Extern VD - hot eller möjlighet

Varför ägarens rollbeskrivning är så viktig
Att anställa en extern ledare kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta.

Många entreprenörer kommer till en punkt i livet då de funderar på om någon annan ska ta över som VD i deras företag. Några av de vanligaste anledningarna är:

  1. Ägaren behöver ny energi och kompetens som kan ta bolaget till nästa nivå.
  2. Ägaren är trött på att vara VD. Hen startade företaget för att man brann för något t.ex. produktutveckling. I takt med att bolaget har vuxit har administration och HR frågor vuxit. Inte alltid det som en kreativ entreprenör brinner allra mest för…
  3. Det finns tankar om ett generationsskifte men barnen är ej mogna eller tillräckligt gamla och de vet inte ens om de vill. En extern VD kan vara en lösning i en mognads fas.
  4. Man planerar att sälja bolaget och vill öka värdet på sina tillgångar. Genom att ha en extern VD som driver den operativa verksamheten ökar bevisligen värdet på bolaget avsevärt.

AGNETA FÖRELÄSER PÅ IHM DEN 28/11

Anmäl dig till höstens sista seminarium för dig som är ägare, VD eller ledare i ett ägarlett bolag.

AGNETA FÖRELÄSER PÅ IHM DEN 28/11

Anmäl dig till höstens sista seminarium för dig som är ägare, VD eller ledare i ett ägarlett bolag.

Vilka är dina styrkor?

Innan du som entreprenör bestämmer dig för att anställa en VD är en av de viktigaste frågorna:

Är du är beredd att helt släppa kontrollen och låta någon annan leda ditt företag fullt ut eller handlar det mer om att slippa alla administrativa uppgifter som det innebär att vara VD?

Om svaret är det senare är det kanske inte en VD du ska tillsätta utan en vice VD/COO, en CFO eller möjligtvis en HR-chef. Är du däremot beredd att fullt ut ge bort ansvaret att leda företaget efter ett tydligt ägardirektiv samtidigt som du själv kliver in i en ny roll med mindre inflytande över det dagliga beslutsfattandet, då är du mogen att anställa en extern VD. Att vara VD handlar inte om att komma med flest idéer eller sälja mest. Det handlar om att vara duktig på att prioritera och fatta rätt beslut. Det handlar om att vara en mycket god ledare och att få andra att växa och att få alla avdelningar att samverka optimalt. Om du är duktig beslutsfattare och en god ledare, stanna då kvar i rollen som VD. Är du idéspruta, säljare eller företagets högst belagda konsult? Då är det kanske bättre att lämna över styret till någon annan. Men kom ihåg! Om du tar in en extern VD måste hen också få fullständigt mandat att agera i sin roll. Den typ av person som har kompetens och erfarenhet att ta över som kommer inte acceptera att ha en ägare som är inne och petar i hens jobb när andan faller på. Här fallerar majoriteten av alla VD-rekryteringar som entreprenörer gör. Och det är inte VD:ns fel.

Lär dig ta kontroll över affärsbesluten

Våra affärsutbildningar ger dig verktyg, metoder och trygghet att fatta affärsmässiga beslut

Ta fram en arbetsbeskrivning – till dig själv!

Om man i ett ägarlett företag tillsätter en extern VD (eller annan senior ledare) som ska samarbeta med en eller flera entreprenörer som fortfarande är operativa är inte det viktigaste att VD har en tydlig arbetsbeskrivning utan att ägarna har det. De har en naturlig maktposition i bolaget som gör att medarbetarna alltid kommer att lyssna på dem mer än den externa ledaren. Om denne ska ha en chans att kunna verka, få auktoritet och genomföra det som hen är rekryterad för att göra måste det vara tydligt vilken roll ägarna har operativt. Och se till att hålla sig till det. Det måste vara tydligt för ägarna själva, för VD:n och inte minst för medarbetarna.

Arbetet med att ta fram tydliga arbetsbeskrivningar för de operativa ägarna bör färdigställas innan en extern VD alternativt senior ledningsperson rekryteras. En stor röd varningsflagg bör hissas om man som ägare resonerar: ”Asch, arbetsbeskrivningar, det håller man bara på med i storbolag och jag har ju varit med så länge” Det är just det som är problemet, att man varit med för länge. Utan en arbetsbeskrivning är risken stor att man åker tillbaka i gamla hjulspår och därmed drar undan mattan för sin externa VD och som därefter blir fjäderlätt i organisationen.

Tips till ägare:

  1. Skriv ner vad du ska ha för roll innan den nya VD:n börjar. Konkretisera och var ärlig mot dig själv!
  2. Tydliggör gränsdragningar mellan dig och VD och förankra med den nya VD:n.
  3. Kommunicera ut gemensamt i organisationen till alla medarbetarna.

Tips till VD/senior ledare

  1. Säkerställ att du förstår rollbeskrivningen för ägaren. Om inte du förstår gör troligtvis inte ägaren/ägarna det heller.
  2. Säkerställ att du förstår ditt eget VD uppdrag – vilka mål, förväntningar och krav har du på dig?
  3. Rannsaka dig själv - är du rätt person för uppdraget eller är du bara smickrad?

Har du frågor om våra utbildningar inom affärsutveckling?

Prata med våra erfarna rådgivare - de guidar dig rätt