IHM-studenten som blev IHM-lärare

Han står inför sitt livs första klass, i rollen som lärare, på samma utbildning han själv examinerades från några månader tidigare.

Trots sitt intresse för höghastighetsinternet på 150 miljarder kilobit per sekund är han dock ingen person som rusar fram - hans blyghet gjorde att läraruppdraget nästan inte blev av. Vi ringde upp Ahmad Alkhlif för att höra om hans resa från en av klassens mest teknikintresserade elever till en av skolans mest teknikintresserade lärare.

– Jag heter Ahmad Alkhlif och är 27 år gammal, jag tog min examen från IHM i juni. Direkt efter det startade jag igång mitt eget e-handel-företag igen, och även ett nytt företag tillsammans med en kompis. Jag skulle beskriva mig själv som en väldigt nyfiken människa, när jag ser någonting nytt så vill jag veta tanken bakom det.

– Var grundades ditt teknikintresse?
– Jag flyttade till Sverige när jag var 15 år. Jag minns så väl den stunden då jag öppnade min dator och helt plötsligt kunde surfa väldigt, väldigt fort. Först trodde jag det var ett skämt när jag började klicka mellan hemsidor så otroligt snabbt. I hemlandet var maxhastigheten 32 kilobit i jämförelse med megabit-hastigheterna här. Jag blev snabbt väldigt fast i Internet och byggde min första hemsida 2008. Teknik och internet är fortfarande det första jag tänker på när jag vaknar, och det sista jag tänker på när jag somnar.

– Gick du IT-programmet på gymnasiet?
– Inte riktigt, jag gick energiprogrammet på Nacka praktiska gymnasium och inriktade mig på kylteknik. Efter det ville jag plugga medicin, så jag studerade naturvetenskapliga ämnen på komvux. Under den här tiden jobbade jag själv inom IT och det kändes jättebra - jag insåg plötsligt att IT, som egentligen är min hobby, kunde bli en digital karriär.

– Var det utifrån den tanken du hittade IHM och Digital Marketing & Sales Analytics?
– Ja precis, det var min yngre bror som tipsade mig om att IHM var en bra skola som jag borde testa att söka till. Så jag sökte och kom in.

– Hur upplevde du utbildningen?
– Jättebra. Vi var de första som gick den utbildningen, och det visade sig att jag kunde hjälpa mina klasskamrater en del i ämnet webbteknik. Jag tog fram resurser online som hjälpte klassen att gå vidare, vilket många tyckte var väldigt hjälpsamt. På grund av att mina klasskamrater tyckte jag hjälpte till under kursen, så tipsade de IHM om mina kunskap.

– Vad hände sedan?
– En vecka efter examen blev jag kontaktad av utbildningsledaren Josefin Eriksson som frågade om jag ville bli lärare och undervisa på utbildningen jag precis gått. Ska jag vara helt ärlig är jag blyg och har svårt med att stå framför folk och prata, så min första tanke var att det inte finns någon chans att jag tar rollen som lärare.

– Men lärare blev du i alla fall?
– När jag träffade IHM:s konsultchef Henrik Frohm första gången så ville jag nästan att de skulle tacka nej och dra tillbaka sitt erbjudande, eftersom jag har så svårt att prata inför folk, Men Henrik var väldigt förstående och smart, han fick mig att ändra mig.

– När startade du?
– Jag började lära ut nu i webbteknik, den 22 oktober i år. Det är en sex-veckors kurs, så jag är nu inne på sista veckan.

– Och hur har det gått?
– Det har faktiskt gått jättebra. Själva klassen har hjälpt mig att känna mig bekväm, alla har lyssnat och varit väldigt glada och mottagliga, sedan efteråt har de sagt att allt varit lärorikt. Nu tänker jag inte på scenskräck längre, utan fokuserar på själva undervisningen.

"Det kanske leder till något stort"

– Kan du berätta lite om din företag?
– Det ena bolaget startade jag innan jag började utbildningen på IHM, det heter Eshop Stockholm AB och rör försäljning online. Det andra bolaget heter Digital Konsulterna Sweden AB, och det startade jag med en kompis. Syftet med Digital Konsulterna är att hjälpa andra företag att synas online och även analysera deras försäljning. Idén till företaget fick jag i slutet av utbildningen på IHM när jag funderade över var jag ville bli anställd. Men då tänkte jag istället, varför kör jag inte själv med de kompetenta människor jag känner - det kanske leder till något stort i framtiden?

– Hur går det för er?
– Vi är igång i ett kontor i Haninge centrum, vi har samlat ihop några kunder nu och satsar på att växa. Vi lägger verkligen all vår energi på det här.

– Vad tror du om framtiden?
– Vi vill fortsätta att bygga någonting som hjälper samhället att bli bättre på det digitala, och jag har väldigt många idéer. Vår slogan för Digital konsulterna är “Vi digitaliserar Sverige”, och målet är att få samhället att ta ett större kliv in i den digitala världen.

– Hur ser du på framtiden generellt, vad kommer ske inom det digitala?
– Vad jag själv tror är att data och AI kommer underlätta våra framtida beslut. När man tänker på marknadsföring och analys, krävs det duktiga personer som ska basera sina beslut på data för att skapa och förbättra marknadsföringen. Jag tror att rollen att analysera data och marknadsföra kommer landa på AI i framtiden, och att våra yrken istället kommer bestå av att styra de här robotarna.

– Hur tror du internet kommer utvecklas?
– Internets utveckling går raketsnabbt. Sen samhället började bli beroende av internet så har vi gått från hastigheter på några kilobit per sekund till det jag sitter med hemma, 250 megabit per sekund. Det finns Datacenter i bland annat Tyskland idag som hanterar 150 gigabit per sekund, varje tusen megabit motsvarar alltså en gigabit. Det blir 150 000 000 kilobit per sekund. Vi kommer fortsätta på det spåret.

– Vad händer med världen när vi ökar kommunikationshastigheten på det sättet?
– Det blir lättare för användarna helt enkelt. Ju snabbare, desto bättre.