Uppkopplad eller avkopplad?

Neurobiologen Adam Gazzaley säger att den ständiga uppkopplingen är den största förändringen i människans miljö. Någonsin!

Vi lever i en digilog värld, dvs både i den digitala och den analoga. Det flyter ihop. Konsekvenserna av att vara uppkopplad 24/7 är det dock få som tar på allvar.

Jag vill direkt understryka att jag inte är emot utveckling och ny teknik. De sociala medierna skapar fantastiska möjligheter. Det räcker med att säga arabvåren och alla förstår de sociala mediernas roll för demokratins utveckling i världen.

Jag vill däremot föra ett resonemang om de negativa konsekvenserna den ständiga uppkopplingen får på oss, antingen på arbetsplatsen eller i privatlivet. Jag har alltså inte tagit digitalt självmord som sajter som suicidemachine. org med flera kan hjälpa till med! :-)

Var närvarande eller misslyckas

Min övertygelse är att oavsett om du är chef, ledare, kollega, vän, förälder eller kärlekspartner så kommer du att misslyckas om du inte är närvarande eller härvarande som jag tycker är ett bättre ord. I det samhälle vi skapat och lever i blir det dock allt svårare att vara härvarande. Det ständiga trycket i organisationerna (och allt vi skall hinna med på fritiden) och den ständiga uppkopplingen ställer mycket större krav på att vara härvarande idag än bara för 10 år sedan. Den information vi får under en dag idag är lika mycket som en människa fick under ett helt år för bara några hundra år sedan. Dock är hjärnan densamma idag som för 50 000 år sedan.

Hemma en hel helg men ändå frånvarande

Om en förälder tidigare var frånvarande var det oftast pappan som jobbade för mycket eller inte tog sitt ansvar. Idag kan en förälder vara hemma en hel helg och ändå varit frånvarande. Jag gjorde en egen studie i Stockholm under dagtid. Jag tittade på 200 föräldrar med barnvagn som åkte t-bana. 170 var i sin telefon under resan och inte med sitt barn. Ibland när jag föreläser om detta så säger någon; -Ja, men det är väl bara att välja bort det! Jag tror inte att det är så enkelt. Ingen av dessa föräldrar gör ett aktivt val att vara i telefonen. Alla älskar sina barn mer än något annat. Det är alltså andra faktorer som gör att de "leker" med telefonen istället för att vara med sitt barn. Eller hur?

Vi styrs helt enkelt av tekniken och av hur vår hjärna fungerar, Det är först när vi blivit medvetna om detta som vi kan göra aktiva val. Hjärnan agerar ex i realtid; Om du ser att din FB har blivit uppdaterad så kan du inte låta bli att kolla det. Samma sak om du har din mail i telefonen. Du öppnar den om du sett att du fått mail. Oavsett om du behöver det eller ej. Det är bara titta i en busskö, bankomat kön, eller varför inte på en restaurang. De flesta håller på med sin telefon hela tiden. Ett kärlekspar på restaurangen som uppdaterar sina Facebooksidor eller kollar på annat. Inget aktivt val precis. På juldagen var vi på party med några vänner. Under middagen uppdaterade de sina FacebooksIdor med bilder och texter om hur trevligt de hade det. Istället för att ha trevligt i nuet. Känner du igen dig?

Ständig uppkoppling ger sömnproblem

Allt fler får sömnproblem. Hjärn-, stress- och sömnforskare är överens om att detta har med den ständiga uppkopplingen att göra. I skolan ser allt fler lärare fler och fler trötta ungdomar. Dessa sitter uppkopplade på kvällar och kanske spelar spel på nätterna. Jag vet inte hur många som vittnat om just detta på mina föreläsningar. Det kommer fram alldeles förskräckliga historier. Vi får ett helt annat stimuli när vi t ex spelar dataspel (ett belöningshormon utsöndras som är detsamma som vid andra beroenden) så går det inte att jämföra med att läsa en bok innan du somnar. Det är helt förödande för oss, oavsett ung eller gammal, att vara uppkopplad innan vi går och lägger oss. Har du barn se till att både du själv och dom stänger ner minst två timmar innan ni skall sova.

En intressant, kul men också skrämmande, undersökning på Iphone-användare från juli 2011 visar att 30% hellre väljer bort sin tandborste än sin Iphone under en vecka, 40% väljer hellre bort sin partner (kan ju också säga något om förhållandet!). Jag vill förstöra din vecka ifall du är Iphone-användare så jag berättar inte vad det har får påverkan på sexlivet. Jag kan iaf meddela att 77% av Iphone-användarna har sin telefon med sig i sängen. :-)

Sociala medier är en tidstjuv

För 20 år sedan var tid en bristvara. Innan vi var uppkopplade. Idag tror jag att den största tidstjuven av dem alla är de sociala medierna. Både på arbetsplatser och i arbetslivet. Det blir också tydligt att de sociala medierna gör oss fegare. Det blir än att ta det enklare att ta det obekväma på ett sms, mail eller msn än personligt. En brittisk undersökning visar att 50% av alla ungdomar har gjort slut via sociala medier. Allt fler organisationer jag stöter på har allt större problem med sin mail. Inte bara att det är alldeles för många utan också att allt mer kritik riktas i mail och inte muntligt. Massor av egna tolkningar och missförstånd skapar onödiga konflikter. Hur mycket är en "like" tryckning värd jämfört med du ringer upp och berömmer vederbörande? Ett sms eller en facebookhälsning vs att du ringer upp på nyår? Like knapparna blir inte mycket mer värd än en tanke.

Det finns ett gammalt ordspråk som lyder "det är tanken som räknas". Vilket blaj. Vi kan ta alla goda tankar i världen så är de iaf mindre värda än en enda liten god handling. Vi människor blir stressade av att inte avsluta saker. Det är en av det största anledningar till stress. Nätet och de sociala medierna skapar "oavslutade" dialoger, projekt, tankar etc hela tiden, Detta tror jag är en av anledningarna att vi ofta kan känna en olustkänsla efter att ha varit inne på nätet en längre tid. De som har många vänner på FB är mer stressade än de som har få visar forskning. Om jag upplever mig ensam och går in på FB ett par timmar så min upplevda ensamhet större när jag går ur. Inte så svart att förstå när vi har läst hur fantastiskt alla andra har det. Vad behöver vi göra? Jag tror på att återta makten över sin egen härvaro.

Hur närvarande är du?

Om vi inte kan vara härvarande som chef, ledare, kollega, vän, förälder eller kärlekspartner så kan vi aldrig kompensera det med "kvalitetstid". Vi kommer för alltid varit frånvarande. Det finns många verktyg och metoder för att träna upp sin närvaro. Olika metoder passar olika på oss människor. det viktigaste är att du hittar något som passar dig och sedan TRÄNA! Jag tror det är bra att stanna upp och reflektera på hur närvarande är jag i mina relationer i mina olika roller. Oavsett om det är som chef, ledare, kollega, vän, förälder eller som den bästa partnern.

Är jag härvarande eller frånvarande? Vad är du?

Stay gr8 

Micke Darmell, mötes- & härvaroevangelist