Familjeföretag i förändring

Lars-Erik och Ruth Westberg har drivit automationsföretaget Concept sedan 2011, och resan har rullat på bra.

Omsättningen gick från noll till nästan 30 miljoner kronor på fem år och Ruth har hyllats gång på gång för sina vd-insatser, bland annat fick hon utmärkelsen Årets Unga VD 2014. Nu har familjeföretaget förändrats.

Lars-Erik och Ruth står framför en industridocka i SevabConcepts verkstad och pratar med teknikerna Robert Wigertz och Martin Kristiansson. Det är ett entusiastiskt samtal och Lars-Erik ger intrycket av att vara en glad och go göteborgare med ett sprudlande teknikintresse. Han och Ruth startade familjeföretaget Concept för sju år sedan, men trots sitt stora intresse och eldsjäls-driv känner pappa Lars-Erik att hans heltidsarbete i automationsbranschen börjar gå mot sitt slut.

– Jag tror att många som driver ett familjeföretag och närmar sig pensionsåldern känner att man inte bara kan gå ut genom dörren. Med den här nya konstellationen drabbas Ruth mycket mindre av att farsan går i pension, säger han.

– Det gäller ju i och för sig alla anställda. När vi gick ihop med Sevab så tog vi med oss alla anställda. Alla som var anställda vid Concept är nu anställda vid SevabConcept, säger Ruth.

Gick samman för att växa

Det var förra hösten de två bolagen Concept och Sevab gick samman till ett och där har nu Ruth Westberg fått rollen som vice vd. Anledningen till sammanslagningen var många och generationsväxlingen spelade in.

– Att vi hamnade här med Sevab beror på att vi efter fem år i Concept kände att vi ville växa och kunna ta större projekt. Då var det antingen att växa organiskt, köpa eller sälja som var alternativ. Efter mycket funderande och vägande för och emot kom vi till det läget att vi beslutade att sälja och kom sen i kontakt med Sevab, säger Ruth.

Efter ett par möten med ägarna på Sevab hade de både parterna fått en så pass bra bild av varandra att de bestämde sig för att fortsätta bygga bolagen tillsammans. Resultatet blev att endast delar av Concept såldes initialt. Efter att de drivit flera projekt ihop beslöt sig de båda företagen för att det skulle bli bättre ur personalsynpunkt, men också rent administrativt om de gick samman helt.

Både Ruth och Lars-Erik är nöjda med sammanslagningen och lättade över att allt gått så bra, en anledning till att det gått så bra kan säkerligen vara deras gemensamma professionella inställning. Efter år av framgångar i en så komplex bransch som automation så har de inte bara utvecklat företaget utan även varandra.

– Man inbillade sig att dotter och pappa-relationen skulle vara klämkäck, men nog har vi haft olika åsikter. Riktigt olika åsikter också. Det hade jag nog inte räknat med. Det var då som jag släppte vissa grejer, man måste våga delegera och inte lägga sig i allting, säger Lars-Erik Westberg.

Vad har ni lärt av varandra?

– Jag har lärt mig ordning och reda. Är man en nördig tekniker är ordning och reda inte något man ägnar sig åt. Sen har vi lärt oss att umgås på jobbet och att umgås privat är helt olika saker, det är väldigt viktigt att skilja på det där, säger Lars-Erik och Ruth fortsätter:

– Jag har lärt mig jättemycket om tekniken även om jag inte är någon tekniker. Sedan har jag självklart lärt mig om branschen, vad våra kunder vill ha, och hur vi kan hantera våra olika kunder så de blir nöjda. Det är pappa helt grym på, att förstå kundernas behov. Jag kan sitta och bokföra siffror, men tekniken och kunden är i slutändan det viktiga. Vi har efter alla år fått till ett väldigt bra samarbete, där vi absolut inte alltid tycker lika, men efter att se saker ur varandras synvinklar ändå kommer till en samsyn och jobbar vidare.

Nu fortsätter resan för SevabConcept i den spännande automationsbranschen. Ruth berättar att svenska tillverkare tar hem mer och mer tillverkning till Sverige igen då kostnaden för en robot är i stort sett lika stor här som i låglöneländer. Lars-Erik säger att knepet för att hänga med är att vara lyhörd mot kunder, medarbetare och kollegor i branschen och trendspana hos de stora leverantörerna. För automationsbranschen fortsätter förändras och utvecklas, precis som både och företag och familjerelationer.