Slutet av terminen? Så kontrollerar du stressen

Det är slutspurtsveckor för studenterna och tentaångesten är påtaglig.

Jag själv har spenderat fyrtio dagar framför datorn eller hängandes över böcker. Jag har inte haft någon fritid och näst intill inget socialt liv och därtill, väldigt lite sömn. Men den sista föreläsningen är hållen, det sista arbetet inlämnat och tentan skriven. Jag har tagit mig ur ’The Finals’, Jag är fri!

Kan inte påstå att de har varit de roligaste veckorna här, men sanningen är den att det finns positiva bitar även inne i denna bubbla. För det första, skapar tentaveckorna en grym gemenskap, vi är många som är i samma situation och jag har fått mycket energi, kraft och peppning när det behövs. För det andra, så läggs större delen av pluggandet åt att läsa aktuell forskning. Det leder till intressanta insikter och diskussioner med personer som sällan delar åsikt med en själv. Att hålla sig uppdaterad och att dra egna slutsatser är dessutom vad som skiljer ett högt betyg från ett lågt.

Hursomhelst, vad som i högsta grad påverkar resultaten är ens förmåga att hantera stress. Alla känner av den, vissa mer, andra mindre; i värsta fall kan vi bli paralyserade av den. För egen del har det tagit några år att skapa ett, för mig perfekt system för att ha kontroll. Förhoppningsvis kan mina tips vara till hjälp för er som är i, eller är på väg in i, en tentaperiod.

 1. Planera – Vad måste göras när

Redan i början av terminen gör jag upp ett schema med viktiga datum, uppgifter uppdelade i delmål samt avsätter tid till allt som ska göras. Allteftersom, med ca en månads framförhållning delar jag upp dagarna i detalj, där det står mellan vilka tider jag ska göra vad. Delmålen hjälper mig att kontrollera att jag följer schemat och tiderna hjälper mig att inte stressa över allt som måste göras, för jag vet att det finns tid avsatt för det. Och när det är riktigt hektiskt, som under The Finals, planerar jag även in träning och fritid så att jag vet att jag tar ledigt. Det viktigaste är att inse att schemat är preliminär, den kommer korrigeras allt eftersom – stressa inte upp dig för det.

2. Tid – när är du som mest effektiv?

När på dygnet pluggar du bäst? För mig tog det 27 år att erkänna att mina tidigare invanda mönster, att komma igång tidigt på morgonen, var helt fel för mig. Jag har tidigare kämpat på utan vidare resultat under förmiddagen vilket resulterat i missnöje och dåligt samvete. Att erkänna att jag pluggar bäst på kvällen har gjort enorm skillnad för mig. Numer tar jag det ganska lugnt på förmiddagen, uppdaterar mig på ämnet och planerar dagen; efter lunch letar jag ny forskning, och efter middagen, då jag är som mest produktiv, skriver jag. Jag kan gott sitta till 2 eller 3 på natten och får då väldigt mycket gjort. Att jämt sitta uppe så sent är dock inte hållbart i längden, men om det endast gäller en kortare period så fungerar det perfekt!

3. ”50/10” – nyttja tiden mer effektivt

Detta tips fick jag från en klasskompis på IHM och innebär att jag delar upp timmen i 50 minuter jobb, 10 minuter vila. Medan jag pluggar stänger jag av alla störningsmoment (Facebook, Skype, ljudet på mobilen…) och sen när jag tar 10 minuters paus MÅSTE jag upp och röra mig och får absolut INTE göra några ”nyttigheter” som att plocka ur diskmaskinen eller svara på mail. Det här gör att jag använder tiden effektivare!

4. Rör på dig

Det är skönt att bryta stillasittande tankeverksamhet mot tuff fysisk rörelse, hjälper att rensa huvudet.

5. Studiemiljö

Tysta bibliotek fungerar inte alls för mig, de gör mig stressad och okoncentrerad. Jag behöver ljud omkring mig, så antingen sitter jag på ett kafé eller hemma och lyssnar på skön musik.

6. Plugga i par

Träffa en klasskamrat en timma eller så per dag och prata om vad ni läst över en promenad; det ger en chans att diskutera ett nytt ämne och hjälper dig att se saker med nya ögon.

7. Delmål – Del-treats

Som jag nämnde under första punkten strukturerar jag upp uppgifterna i delmål. Jag måste ha delmål för att ha koll på att jag får allt gjort, och för att hålla motivationen uppe belönar jag mig med ”del-treats”. Det kan vara små saker som en middag, eller större som t. ex. min Halvvägs-igenom-Finals-resa (berättar mer om den snart!)

Även om det är skönt att terminen är över och att jag ”endast” har D-uppsatsen kvar, är slutet också vemodigt. En efter en börjar återvända hemåt, och jag måste säga hejdå till alla fantastiska människor som jag levt så nära med. Personer som jag aldrig hade träffat om det inte vore för Dublin!