Fabian Månsson upp mig och frågade om jag ville träffa hans kompisar Ann Ringstrand och Stefan Söderberg på klädföretaget Hope. Jag fick jobbet som försäljningschef för att lotsas in i verksamheten, sedan blev jag Vice VD och idag VD.

– Det har varit en resa att förstå känslan i varumärket, jag gillar att ta över efter entreprenörer och skapa struktur. I dag finns vi på 27 marknader och kommer i år omsätta över 130 miljoner

MARKNADSEKONOMEXAMEN DIHM - NU PÅ HÖGSKOLENIVÅ

De utbildningar som ingår i DIHM är på högskolenivå - kan läsas fristående eller 4 tillsammans för att få en examen. Du väljer!

– Med alla erfarenheter i bagaget, känner du att du är rustad för en av de tuffaste branscherna, mode?
– Ja, det är klart att det känns som en utmaning, men det gillar jag. Genom IHM så har jag fått en karta, där jag kan lägga in mina erfarenheter och jämföra. Gjorde jag rätt eller fel där, eller hur gjorde jag där? Det gör att jag kommer snabbare till beslut, och strukturen i affärsplanerna vi lärde oss på IHM använder jag än i dag.

Internationell expansion står näst på tur

– Vilka stora utmaningar står ni inför på Hope?
- Under de senaste åren har vi arbetat mycket med att skapa mångfald i den annars så stereotypa modebranschen. Som ett led i det lanserade vi en unisexkollektion och senare valde vi att märka alla våra plagg med både herr och damstorlekar. Vi tror att människor själva skall välja vad de vill bära och den dubbla storleksmärkningen skall underlätta det valet.

– Var är Hope om tre år?
- Jag tror att vi fortsätter den internationella expansion som vi nu inlett, och marknader som Tyskland, USA och Japan är stora marknader för oss. Jag tror att vi bryter 300 miljoners vallen.

– Då tackar jag för mig och önskar er lycka till!
– Tack själv, kul att du kom hit!

Det är onekligen lite Pippi Långstrump känsla över det hela. På Wikipedia beskrivs Pippi så är: Flickan som gör vad som faller henne in och besegrar polis och skola och samhällsordning med sin munvighet och övernaturliga styrka. Hon fäller bovar till golvet genom att röra vid dem, hon sover med fötterna på huvudkudden och går baklänges på gatorna med motiveringen: 'Lever vi kanske inte i ett fritt land? Varför skulle man inte gå baklänges?

Känns som om det lika gärna kunde handla om Åsa!