"Vägen ut i arbetslivet har gått som på räls!"

Sedan examen från IHM har Anna landat ett jobb som hon alltid ser fram emot att gå till, flyttat till Norge och återvänt till IHMs lokaler för att undervisa. Vi tog kontakt med Anna för att prata om allt som hänt sedan examen från IHM och utbildningen Digital Marketing Specialist.

Du har ju studerat på IHM, berätta mer om det!
Jag tog examen från IHM för nästan exakt ett år sedan och kan idag konstatera att valet att börja på IHM var helt rätt för mig. Med otaligt många spännande och inspirerande gästföreläsningar, kompetenta lärare och mycket tid ute på praktik (LIA) har vägen ut i arbetslivet gått som på räls. På min arbetsplats ser jag hur mycket jag fått med mig från studietiden på IHM i form av kunskap,jag har också fått med mig viljan att hela tiden sträva efter att lära mig mer.

Vad har du studerat, hur kom du in på det, varför valde du IHM?
Jag studerade det tvååriga examensprogrammet Digital Marketing Specialist då jag intresserar mig för marknadsföring, som mer och mer rör sig mot det digitala. Jag sökte till IHM efter att jag tagit en kandidatexamen inom kommunikation som var en alltför teoretisk utbildning för mig. För att få mer praktiskt erfarenhet med fokus på marknadsföring så var Digital Marketing Specialist på IHM ett solklart, jag hade hört mycket gott om skolan av andra som hade studerat där.

Hur var det att studera på IHM? Vad var det bästa?
Helt klart den praktiska undervisningen och relevansen gentemot arbetslivet! Digital marknadsföring rör sig så snabbt framåt i sin utveckling så det är viktigt att innehållet är uppdaterat - vilket IHM verkligen lyckades med. Inte nog med det så fick vi även arbeta med verkliga case av företag som vi sedan fick presentera våra lösningar för. Detta gjorde det mer på riktigt, likt yrkeslivet. Att se dessa företag sedan implementera det vi har kommit med som förslag gav en liten boost i att vi satt inne på mycket kunskap.Anna Särén

Var gjorde du praktik? Hur var det?
Under min första praktikperiod var jag på en mediebyrå där jag fick en bred grund i allt från medieköp, paid social, influencer marketing men också lite eventplanering då jag var med när vi lanserade nytt kontor. Byrålivet gav mersmak samtidigt som jag var sugen på att flytta till Oslo. Detta ledde till att jag till min andra LIA-period sökte till Synlighet som är en byrå med kontor både i Sverige och Norge. Det var såklart nervöst första dagen med ny stad, nya människor och inte minst ett nytt språk, men detta släppte efter bara någon timme.

Under praktiken på Synlighet fick jag arbeta med kunder, främst inom annonsering men också i en rådgivande roll. Tiden som praktikant var väldigt givande då man dagligen träffade skickliga kollegor som stöttade mig i mitt arbete och som delade med sig av deras kunskap och erfarenheter. Synlighets motto är “Bli best sammen” och det var verkligen något som märktes och som gjorde min praktiktid givande.

Vad gör du idag?
Jag fick jobberbjudande på Synlighet efter min praktik och för mig var det en självklarhet att tacka ja! En mer utvecklande och inspirerande arbetsplats har jag svårt att tänka mig och hur klychigt det än låter så ser jag fram emot att gå till jobbet varje dag. Min roll är annonseringsspecialist så jag arbetar i team där vi tillsammans planerar och diskuterar koncept och hur vi ska nå framgång för våra kunder.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för dig?
Som den morgonpigga person jag är hinner jag ta en kaffe på kontoret i lugn och ro innan dagen startar på riktigt. En dag består ofta av minst ett kundmöte där vi planerar framtida projekt. Vi ser på marknaden och vilka tilltag vi måste göra för att utvecklas. I Synlighet har vi en stark delningskultur av både kunskap, case och andra fynd som rör marknadsföring, så in emellan gör vi inlägg om det. Annars består större delen av dagen av att analysera data och optimera annonseringen utifrån det, men även finna andra möjligheter.

Att arbeta på byrå innebär att man blir exponerad av många olika typer av branscher. Det kan vara allt från e-handel, lärosäten, affärssystem, trafikskolor och mycket mer. Denna mix gör att dagarna aldrig blir tråkiga.

Digital Marketing Specialist

Vill du jobba med digital marknadsföring i sökmotorer, sociala medier, videonätverk, webbportaler och andra plattformar online?

Du kom ju även tillbaka och undervisade på IHM, berätta mer om det!
Jag blev inspirerad av de föreläsarna vi hade under studietien och jag tyckte det verkade roligt att själv få hålla i en kurs. Planen var aldrig att göra det så tätt inpå min egen examen, men när möjligheten kom så kunde jag inte annat än att hoppa på erbjudandet. Trots hektiska veckor är jag väldigt glad att jag tog chansen då jag fick möta fantastiskt nyfikna och engagerade studerande som visade ett stort intresse. Mitt mål med undervisningen var att förbereda dem inför arbetslivet rent kunskapssmässigt men också inspirera dem till att vilja lära sig mer. Jag ser redan fram emot hösten då jag ska tillbaka för att föreläsa!

Varför ska man läsa på IHM?
IHM lägger en mycket bra grund för att man ska bli redo för arbetslivet. Det är en inspirerande miljö där man möter likasinnade klasskompisar och har lärare som är engagerade i ens lärande. IHM har god kontakt med näringslivet och man får praktisera sina kunskper genom LIA och verkliga case.

Vad vill du säga till någon som funderar att studera på IHM?
SÖK! Att studera två år på IHM är en väldigt god investering. Jag har många vänner som läst på IHM, både till Digital Marketing Specialist men också andra program, alla är väldigt nöjda och har kommit direkt ut i arbete. Är man osäker på något så kan man också få vägledning av IHM. Jag skulle också rekommendera att gå på öppet hus för att få se lokalerna, känna in stämningen och få vägledning av utbildningsledare.