Framtidens redovisningskonsult

Häromdagen slank jag in på en spännande föreläsning på temat: "Digitalisering - Hur påverkas rollen som redovisningskonsult?" riktad till våra YH-studenter som just nu läser till Ekonomi- och Redovisningskonsult.

Två klasser hade samlats i aulan och på scen stod Karin Lingsell och Jonas Jolsta från Aspia (tidigare PwC) – globalt ledande inom revision, redovisning, skatte- och affärsrådgivning.

Snabbfakta om Aspia:

Jonas, som är regionansvarig för digitala tjänster i Västsverige, inleder med en trendspaning kring vilka begrepp som är heta just nu: IoT, Mobilitet, Big Data, Cloud, Användarvänlighet. Han vänder sig till eleverna:

– IoT, Internet of Things, har ni koll på vad det är?
– Näää, hörs det från publiken tillsammans med spridda huvudskakningar.

Jonas resonerar då kring följande tankar: vad sägs om bilen som efter en krasch själv ringer upp SOS alarm och anger position dit ambulansen ska ta sig. Bilen har även koll på hur många passagerare som befinner/befann sig i bilen och eftersom alla har aktivitetsarmband kan vital info som puls och liknande också skickas iväg till SOS alarm.

Eller kanske eltandborsten, som håller koll på nya kariesangrepp och själv via en app bokar en tid hos tandläkaren. Så här kan det se ut framöver; när vi kopplar ihop saker med internet – då pratar vi om IoT.

Han går raskt över till mobilitet. Idag räknar vi med att kunna göra allt via mobilen, om inte idag så inom en snar framtid. Big Data är vad det låter som. Stora mängder data. Vi har mängder av info idag som registreras, utmaningen ligger i att omvandla dessa mängder till Smart Data.

Sen har vi molnet som bara växer och växer. 2005 beräknades den totala mängden data vara 130 EB (exabyte*), 2010 låg siffran på 1 227 EB varav 52 EB låg i molnet. 2020 väntas mängden data uppgå till drygt 40 000 EB, där nästan 15 000 EB ligger i molnet. Och det är nu det blir intressant. Allt som sparas i molnet kan användas för digitalisering.

Och användarvänlighet då, det tänker vi knappt på längre utan är något som vi tar för givet. Jonas vänder sig återigen till publiken och frågar:

– Hur många av er läser instruktionerna som följer med en app?

Inga händer åker upp i luften. Och det är just det som innefattar kraven på användarvänlighet idag. Vi förväntar oss att allt ska vara så pass lättanvänt att vi inte behöver läsa instruktioner. Däremot ska info eller instruktioner finnas tillgängliga om och framförallt när vi behöver dem.

Hur hänger digitaliseringstrenderna ihop med redovisningskonsultens arbete?

Tidigare hade ekonomen ett faktureringssystem, fick ofta in kassarapport manuellt och en annan manuell rapport om aktuellt lagersaldo. Det var mycket papper att hantera. Idag kan vi koppla ihop kassasystemet med lagersystem och faktureringssystem. Fokus för ekonomistudenter behöver främst inte vara att lära sig läsa dagskassor på papper – utan om och hur ett system pratar med ett annat.

Hur mobil kan man då vara inom företagsekonomin? Ambitionen är kanske inte att ha ett helt bokföringssystem i mobilen, men att kunna utföra det man för stunden behöver. De är få som har behov av alla funktioner i ett komplett system när man är ute på språng; men att kunna tillverka ett fakturaunderlag eller attestera en leverantörsfaktura i mobilen är exempel på funktionella mobila lösningar som finns redan idag.

Inom området Big Data släpar redovisningsbranschen efter mycket. Det finns tillgång till otroliga mängder data och arbete pågår för att kunna förädla och renodla denna till smart och lättförståelig sådan.

Och hur ser det ut i molnet? Idag har många lokalt installerade program, men man räknar med att om 5 år kommer 95 % av alla småföretagare att ha molnbaserad program och det är då vi kan börja koppla ihop alla system och enheter.

