Ledarens Guide till ett framgångsrikt nytt år

Några nyårslöften i år?

Nya löften eller inte, så är det lätt att snabbt falla tillbaka, återgå till gamla vanor, alla vardagliga krav, och andra människors förväntningar. Har du vad som krävs för att kunna besluta dig för vad du ska åstadkomma under nästa år?

Jag hör ofta människor omkring mig säga, att i år ska det bli förändringar oavsett om det handlar om att ta tag i sin egen hälsa och välmående, sin karriär, egen utveckling eller helt enkelt bli mer framgångsrika på det de redan gör. Men vad händer sedan? Oftast ingenting eller väldigt lite och så är de tillbaka till samma ”gamla” vardag med allt vad det innebär. Men så finns det individer som verkligen går ”all in” och förändrar sig eller situationen.

Oavsett om förändringen var lätt att genomföra eller krävde lite mer kraft och energi, säger de som har tagit steget ofta: Varför väntade jag så länge med att göra detta? För det första, gör vi samma saker gång på gång till stor del pga rädsla, men förväntar oss ändå nya och andra resultat. För det andra, letar många efter mirakelkuren, genvägar eller det nya jobbet som per automatik ska göra mig mer framgångsrik, lycklig eller få mer tid eller vad det nu är vi vill ha.

Men vad är då ”nyckeln till framgång” för att kunna genomföra förändringen? Svaret är Konsekvens. Konsekvens är kanske lätt att definiera men har här en djupare mening och kräver engagemang. För att du ska kunna vara konskevent och genomföra förändring krävs det även en viss nivå av uthållighet. Ibland kan uthållighet vara helt bedövande men att härda ut lönar sig i längden. Det är en hårfin skillnad mellan att sluta och härda ut. Men ge inte upp.

Du behöver självtillit och självkänsla – vilket är det där magiska tillståndet när du vet att du kan uppnå dina mål. Du tror på dig själv. Se till att fortsätta vara optimistisk om resultatet på dina konsekventa ansträngningar att nå målet. Optimism är det som håller allt i ett positivt ljus och gör att det känns lättare att vara uthållig. Tyvärr är optimismen det som först får stryk, särskilt när det dyker upp oförutsedda hinder på vägen. Även om inte ljuset släcks helt blir det lite mörkare och tyngre. ”Fake it til you make it” har du säkert hört och det finns en anledning till det. Gör allt för att behålla optimismen. Ge inte upp.

Till sist behöver du ett driv, dvs förmågan att trycka lite extra på gaspedalen när det är uppförsbacke. Det finns en mängd uppförsbackar. Även om du vid första försöket inte riktigt nådde upp till toppen, är du fortfarande högre upp än innan. Se till att du inte glider ner igen. Se till att få en god natts sömn och vila för att kunna gasa lite mer nästa dag och nå ända upp.

Kanske låter det enklare än vad det är, men det bästa med att vara konsekvent är att det är självuppfyllande. När du lyckas nå dina mål som du så konsekvent kämpade att nå, ger det ännu mer optimism, driv, självkänsla och uthållighet i dina framtida insatser mot förändring.

Behöver du lite hjälp eller kanske en knuff uppför backen på vägen från här till där? Vill du bryta mönstret att göra samma saker gång på gång och förvänta dig andra resultat?

Madeleine