Happy St Patrick’s Day

Happy St Patrick’s Day! I dagarna tre fullkomligt välde färgen grön över Dublin.

Överallt fanns gröna vimplar och hattar, byggnaderna var upplysta (till och med Centralbanken!). Kaffet skummades med treklövrar och läsken färgades grön. Paraden lockade till sig människor från hela världen. Små som stora var utklädda, jag var inget undantag. Firandet höll på från morgon till kväll, mina irländska vänner drog mig runt på en traditionsenlig pubrunda och dagen var precis så där galen och rolig som jag hade trott. Om ni inte upplevt det, så rekommenderar jag er verkligen att komma hit!

Hursomhelst, St Patty’s kom som ett startskott för mig:- terminen har hittills varit rätt behaglig, men nu måste jag växla upp, för inom de kommande veckorna kommer hela terminen sättas på prov. Jag får ofta frågan om vad skillnaderna är mellan att plugga på Irland mot IHM. Och jag tror nog att just detta är den största skillnaden. I Sverige är vi vana vid att läsa en kurs och sen tenta av den, en i taget. Men här, läser man ca fyra kurser parallellt under en hel termin, och sedan så testas kunskapen mer eller mindre samtidigt. Och det är inte sällan som man får ’assignments’ (analytiska rapporter) bara veckor innan de ska lämnas in.

Förra terminen skrev vi t. ex. åtta omfattande arbeten, hälften individuellt, hälften i grupp, med tillhörande presentationer. Och nu, ska jag under åtta dagar i april lämna in fyra arbeten med tillhörande presentationer. De är mycket för spontana presentationer på DBS, och även här får vi väldigt lite tid att träna eller förbereda oss på. Men det har gått väldigt bra, det har slipat min time management och gör att jag sållar bort det oviktiga och att jag inte hinner bli nervös.

Språket är självklart en stor skillnad. Även om min engelska är bra och tillräcklig så känner jag ändå frustration över att inte kunna göra mig förstådd i tal lika enkelt som på svenska. Det är t. ex. inte helt lätt att argumentera med amerikanen i klassen! Men, här vill jag slå ett slag för IHM’s pärla Orla Fehrling. Hennes lektioner i Business English har varit till enorm hjälp!

Precis som på IHM jobbar mina professorer och föreläsare som konsulter, vilket gör att lektionerna är förankrade i verkligheten. Även om lektionerna här har betoning på team work genom grupparbeten, är de inte lika duktiga som IHM’s på att skapa gruppdiskussioner.

Det är inte helt enkelt att plugga på Mastersnivån, det ska man vara inställd på. Men jag måste ändå säga att, jämfört med andra nationaliteter på DBS, så är vi från IHM väl förberedda med den förkunskap man behöver för att klara sig fint!

Sådär jag, nu är det då dags för mig att krypa in i min plugg-kokong. Och där kommer jag hålla mig de kommande fyra veckorna. Kommer jag klara det? Jajamensan! Men under tiden får ni gärna hälsa på med ett uppmuntrande tillrop, det kommer behövas!