Han styr Porsches varumärke

Alla känner till Porsche – men vad förknippar svenska konsumenter varumärket med 2021? Det intrycket ansvarar Andreas Strid över i sin roll som märkeschef för Porsche inom Din Bil Gruppen. Vi tog ett samtal med Andreas som siktar högt både när det kommer till Porsches fortsatta varumärkesutveckling, men även inom sin egen resa inom Porsche-koncernen – där IHM nu blivit ett av stoppen på resan.

Andreas Strid profil 5.jpg

Andreas Strid: Märkeschef på Porsche

Vi når en munter Andreas Strid via TEAMs där han sitter i Porsche Center i Danderyd och blickar ut över bilhallen. I två hela decennier har han rört sig uppåt i bilbranschen och sedan fyra år tillbaka titulerar han sig som märkeschef för Porsche inom Din Bil gruppen.

– Jag gillar försäljning, kontakten med människor, den sociala biten – och jag älskar varumärkesarbetet. Det jag tycker är kul är att se effekten av ett starkt varumärke, hur man kan jobba med försäljning genom att prata om varumärket. Man kan så klart driva försäljning med enklare verktyg som exempelvis rabatter, men för mig handlar det om att påverka försäljningsarbetet och individer på en mycket djupare nivå.

Hur skulle du beskriva Porsches varumärke?

– Porsche står för en enorm historia, det är en kultur och en tradition. Hela vårt arbete handlar om att lyfta in Porsches DNA i kundupplevelsen genom att förmedla varumärket på rätt sätt, att koppla samman kunden och varumärket.

Söker du grundläggande förståelse för faktorerna som styr en affärsverksamhet?

"Porsche som varumärke upplever man som bäst bakom ratten"

Det finns många sätt att få till den kopplingen enligt Andreas, han beskriver att en del berör hur man visar upp varumärket i produkterna, en del berör kommunikation, men även hur man förmedlar varumärket i kundkontakten. Porsche jobbar exempelvis mycket med olika typer av körevents.

Andreas Strid och David Hellenius.jpg

Andreas Strid och David Hellenius under invigning av Porsche Center 2019

– Porsche som varumärke upplever man som bäst bakom ratten, körupplevelsen är svårt att förmedla i text eller bild. Därför lägger vi mycket tid och planering på att utveckla koncept så att alla våra kunder, befintliga och nya, får uppleva Porsches styrka på rätt och bästa sätt..

Vilken väg har du själv tagit för att bli Märkeschef för ett så etablerat varumärke som Porsche?

– Jag har ingen akademisk bakgrund bakom mig utan har gjort karriär via min egen prestation och haft förmånen att omge mig av personer som trott och satsat på mig.

Nästa kliv för Andreas är att certifiera sig som Business Executive via IHM Business School och han berättar att en viktigt faktor för att vidareutbilda sig via IHM:s Business Executive Degree-program är utbildningens SEQF 6 nivå.

– IHM-examen är gångbar i hela Europa och motsvarar officellt en universitetsnivå vilket spelar en avgörande roll. IHM:s utbildningsprogram har blivit godkänt av både Din Bil Gruppen och Porsche Holding i Salzburg, så det har varit en lång process att få klartecken – men nu är första kursen Business Management avklarad så det känns spännande.

Hur har upplevelsen av utbildningen varit hittills?

– Allt har varit bra. För min del har det kanske inte varit jättemycket som är helt nytt utan mycket av studierna har snarare intygat min egen kompetens för mig själv, men samtidigt har jag fått en djupare kunskap om de olika modellerna och i vilka olika situationer som de är bäst anpassningsbara.

Efter att avslutat det grundläggande momentet i Business Executive Degree-programmet, Business Management, så har nu Andreas påbörjat den andra av totalt fyra utbildningar och planen är att han ska komma ut med en Business Executive Degree våren 2022. Därefter väntar den fortsatta resan inom Porsche.

"Jag har jobbat med Porsche sedan 2014 och det har verkligen varit en fantastisk resa."

– Jag har en utvecklingsplan tillsammans med Din Bil Gruppen och Porsche Holding och har sikte på att bli landschef. Här finns det olika alternativ, via retail verksamheten eller generalagenten, två attraktiva alternativ som jag nu har ställt in siktet på.

Har du frågor om Business Executive Degree?

Våra utbildningsrådgivare har svaren!

Vid sidan om sin egen utveckling pratar Andreas också varmt om Porsches framtid och det märks tydligt att han är en stolt bärare av det egna varumärket – vilket kanske faller sig naturligt när man är just märkeschef.

– Jag har jobbat med Porsche sedan 2014 och det har verkligen varit en fantastisk resa. Tillväxten och utvecklingen i Sverige har varit väldigt framgångsrik och jag ser fram emot en spännande framtid med nya produkter, kundsegment och arbetssätt.


Läs också:

Ny chefsposition och tre Business Executive-utbildningar på ett år