DIHM och SEQF säkrade masterutbildning i Paris

Utan examen från gymnasiet eller högskola lyckades Anna Ström Semper klättra till toppositioner inom svensk retail. Nästa steg blev en masterutbildning i lyx och mode i Paris, studier hon nu kvalificeras för via IHM och DIHM plus.

Anna Strom Semper 3.jpg

Anna flyttade till Paris 2017 efter ett framgångsrikt yrkesliv i Sverige, men insåg snabbt att den europeiska arbetsmarknaden ställer högre krav än den svenska. Trots ett imponerande CV med positioner som varuhuschef och Business Developer så behövde hon en masterexamen för att ta karriären vidare. En karriär som ursprungligen startade i hemstaden Hudiksvall i början av 2000-talet.

– Det var när jag var 26 år och fick barn som jag började inse att jag även ville göra karriär. Så när jag kom tillbaka från mammaledigheten så fanns en stark drivkraft för att verkligen satsa hårt och komma långt, säger Anna Ström Semper.

Hon fick då ett jobb som butikssäljare på Kappahl och insåg snabbt att ledarskap var hennes grej och avancerade till butikschef. Sedan fortsätta karriären med ansvar för nyöppning av fler butiker och därefter blev Åhlens ny arbetsgivare.

– Jag började studera marknadsekonom DIHM vid IHM Business School i 2013 och samma år valdes Åhlénsbutiken jag ansvarade i Gävle till året butik. Jag lärde mig massor viktiga modeller på IHM, men utbildningen var också väldigt viktig för min självkänsla. Med IHM i ryggen så fick jag sedan anställning som varuhuschef för Åhléns City i Uppsala.

Efter jobbet som varuhuschef ville Anna ta steget vidare ut i internationell affärsverksam och flyttade till Frankrike. Men trots Annas ambitiösa inställning och tidigare erfarenheter så stannade karriären upp.

– Jag har arbetat både i Storbritannien och i Frankrike och man inser direkt att det är högre utbildning som krävs. För precis samma positioner som jag haft i Sverige krävs en masterexamen ute i Europa.


Vill du också uppgradera din tidigare DIHM-examen till SEQF 6?

9 heldagar certifierar dig för Europa


DIHM Plus

Anna Ström Sempers examen Marknadsekonom DIHM (Diplomerad vid IHM) var tidigare inte behjälplig vid ansökan för högre utbildning, men situationen har förändrats på grund av det europeiska samarbetet kring utbildningars "reella värde”, EQF och SEQF.

SEQF kvalificerar din IHM-utbildning för Europa

Äldre DIHM-examina kräver dock en komplettering på 9 heldagar för att nå upp till SeQF 6, en så kallad DIHM Plus.

– IHM skickade ut ett mail om att man kunde komplettera DIHM-utbildningen, ungefär samtidigt som jag började inse att en universitetsexamen är nödvändig för att kunna bo och arbeta i Frankrike.

Vad fick dig att söka dig till utbildningen Luxury and Fashion Management?

– Det är en speciell värld här i Frankrike med lyx och mode och skolan har många samarbeten med de stora märkena i Frankrike. Jag kände att jag satte en hög ribba genom utbildningen.

I höstas genomförde Anna kompletteringen av sin DIHM-examen vid IHM i Malmö vilket alltså certifierade hennes diplom för EQF (European Qualification Framework) nivå 6. I den uppdaterade marknadsekonom DIHM-utbildningen krävs ingen komplettering för att nå samma nivå, utan SEQF 6-placeringen ingår per automatik i DIHM-paketet.

Nu ligger Annas fokus på studierna i Paris och ett litet avbrott är planerat för DIHM plus-examination i Stockholm i vår. Var hon tar vägen när Masterexamen är i hamn är osäkert och Anna är tydlig med att inga dörrar är stängda.

– Jag hade faktiskt en intervju med Isabel Maran igår och jag har också lite kontakter i Dubai. Jag vill fortsätta utforska världen och tänker inte fastna i Frankrike.


Behöver du personlig rådgivning rörande DIHM eller SEQF 6?