Vad kommer först, framgång eller engagemang?

I veckan som gick hade jag förmånen att leda en workshop om ledarskap för ett större multinationellt företag.

Gruppen jag mötte var speciellt uttagna i företagets ”fast track”- utvecklingsprogram för teamledare och mellanchefer. Företagets kultur och branschen var intressant, men framför allt var det individerna jag mötte som var intressanta. Hela gruppen var full av energi, framtidstro och vilja att utvecklas och bli mer effektiva ledare, och alla visade ett stort engagemang i både sin egen utveckling, men framför allt i för företagets framtid.

En av frågorna som diskuterades var om framgång föder engagemang eller om engagemang föder framgång? Det är lite som med hönan och ägget, vad kom egentligen först?

I den bästa av världar fokuserar företag och deras ledare på både och. I diskussionen framkom att ett stort engagemang kan leda till framgång, men att även det omvända kan hända om företagsledarna ser till att ta tillvara de anställdas tankar och ideér.

Om du som ledare har störst fokus på resultat, kan du och ditt team vara väldigt framgångsrika på kortare sikt, Men för att kunna ha en uthållig, hållbar och långsiktig framgång behöver du även fokusera på engagemanget. Det är lite som en bil, du kan köra väldigt fort ett tag, men om tanken är tom kommer du ingenstans hur mycket du än trycker på gasen. Kortsiktigt kan du pressa både dig själv och andra omkring dig att prestera otroligt bra resultat, men när bränslet är slut behöver vi, precis som bilen, tankas.

Olika människor tankas på olika sätt. En del individer får engergi och mer engagemang av framgång, medan andra för att vara framgångsrika behöver ha engagemanget först. Så vad kommer egentligen först -framgång eller engagemang, hönan eller ägget? Slutsatsen i diskussionen var att det beror på vem individen är, vilken situationen är och vilken kultur företaget har. Vilket är ditt fokus: framgång eller engagemang?