Utmaningar med ny teknik

– Digitalisering handlar om att göra det så enkelt som möjligt. Att tillgängliggöra information när och där man behöver den, berättar Jonas och fortsätter:

– Problemet vi har i redovisningsbranschen är att vi har en gammal bokföringslag som inte är up-to-date vad gäller ny teknik. Så länge som man fortfarande måste arbeta med papper så går utvecklingen trögt i branschen.

De flesta bokföringsprogram bygger också på gammal teknik, då många lanserades för mer än 20 år sedan. När nya lösningar kommer ut på marknaden anammar vi därför gärna dessa. Ibland så snabbt att vi missar att tänka på helhet och lagar.

Då Swish lanserades upptäckte flera företag att det var ett enkelt sätt att ta betalt. Pengarna kom in, men skapade problem i redovisningen. Swish genererar inga bokföringsunderlag, och man kan inte få reda på vad som sålts. Parallellt med Swish behöver man ett kassaregister, och där Swish anges som betalningssätt.

Nya arbetsuppgifter för redovisningskonsulten

För något år sedan kom en rapport från SSF, Stiftelsen för Strategisk Forskning, om vilka yrken som skulle försvinna i och med digitaliseringen. På andra plats kom ekonomiassistenten.

Jonas poängterar att det är många yrken har försvunnit genom tiderna. Det gäller att anpassa sig till nya förutsättningar. Morgondagens redovisningskonsulter kommer att utföra andra uppgifter mot idag:

  • Rådgivning inom Big data
  • Ge service direkt, då bokföring sker i realtid
  • Istället för löpande bokföring kommer mer handla om avstämning och analys
  • Systemkunskap och digital expertis kommer vara eftertraktat

T-kontots revansch

Men är då all gammal bokföringskunskap bortkastad? Nej inte alls menar Jonas, det är viktigare än någonsin:

– För att kunna förstå hur data rör sig i och mellan systemen behöver man kunna sin bokföring och det är därför som vi uppmanar lärarna att de fortsätter att traggla T-konton med er.

Att arbeta hos Aspia

Karin Lingsell, auktoriserad redovisningskonsult, tar över på scen och vi får en övergripande bild av Aspia och deras olika affärsområden och erbjudanden. Redovisningsenheten ligger under affärsområde Business Service. Här erbjuder man små och medelstora företag förenkling av sin administration men även att utvecklas och växa. Det här genom Aspias digitala tjänster i kombination med personlig rådgivning. Man hjälper till med bland annat bokföring, lönehantering, bokslut och rådgivning och målet är att bli 100% digitala i sina uppdrag.

Karin berättar vidare att man arbetar i team och har utformat ett fyrtiotal effektiva och kvalitetssäkrade processer. Teamen består av Redovisningsassistent, Redovisningskonsult och Affärsansvarig Redovisningskonsult, varje befattning har en tydlig rollbeskrivning.

– Det här gör att vi har en tydlig karriärstrappa hos oss, vi vill att man kan grunden för att kunna bli en bra rådgivare med tiden, säger Karin och fortsätter:

– Aspia är möjligheternas arena; då vi har flera affärsområden och finns över hela världen finns det stora möjligheter till en individuellt utstakad karriär hos oss. Bara senaste året har vi anställt 446 nya medarbetare i Sverige och många kommer från Yrkeshögskolan.

Avslutningsvis ger Karin och Jonas eleverna några tips:

Ladda ner något eller några bokföringssystem, man brukar kunna prova kostnadsfritt under en begränsad tid. De flesta system är uppbyggda på samma sätt, så öva på att förstå logiken i systemen. Det här gör dig mer intressant när det är dags att ge dig ut på din LIA-period och kan också öka dina chanser till fortsatt anställning.

Och väl ute på LIA: Nyttja praktikperioden till att lära dig så mycket som möjligt från redovisningskonsultens vardag.

Mer information om YH-utbildningen Ekonomi- och Redovisningskonsult.

Läs mer om Aspia

* 1 Exabyte (EB) = 1 000 000 000 000 000 000 byte