Mina bästa råd till dig som tar examen

I veckan fick jag en fråga från en som nu tar studenten. ”Vad är dina bästa karriärråd?”. Bra fråga, som det egentligen inte finns några självklara svar på, för varje människa måste hitta sin egen väg och inte kopiera andras.

Om du tar studenten eller examen, så har du haft år bakom dig av slit och studier. Framtiden kan vara lite osäker men likväl spännande. Många tankar, scenarier och drömmar som väntar på att infrias!

I våras hade jag förmånen att tala på ett gymnasium i Uppsala om mitt eget liv och det jag hittills fått lära mig. Jag sammanställde några råd på ett papper som jag skrev ut och gav till alla som kom. Samma råd vill jag ge till dig som nu tar examen eller studenten. Jag skrev ner dessa råd utifrån vad jag själv önskade att jag fått höra i den åldern, och tar du till dig dem så vet jag att du har en fantastisk framtid som väntar.

1. Lär dig självkontroll

Allt i livet börjar med självkontroll, förmågan till disciplin och skärpa. Kan du inte leda dig själv kommer du aldrig att kunna leda andra. Lär dig att jobba hårt och framförallt jobba smart. Det viktiga i en digital ekonomi är inte hur mycket du jobbar utan vad du faktiskt får gjort.

2. Var en student hela livet

Inget slår kunskap och du blir aldrig fullärd. Ju äldre du blir desto mer märker du hur lite du egentligen vet. Sluta aldrig vara nyfiken och sluta aldrig att lära dig. Sök alltid kunskap och sluta aldrig att ställa frågor!

3. Skriv mer

Lär dig att skriva, öva på det tidigt. Skriv ner dina tankar, dina drömmar och dina mål. Att bemästra ord är ett hantverk som börjar med det skrivna ordet.

4. Lyssna mer

Förmågan att lyssna är en av mänsklighetens mest underskattade superkrafter. Lär dig att lyssna på din inre röst, på människor runt om dig och på omvärlden. Kom ihåg att du har två öron och en mun! Använd dem därefter.

5. Öva på att tala

Lär dig förmågan att kommunicera med andra människor. Få saker lär man sig så bra som det man behöver presentera för andra. Öva framför spegeln, spela in dig själv och ta in feedback så blir du en bra kommunikatör.

6. Skryt inte – var ödmjuk

Ödmjukhet är livets viktigaste läxa. Det är huvudingrediensen för att kunna leda och skapa något som består på riktigt. Ingen vill ha göra med en arrogant skitstövel, men alla vill ha göra med en ödmjuk visionär.

7. Var tacksam och ta inget för givet

Hur blir man ödmjuk? Genom tacksamhet. Stanna av, njut och var tacksam för det du har. Om du inte är det, kommer du aldrig komma framåt utan kommer konstant att vara besviken.

8. Passionen är gnistan

Hitta ett yrke som du känner passion över. Passion är gnistan, tändvätskan och glöden som är skillnaden som blir skillnaden. Två människor kan säga exakt samma sak, men vi följer den som sa det med passion.

9. Jaga inte titlar för de säger inget

Om du jagar en titel, så visar det att du inte är mogen för att leda. Jaga istället något som du aldrig riktigt kan nå för, titlar begränsar och ingen människa kommer någonsin att följa en titel. Lyder titlar gör däremot många.

10. Sök rikedom, inte pengar

Pengar är hur vi konsumerar tid och tjänster, men rikedom är det som jobbar åt dig fast du sover. Hitta dom sakerna! Lär dig tidigt och läs på om marknadsekonomi. Lär dig t. ex. hur aktier fungerar och börja investera även om det är små summor, för i det långa loppet så kommer det göra all skillnad.

11. Vägra statusleken

Status är vad andra anser om dig, och det är den värsta fälla man kan fastna i. För allt i världen, jämför dig inte med någon annan än dig själv och ge dig aldrig in i den statuslek som de flesta mediokra människor spelar. Låt varken beröm eller åsikter fastna hos dig utan låt dig själv och dina mål vara den enda måttstocken i ditt liv.

12. Var långsiktig

Viktigast av allt, lär dig att älska processen! Se livet ur 100 års-spann, där du tidigt fram till 30- 40-års ålder bara skaffar dig erfarenheter. Var inte stressad och oroa dig inte utan lita på processen. Om du inte är där du vill vara om 10 år, så är du där om 20 år. Framgång tar tid och är ett maratonlopp.

Sist men inte minst: Gör mer än vad du får betalt för, så kommer du i slutändan att få betalt för mer än vad du gör. Allt börjar med och slutar med inställning.

Lycka till i den långa karriär du har framför dig, glöm inte att ha roligt för resan har bara börjat!