”IT Solutions - det rätta valet för mig”

Mitt namn är Johanna Carlsson och jag läser utbildningen Säljare IT Solutions B2B på IHM Business School i Malmö.

Jag började min utbildning på IHM hösten 2016 och innan dess var jag bosatt i Schweiz och jobbade inom hotell- och restaurang. Jag hamnade just i Schweiz för att jag har ett brinnande intresse för skidåkning och vandring i vackra alperna, men också för att jag älskar att träffa nya människor och drivs av utveckling och nyfikenhet. Jag har alltid gillat att jobba i kontakt med människor och har sedan barnsben drivits av försäljning i olika former, service och mötet mellan människor.

Att läsa på IHMEfter att ha jobbat några år efter studenten och provat på diverse olika jobb, läst distanskurser och upplevt Europa blev suget efter en utbildning stor. Jag blev rekommenderad att läsa på IHM av några bekanta och när jag tittade närmre på kursplanen för utbildningen väcktes mitt intresse ännu mer. Att fördjupa mina kunskaper inom försäljning har alltid stått högt på listan och att få lära mig mer om marknadsföring och affärsmannaskap kändes precis som rätt val för mig.

Lärarna som undervisar i de olika kurserna på IHM är externa personer från näringslivet som kommer med rykande färsk kunskap från den aktuella marknaden, vilket känns som ett stort plus. Att dessutom få lära mig mer om IT solutions, ett så otroligt aktuellt ämne med digitaliseringen i fokus blev en avgörande faktor för mig och helt plötsligt var valet inte så svårt längre.

Jag trivs jättebra med min utbildning och att läsa på IHM. Utbildningen ger både spetskompetens inom försäljning men också en bredd inom marknadsföring, projektledning och ekonomi vilket ger dig stora valmöjligheter på arbetsmarknaden. På IHM Business School står det entreprenöriella lärandet i fokus och kvalitén är hög!

Inriktningen IT solutions är ett plus i kanten och verkligen ett spännande ämne eftersom vi lever i ständig digitalisering och alla, både företag och privatpersoner, är beroende av IT för att kunna hänga med i samhällsutvecklingen då förändringstakten ökar dramatiskt just nu.

Mitt teknikintresse har aldrig varit stort och jag har ingen teknisk bakgrund, vilket inte är något krav för att klara av utbildningen och inriktningen IT solutions. Tvärtom ger utbildningen dig god bransch- och produktkunskap och fokus ligger mer på verksamhetsnytta än ren teknikkunskap vilket passar mig perfekt!

Min LIA på AteaJag valde att göra min LIA (lärande i arbete) på Atea som är den näst största it-infrastrukturleverantören i Europa. Jag har under min LIA-period fått en jättebra inblick i IT-branschen, Atea som företag och företagets arbetssätt. Jag har fått arbeta med olika personer på diverse avdelningar, allt ifrån utesälj till innesälj, marknad, koordinatorer och andra väsentliga avdelningar för att förstå hela verksamheten från ax till limpa.

Jag har fått deltaga i möten (både fysiska och video) för att lära mig olika arbetsprocesser, verktyg och tillvägagångssätt. Jag har fått självständiga uppgifter där jag bland annat har fått träna på att jobba i CRM-system, utforma kundplaner, ringa samtal, medverka på kundmöten och intervjuer. Jag har också fått tid för e-utbildningar på företagets interna hemsida, fått medverka på event och vid en säljkonferens. Min LIA-period har varit väldigt givande och jag har mycket ny kunskap som jag bär med mig vidare under min studietid och mitt fortsatta arbete.

FramtidsdrömmarMina framtidsdrömmar är många! Sedan jag började på IHM blir jag inspirerad nästan varje dag till nya idéer och tankar på vad det finns för möjligheter på arbetsmarknaden. Våra lärare i de olika kurserna bär med sig så mycket aktuell kunskap in i undervisningen och berättar om sina livsresor och vad det finns för olika vägar att gå. Livet är fullt av val och ibland motgång, men med rätt mentala inställning är den enda som sätter gränserna du själv!

Mitt mål efter utbildningen är att börja jobba som AM (Account Manager) på ett företag som jag känner att det finns utvecklingspotential inom, dels för att kunna få bra coaching och stöd under de första åren men sedan att förhoppningsvis kunna utvecklas till en KAM (Key Account Manager) och vem vet, i framtiden kanske sitta på en chefsposition.

Drömmarna är många och viljan stor, min resa har bara börjat!

Må väl,

Johanna Carlsson
Student IHM Säljare IT Solutions B2B