Nyfiken på Christian Castwall, ny affärsområdeschef på IHM

Det är nästan hans första dag på jobbet. Christian Castvall är ny chef för IHMs affärsområde öppna och företagsanpassade utbildningar för yrkesverksamma. Det känns direkt att det är en öppen och trygg person som slår sig ner i min besöksstol.

- Hej Christian och välkommen till IHM! Varifrån kommer du närmast?- Jag kommer från FörsäkringsGirot, där jag var sälj-/marknads- och produktchef. Innan dess var jag managementkonsult i 15 år.

- Berätta lite om din bakgrund, vem är du?
- Jag är 51 år och bor i Trosa, söder om Stockholm, med min familj som består av hustrun och tre pojkar, 21 18 och 11 år, så vi har bara ett barn kvar hemma. Som person är jag aktivitetsdriven - jag gör allt som är kul. Älskar friluftsliv, t ex utförsåkning, gärna i extremare former. Men det är inte bara vintersporter utan också båt, vattenskoter, vattenskidor – allt som går fort är roligt! Men jag är ingen racingkille, jag gillar att vara utomhus helt enkelt, fjällvandra är härligt.

- Har du gått på IHM?
- Nej, inte än! Jag gick ett managementprogram på IFL för sex-sju år sedan, och att få möjligheten att uppdatera sina kunskaper från universitet var mycket positivt. Att få spendera tid med andra som hade så mycket praktisk erfarenhet var otroligt givande.

- IHM går in i ett expansivt skede och du ska ansvara för ett av våra affärsområden. Det är mycket som förändras i snabb takt och efterfrågan på ny, uppdaterad kunskap är stor. Vad ser du i din kristallkula?
- På en hög nivå ser jag att förändringstakten inom näringslivet, med globalisering och digitalisering, ställer väldigt höga krav på anställda och ledning att vara fortsatt konkurrenskraftiga. Jag har en stark tro på företagens och de anställdas förmåga att lära nytt och jobba strukturerat framåt – helt enkelt för att de som inte förmår göra det kommer inte att klara sig. För individen handlar det om anställningsbarhet och för företag ren överlevnad.

- I fredags lyssnade vi på en föreläsning med Dr. Annika Steiber på länk från Silicon Valley. Hon har forskat och skrivit böcker om innovation. Hur ser du på svenska företags förmåga att innovera?
- Historiskt har svenska företag varit världsledande inom innovation, och vi ser fortsatt kraft i tillväxtbolag inom branscher som tex betalnings-, spel och musikindustrin. Men innovationskraften har avstannat i Svenska storföretag, vilket förstås är en gigantisk utmaning i en global konkurrenssituation. Många svenska storföretag har varit riktigt bra på att effektivisera den befintliga verksamheten, vilket tyvärr gör att man inte riktigt klarar av att vara innovativ inom ramen för den dagliga driften. Vi är effektiva, men på bekostnad av innovationsförmåga, tror jag.

- Vad lockar hos IHM?
- IHM är ju en kunskapsintensiv verksamhet som har som huvudsyfte att kompetensförstärka och träna individer och därmed skapa konkurrenskraftigare företag. Vi lyfter individen, som i sin tur ökar företagens förmåga att driva förändring, och det tilltalar mig! Som managementkonsult hjälpte jag företag på strategisk nivå och i genomförandefasen, men efter det kommer själva transformationsresan, och då behövs kompetenta anställda som kan realisera strategierna. Här känns IHM helt rätt.

- Vad hoppas du kunna bidra med?
- Jag har jobbat med kundfokus och kundorientering som motor i hela mitt arbetsliv och hoppas komma in och fortsätta utveckla bolaget med kundfokus. Jag har med mig förmågor kring marknad, sälj, paketering och samarbete med partners. Min formella roll är att se till att vi gör affärer som gör att både vi och våra kunder växer.

- Har du några dåliga sidor?
- Svarar jag nej på den frågan har jag väl avslöjat en av dem, eller hur? Jag kan vara lite otålig, vilket nog hänger ihop med en ganska hög aktivitetsnivå och mycket energi, och det gäller att gå i takt med sin omgivning, men jag är lyhörd. Att springa iväg åt ett håll utan att ha alla kompisar med sig är en dålig idé.

Jag tror mycket på orden ”vi” och ”tillsammans”. För mig innebär det att vi är överens om att vi ska jobba ihop, att vi fixar detta tillsammans, även om olika människor gör olika delar. Var och en tar sitt personliga ansvar för det man ska utföra, men för mig är det en viktig kulturfråga att vi hjälper varann.

- Du har erfarenhet av att jobba i platta organisationer. Vilka är fallgroparna vid omställning från hierarkisk till platt, agil organisation?
- Ja, jag söker mig till platta organisationer. Enligt mina erfarenheter måste det finnas en gedigen värdegrund med tydliga mål, för det kommer inte att finnas någon detaljstyrning, och ramarna kan ibland uppfattas som lite luddiga. Det måste finnas en väl fungerande, högintensiv kommunikation, och vi behöver vara flexibla i att kunna hantera oväntade situationer. Vi måste våga ta risker, annars riskerar vi att bli en rädd organisation. Det kan resultera i att vi snarare blir rädda för att göra fel än att vi vågar lyckas.

- Den amerikanska kulturen lyfter fram misslyckanden som ett sätt att lära. Vad tänker du om det?- Jag skulle säga att vi som lever och verkar i den svenska kulturen är oerhört beroende av trygghet. Att bli av med jobbet här, till exempel, kan vara jättestort. Därför känns det extra viktigt att vi får öva, pröva och testa oss fram i labmiljöer, för att kunna vara supervassa mot kund, för där har vi inte råd att misslyckas. Och för att vi ska våga öva, testa och pröva tillsammans, krävs att vi är trygga med varann. Om vi inte vågar det har vi ett problem i vår kultur och kommer inte att kunna vara lika duktiga.

- Har du något att tillägga?
- Ja, jag hoppas kunna bidra i IHMs fortsatta utvecklingsresa. Vad roligt det här ska bli!

Tack, Christian och välkommen i IHM-gänget!