Med lite distans förändras arbetslivet

Just nu förankras arbetslivet i en virtuell verklighet tack vare distansverktyg som Teams, Zoom och Meet, en utveckling som kan komma att förändra hela samhällsstrukturen. En person som skriver under på denna futuristiska bild är Christoffer Persson, digital nomad och grundare av Communityn Svenska nomader.

– Jag ser mig som en digital affärsutvecklare som har lagt väldigt mycket fokus på att designa min egen livsstil. Jag har länge sökt efter något jag aldrig riktigt kunnat finna och när jag väl fann det, så fann jag det på riktigt.

Helt nya möjligheter med IHM på distans

Ta din affärsverksamhet till nästa nivå - var du än befinner dig

Vad var det Christoffer Persson fann? Jo, för fem år sedan befann han sig på Sri Lanka och kom där i kontakt med lokala företagare. Som digital marknadsförare var hans kompetens mycket eftertraktad och i utbyte mot en genomgång av Google Analytics och andra digitala marknadsföringsverktyg fick han kost, logi och transport på ön. Där såddes fröet till en kombination av resande och arbete.

– Jag insåg att det här kan jag göra, jag behöver inte mer än min dator och internetuppkoppling för att ta mig runt och kunde i samma veva hjälpa mindre företag i vilket land jag än besökte. Nästa steg därifrån var att sätta ihop en plan över hur jag skulle kunna ta med mig det jobb jag hade just då, berättar Christoffer Persson.

På detta sätt axlade Christoffer livsstilen som digital nomad, en kultur som stadigt växt sig starkare under hela 2010-talet och som skapat samlingsplatser runt om i världen där levnadskostnaderna är låga, men internethastigheterna överkomliga. Det rör sig om länder som exempelvis Colombia, Mexiko, Indonesien, Thailand och Portugal – varav det sistnämnda är landet där Christoffer uppehåller sig just nu samtidigt som han genomför ett uppdrag för det Stockholmsbaserade techbolaget StockRepublic. Han menar att vi än så länge bara sett början på en internationell våg av “travelling professionals”.

"I takt med att kompetensbehov förändras snabbare, behöver man kunna utbilda sig från där man befinner sig"

– “Striden” om vilket land som attraherar mest av den resande arbetskraften har redan börjat. Till exempel Grekland som nu började sänka sin inkomstskatt för att locka digitala nomader att jobba därifrån. Vi kommer behöva tweaka hela samhällsstrukturen för att möta det här. Sverige som det vackra land det är skulle kunna locka mängder av resande arbetskraft.

Här på IHM genomför vi nu stora satsningar på utbildningar på distans – hur skulle du säga att utbildning passar in i tanken om det digitala nomadlivet.

– Just distansutbildningar har väldigt mycket att göra med det som vi står för. Det handlar om mötet på distans och hur man kan utveckla det. Hur uppehåller man relationer? Hur lär man ut? Hur motiverar man sig själv? Särskilt eftersom utbildning kommer att bli något som kommer att ske löpande, i takt med att kompetensbehov förändras snabbare, behöver man kunna utbilda sig från där man befinner sig. Det kommer att bli svårare att motivera att en utbildning ska ta tre år på en och samma plats.

IHM Business Management på distans - samma utbildning i nytt format

Digitala nomader

Christoffer Persson är nu en av affärsutvecklarna bakom Svenska nomader, ett nätverk som han grundade tillsammans med Emelie Fågelstedt och Yasmine Åkermark Morrison 2017 och som idag består av över 10 000 medlemmar. Rörelsens syfte är att främja och informera om möjligheterna man kan finna i ett digital och ostationärt arbetsliv, om man är redo att ta klivet utanför den traditionella boxen vill säga.

I och med coronapandemin så har den digitala distanskulturen växlat upp än mer och rullar just nu på som en ångvält över både arbetsmarknad, utbildningssektor och privatliv. Något som Christoffer tror kommer få stora konsekvenser.

Vill du utvecklas där du befinner dig?

Ta en titt på IHM:s distansbaserade Yrkeshögskoleutbildningar

– Det kommer verkligen att förändra allt. Vad kommer exempelvis ske med infrastrukturen i städer? Om vi är fria och flexibla så kommer vi röra oss vid andra tidpunkter än en stad är planerad för. Kommer överhuvudtaget urbaniseringen att fortsätta eller kommer en deurbanisering inledas när vi plötsligt inser att vi kan jobba var som helst. Ett liv på glesbygden kommer helt plötsligt bli mer eftertraktat. Barnens skolgång, turism, öppettider, rusningstrafik… distans kommer verkligen förändra allt.

Christoffer Persson Digital nomad.jpg

Christoffer Persson på Bali

Distansrevolutionen är här - så här utvecklar IHM framtidens utbildningar