Talarskolan #1: Hålla tal

Hjälp, jag ska hålla tal! Finns det knep för att inte bli så nervös? Hur långt ska det vara? Vad gör jag om jag tappar tråden?

Sommaren kan föra med sig många festliga tillfällen som studentexamen, bröllop och en och annan kräftskiva. Vill du bli en skicklig talare? Ta tillfället i akt och träna, träna, träna.

Vi har bett Barbro Fällman, superskicklig retoriker och IHM-lärare, att ge oss några lektioner i den ädla konsten att tala. Många fler fina retoriktips får du i Retorikpodden, som finns där poddar finns. Så varsågod, här kommer första avsnittet i Magister Fällmans Talarskola med tips som kan hjälpa och inspirera till goda möten, tal och presentationer.

Att hålla tal

Ett tal bör vara kort och personligt. Håll aldrig talet längre än max 3 minuter. En skicklig talare vet dessutom att ett angenämt tal kräver både förberedelser och träning.

Här, liksom i alla andra situationer då du ska tala, är inledningen och avslutningen viktiga. Inled exempelvis med att:

Berätta något roligt Säga något ovanligt Beskriva en händelse Citera någon eller utgå från en passande aforism

Ett bra tal engagerar och griper tag i åhörarnas känslor. Försök att tala så konkret som möjligt, använd bilder och metaforer, begränsa dig. ”Det talaren förlorar i djup – tar han igen i längd”, behöver inte bli ditt motto.

Tala högt, utan att skrika och använd ditt vanliga vardagsspråk. Konstpausen är en stor konst – använd den. Låt tystnaden tala. Stå upp när du talar, du både hörs och syns bäst för alla då.

Innehållet i talet beror naturligtvis på situationen och på vilken personlig relation du har till den person du uppvaktar. Tala om det väsentliga, det karakteristiska, det positiva.

Det finaste du har att säga, eller det som väcker starka känslor, bör du spara till sist. Gärna föregånget av en paus, som ytterligare skärper lyssnarnas uppmärksamhet.

Hyllningstal kan förekomma vid födelsedagar, bröllop, dop, konfirmation m. m. Tänk på att betona hyllningspersonens karakteristiska drag. Beskriv personen på djupet och uteslut en mängd ytliga fakta. Framhåll vilken betydelse personens prestationer har betytt för andra. Skapa en minnesvärd bild av hyllningspersonen och försök anlägga en ton av upprymdhet i ditt anförande.

Tala vid begravning

Att tala vid en begravning är oerhört påfrestande. Ju djupare sorg och saknad, desto svårare är det. Det finns en lösning när sorgen är för tung för att du ska orka säga det du så gärna vill. Du kan skriva ner ditt tal precis så personligt och fullt av tacksamhet och kärlek som du känner. En god vän eller prästen kan sedan läsa upp talet vid båren.

Om du ändå bestämmer dig för att hålla ett begravningstal, lyft fram och hylla de positiva värden som kännetecknade den avlidne. Använd fraser som knyter alla församlade tillsammans. Försök, om det går, att sätta in förlusten i ett större sammanhang där det som personen verkat för kommer att vara till nytta i framtiden.

KOM IHÅG:

  • Att hålla tal kräver tid, förberedelser och övning
  • Ett bra tal engagerar åhörarna
  • Lär in inledning och avslutning utantill – sluta i tid
  • Gör konstpauser, var kortfattad och tydlig
  • Tänk på att alla ska kunna se dig och höra dig
  • Personliga tal kräver ärlighet och taktkänsla
  • All ironi, särskilt på någons bekostnad, är av ondo

Barbro Fällman utbildar och föreläser på svenska, engelska, franska och italienska och har skrivit 12 böcker om retorik. Sedan 1995 driver hon Retorikcentrum i Sverige, som också delar ut Stora Retorikpriset.