"...det var då jag förstod att försäljningsyrket hade sålt in sig till mig"

Hej, Mitt namn är Mika Kokko och jag studerar Säljare IT Solutions B2B på IHM. I den här bloggen kommer jag att berätta varför jag valde just denna utbildning, varför jag är intresserad av försäljning, och hur det kommer sig att jag drömmer om att jobba med komplexa försäljningar och mycket mer.

För att få en klar bild om varför jag just valde IHM och den specifika utbildningen IT-solutions så får jag backa bandet några år till mitt första möte med försäljning.

Det var hos Eton shirts jag för första gången mötte försäljning, och för mig var det en helt ny känsla. Jag fick följa kundens köpprocess precis som jag själv upplever den när jag är ute på stan och shoppar, men denna gången på andra sidan kassan. Det som triggade mig mest var att identifiera mina kunders behov och sedan skräddarsy vårt erbjudande så att kundernas kände sig välkomna, förstådda och nöjda med sina köp.

Någon form av kick snackar många försäljare om och den varierar från person till person, själv kände jag en viss stimulans att sy ihop produkter utefter kundens behov och önskemål. Jag fick en härlig känsla när båda parter var nöjda och det var då jag förstod att försäljningsyrket hade sålt in sig till mig, och det hade mig på kroken.

Det var någonting med denna “resa” som fick mig att vilja mer, viljan att utvecklas som säljare, viljan att bli mer lyhörd till kund, viljan att ge varje kund en fantastisk upplevelse. Min strävan var alltid att varje kund skulle få en speciell upplevelse och känna en speciell känsla när han eller hon handlade av mig, men efter ett tag så kände jag att jag ville mer.

Som många säljare säkert känner igen sig så behöver du ständigt nya utmaningar och stimulans i ditt yrkesliv. Det gäller förmodligen generellt alla yrkeskategorier, därför valde jag att söka mig mot mer komplexa försäljningar där jag hoppades att under längre perioder påverka kunden, tilldelas större ansvar men framförallt skapa mig en större förståelse för andras verksamheter och hur jag som människa och företaget jag representerar skall kunna hjälpa dem att utvecklas.

Jag fick då tips av vänner att titta närmre på IHM.

IHM är en skola som blandar teori med mycket praktik tillsammans med likasinnade människor med bakgrund från försäljning. Detta lockade mig därför att jag gillar mixen av teori, praktik och att IHM beskrev på ett bra sätt hur de jobbar med lärare tagna ur arbetslivet så att utbildningarna blir så aktuella och relevanta som möjligt.

Nu när jag kände att IHM som skola skulle vara någonting för mig så var det bara att besluta vilken säljutbildning jag ville läsa, men mer om IT-solutions berättar jag mer i nästa inlägg.

Jag hoppas att jag väckt en tanke hos er därute som kan känna igen sig i den fas eller situation jag då var i, och att intresset att börja studera och investera i dig själv vaknat till liv.

Hörs nästa vecka.

/ Mika

Läs mer och ansök till höstens YH-utbildningar här!