6 tips för att prestera lite bättre

Ibland går det lite väl fort och då kan enkla lösningar vara dolda i alla stress. Vad kan du göra annorlunda för att finna ett balanserat mindset i utveckling?

När Beyoncé är på turné och har genomfört kvällens spelning, går hon igenom varenda liten detalj igen i huvudet. Hon skriver ner de saker hon vill förbättra till nästa spelning, och på morgonen skickar hon ut detta till bandet. De repar på dagen och redan kvällen efter är de bättre.

I affärsvärlden talas ofta om prestation. Men många springer bara fort, utan att göra de där små förbättringarna. Saker och ting blir inte bättre och lärandet uteblir. Hur kommer det sig?

Inte överraskande handlar det om tankens kraft och om vilket mindset vi har. Efter ett par år i samma yrke, planar prestationen vanligtvis ut. När vi tycker att vi har blivit tillräckligt bra, lägger vi all tid på att utföra jobbet – och med rutin kan vi springa lite fortare, hinna lite mer. Men ingenting blir egentligen bättre.

Det du inte tänkt, kan du inte minnas

För att lära oss något, behöver vi stanna upp och reflektera. Avsätt lite tid och träna medvetet på ett utvalt moment, fila på en enda sak, innan du springer tillbaka till ”prestationszonen”. Du kommer att märka att prestation och inlärning behöver olika mindsets.

De bästa schackspelarna lägger inte mycket tid på att spela massor med schackpartier – istället lägger de tiden på att analysera schackdragen de stora mästarna redan har gjort, och lär av dem.

Vägen till hög prestation är att pendla mellan ”inlärningszonen”, där du koncentrerar dig på att öva på delmoment, och ”utförandezonen” – där du gör saker du redan kan och noterar vad du kan bli bättre på för att sedan medvetet träna på detta i inlärningszonen.

Ta dina projekt till en helt ny nivå - bli certifierad projektledare med IHM

I inlärningszonen experimenterar vi och gör saker vi inte tidigare lyckats med. Där är vi beredda på att göra fel och förväntar oss att vi ska lära av misstagen. I utförandezonen gör vi saker vi redan kan, saker vi redan är bra på och koncentrerar oss på att minimera misstagen.

De team och personer som lyckas bäst i sitt lärande pendlar ständigt mellan inlärningszonen och utförandezonen.

Vad kan du göra för att bli lite bättre?

Här följer sju tips för att lyckas i ditt lärande:

  • Tro på att du kan bli bättre - inta ett utvecklande tankesätt
  • Skaffa en idé om hur du kan utvecklas - vad du behöver göra för att öka din förmåga
  • Skaffa en mentor
  • Prestera, men reflektera också över vad du kan göra bättre nästa gång
  • Prata om dina misstag och vad du kan lära av dem, så att andra känner sig trygga i att göra fel och prata om sina misstag.
  • Hylla dina misstag och granska dem noga, det är genom dem du utvecklas.

Inspiration till denna artikel fick vi från ett TED. com och Eduardo Briceño.