På praktik i en av världens populäraste startup-städer…BERLIN!

I oktober 2017 klev jag på flygplanet med min treåriga dotter för 16 veckors praktik i en av världens mest kreativa startup städer: Berlin.

Min dotter skulle börja i svenska förskolan och jag en praktik inom digital marknadsföring och kommunikation hos ett danskt företag som heter Right People Group. Veckorna har gått och idag är det min sista dag som praktikant- sorgligt, men jag är så otroligt glad för den här erfarenheten.

Det bästa med den här perioden har varit alla nya människor jag har mött. Vi är ett ungt team på kontoret med närmare 15 personer där hälften är praktikanter med nationaliteter från Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Holland och Frankrike. Så man får ta del av otroligt många nya kulturer vilket är fantastiskt roligt och vi umgås mycket tillsammans utanför arbetet också.

Det var ingen slump att jag bestämde mig för att söka praktik i Berlin utan det är en stad jag håller varmt om hjärtat då jag under de senaste 2 åren besökt staden regelbundet. Berlin blomstrar av kreativa och innovativa människor, har en väldigt stark och intressant historia och inte minst de tusentals event som arrangeras dagligen. Det är en perfekt stad om du vill utöka ditt sociala och professionella nätverk.

Att jag bestämde mig att söka praktik utomlands berodde på flera anledningar; ur ett karriärsperspektiv för att jag ville möta nya arbetskulturer och bygga upp ett internationellt nätverk, vilket jag tror är viktigt och en fördel i den här branschen. Ur ett personligt perspektiv för att jag ville förbättra min engelska, få en helhetsupplevelse och kanske den främsta anledningen: att jag vill bosätta mig utomlands när jag är färdigutbildad.

Min första praktikperiod var mer fokuserad på event, så inför denna period ville jag rikta in mig på kommunikation och marknadsföring vilket är det jag gör nu på Right People Group. Jag arbetar mot den svenska marknaden tillsammans med konsultchefen och två andra praktikanter, varav en också är från IHM och studerar sitt första år på utbildningen e-commerce.

Mina arbetsuppgifter handlar främst om att vidareutveckla vår digitala närvaro i Sverige men jag har även under några veckor assisterat konsultchefen i rekryteringsprocessen med att screena marknaden efter IT-konsulter, hålla intervjuer och förhandla priser, vilket var otroligt lärorikt och roligt.

Jag har haft lyckan att hamna på ett väldigt bra företag med ett ungt team, det har gjort denna upplevelse ännu roligare. På kontoret sitter vi i dagsläget 18 personer varav ungefär hälften är praktikanter med nationaliteter från Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Holland och Frankrike då vi jobbar mot dessa konsultmarknader. Så jag har fått ta del av otroligt många nya kulturer och lärt känna ett gäng fantastiska människor som jag helt klart kommer fortsätta hålla kontakten med.

Funderar du på att söka praktik utomlands? Kanske till och med i Berlin?

Gör det! Trots att det var nervöst i början är det helt klart det bästa valet jag har gjort. Möjligheterna till praktik i Berlin är många. Staden ligger i toppen, efter London, av de populäraste startup-städerna i världen, så det kryllar av bland annat startups som behöver praktikanter.

Ett tips när du ska ut och söka LIA är att gå med i Facebook-grupper. Jag hittade min praktikplats genom en grupp där jag ansökte till flertalet företag och hade intervjuer via telefon och Skype. Bara att bli intervjuad på engelska var en lärorik erfarenhet i sig! Googla runt på spännande företag och kontakta dem även om det inte ligger en annons ute! Det finns alltid en chans att företagen inte lägger ut annonser men har behov i alla fall.

Slutligen, tänk ut vad du vill få ut av din praktikplats! Våga ställa krav - jag lovar att många företag är flexibla och kan anpassa arbetsuppgifterna utefter dina önskemål, och vad som är relevant för din utbildning, såklart. Tänk också en extra tanke på vilken arbetskultur du är ute efter - åker du själv till en ny stad kanske du vill arbeta i ett ungt team etc.

Linnea

Läs mer om Right People Group