Alexander Pärleros och IHM Business School

Influencern och framgångsikonen Alexander Pärleros har lyckats med mycket, inte minst Framgångspodden, som dagligen inspirerar hundratusentals människor runt om i Sverige.

Alexander Pärleros.jpg

Alexander Pärleros

Han tog examen Marknadsekonom DIHM på IHM - den enda skolan han studerat vid efter gymnasiet. Vi tog ett snack om vad han tagit med sig från IHM på sin resa mot toppen.

Alexander Pärleros fick upp ögonen för IHM när han arbetade som säljare på SBS Radio i Stockholm där han gjorde ett chockartat bra jobb i tjugoårsåldern. Från att tidigare haft 25.000 kronor på kontot så började han istället tjäna flera hundratusen kronor i månaden.


Vill du också nå den absolut högsta nivån av affärsutveckling?

IHM:s marknadsekonom DIHM-program tar dig dit


– Det är en extremt stor skillnad, men jag kände också att jag vill ha något mer stabilt stabilt i ryggen. Många av mina kunder, exempelvis grundaren av ICA Södertälje, Jonas Berg, och även SBS Radios VD, ja i princip alla mina framgångsförebilder hade pluggat på IHM och då blev det en självklarhet att jag också skulle plugga där.

– Du tog examen Marknadsekonom DIHM. Vad lärde du dig?

– Innan IHM hade jag inte haft någon koppling till ekonomi. Jag visste inte vad likviditetsbudget var för något, jag visste inte vad rörelseresultat var för något, jag hade ingen koll på vad P-tal var, inte heller förkortningar som TB1, TB2 och TB3. Men genom IHM fick jag koll på massor, vilket hjälpte mig i mitt nästa jobb som vd.

Efter säljjobbet grundade han Mobilia, som Schibstedt valde att investera i. Plötsligt hade han 30 anställda under sig och satt med på bland annat Lendos, Compricers och Kundkrafts styrelsemöten endast 25 år gammal.

– Jag blev behandlad som en vd, och de förutsatta att jag hade kunskaper som en vd, fast jag tidigare i mitt liv aldrig haft personalansvar, inte ens över en person. Om jag då kommit in utan bitarna från IHM och någon sagt: Kolla på den här resultatbudgeten, tycker du att den ska användas eller inte? Då hade jag bara svarat: Resultat vaddå?

Alexanders nycklar till framgång

Alexander har nu samlat erfarenhet av att driva ett tiotal bolag, och han har hunnit samla på sig ett antal nycklar till framgång. En av dem tar han upp flera gånger under vårt samtal: Gör saker med passion, inte med vinstlust.

– De företag som gått dåligt har gjort det för att mitt fokus legat på vinst, medan de saker jag drivit med passion har lyckats, exempelvis Framgångspodden. Allt jag gjort med passion har blivit succé, medan allt jag gjort utan passion har misslyckats.

– Vilka passionsfyllda företag driver du just nu?

– Just nu driver jag Panc Media, som är ett mediebolag för influencers med fokus på poddar, och så har jag även Panc productions som är ett produktionsbolag för rörligt material och sociala medier. Jag driver även ett bolag som heter Pensionera som jämför pensioner på nätet, ungefär som Lendo gör för banklån.
Alexander Pärleros har många järn i elden, och några planer på att varva ner sina affärer syns inte till vid horisonten. Tvärtom. Framgångspodden tuffar på, hans schema är fullbokat med föreläsningar, och nu i höst planerar han att lansera två helt nya bolag, en app för microcontent och en utbildningsportal. Utbildning och utveckling får ett allt större engagemang i Alexanders Pärleros tillvaro, kanske beror det på hans devis: Framgång är att kunna hjälpa andra.

– Hur mycket anser du din examen vid IHM hjälpt dig på din resa?

– Det är hundra grejer som tagit mig dit jag är, främst min viljestyrka och min kreativitet, det är det som gjort att jag lyckats, men det som underlättade starten på min riktiga resa är IHM.

Det var IHM som lärde mig grunderna i affärsverksamhet. Om jag inte gått där hade jag blivit tvungen att söka den kunskapen på annat håll, men det är svårt att söka kunskap när man inte vet riktigt vad kunskapen är. Då är det väldigt bra att man har duktiga lärare på IHM som gjort resan och lär ut den.

– Skulle du kunna tänka dig att själv bli IHM-lärare, du som nu har gjort resan du beskriver?

– Absolut. Allt handlar om tid, men som livet ser ut nu har jag svårt att komma loss och hålla utbildning på en skola eftersom jag har så mycket runt Framgångspodden, sedan ska jag även vara pappaledig på halvtid.

Ja, huruvida Alexander Pärleros någon gång kommer hålla i en utbildning vid IHM Business School återstår att se, men IHM-tiden har definitivt gett honom kunskap och insikter att skapa framgångsrika företag.

Med IHM:s nyhetsbrev hamnar du steget före