Nytt år och nya möjligheter, eller?

Precis som vid varje nytt år är det många av oss som vill börja om eller förändra både vårt privatliv, arbetsliv och vårt ledarskap.

Januari månad är den månad när flest nya medlemskap köps på olika Gymanläggningar, och i januari brukar det också vara ganska trångt bland vikter och maskiner men vart efter månaderna går är det inte längre riktigt lika trångt. Vad har gymkorten med ledarskap att göra? Jo precis som när vi efter nyår vill ta tag i vår hälsa och träning är det många som vill förbättra sitt ledarskap. Och precis som med träningen är intentionen att nu ska det till en förändring.

Nu är vi redan inne i mars månad och ”nystartseffekten” har kanske redan börjat avta eller dala. Denna effekt är i allra högsta grad verklig och för många innebär ankomsten av t. ex. ett nytt år, ny roll på arbetet eller nytt företag en ny chans att göra om och göra rätt, eller åtminstone göra det bättre. Denna nystartseffekt skapar ofta en starkare motivation och drivkraft att starta om, förbättra och utveckla. Tyvärr blir denna nytändning och nysatsning inte alltid så långvarig. Våra intentioner och avsikter att förändra och förbättra blir sällan till en verklig förändring som blir varaktig och hållbar.

Hur kan vi se till att intentionen även blir till verklighet och framförallt långsiktig? Nedan finns två punkter som kan vara en hjälp både privat och i arbetslivet.

  • Identifiera de viktigaste områdena eller kompetenser som du vill fokusera på. Nyårslöften eller nystarter misslyckas oftast pga. att de inte är tillräckligt viktiga alternativt inte realistiska. Om du är noga med att definiera och tänka på vad det är du vill förändra och håller det specifikt och enkelt är du mer benägen att ta realistiska åtgärder och ökar därmed sannolikheten att det blir en verklig hållbar förändring.
  • Ett alternativ till nyårslöften är att göra ett ”årsbokslut” där du går igenom vad du verkligen var nöjd med under året och ser på vad du vill förbättra ytterligare. Att göra årsbokslut för våra företag är något naturligt, vi går igenom ett helt år och jämför år för år. Varför inte ta årsbokslutsprocessen och använda den även för vår egen utveckling, vårt ledarskap eller hälsa och allmänt välbefinnande.
  • För ytterligare förstärkning kan vi även skriva en årskrönika där vi går igenom och ser om vi levt enligt våra egna och företagets värderingar och om vi ser att det är något vi kan förbättra. Och sedan se till att vi skriver ner och formulerar vad som vi realistiskt kan ändra inför det nya året. Vid detta ”årsbokslut” fråga även dig själv: Vad behöver jag göra för att stärka min förmåga och vilja att komma närmre min vision avseende mitt ledarskap.

Handen på hjärtat hur mycket av dina nyårslöften, kvartalslöften eller ”inför sommar löften” ser du verkligen till att förverkliga? Har du samma tendens som många andra att återanvända i stort sett samma löften d. v.s. du dammar av de du hade vid förra årsskiftet, förra gången du bytte tjänst eller arbetsplats och möjligen kanske definierar om dem något men på det stora hela är det samma. Snart har även mars försvunnit så frågan är hur mycket av det du vill förändra har du verkligen börjat att fokusera på och har du sett till att de är tillräckligt betydelsefulla och realistiska mål?