Det är väldigt få hundrameterslöpare som lyckas med ett framgångsrikt hållbarhetsarbete

Jag sprang av en händelse på en gammal barndomsvän på tåget häromdagen när jag var på väg hem från Stockholm till Göteborg.

Med åren har det visat sig att jag är en oerhört traditionsbunden person, inte minst när jag åker tåg. Ganska precis tio minuter in i resandet går jag, som alltid, till restaurangvagnen och köper en kaffe och en bulle. Det spelar ingen roll vad klockan är eller om jag ens är hungrig, samma beställning oavsett vad. Just denna resa så passade lämpligt nog restaurangvagnsbesöket med både tiden på dygnet och utrymmet i magen. ”En kaffe och en bulle, tack”!

Hur som helst så var det i restaurangvagnen jag träffade på min gamla barndomsvän. Vi pratade om allt som hänt genom åren, gamla minnen och hur livet såg ut nu för tiden. Ganska snart fick jag frågan vad jag jobbade med. Jag berättade att jag precis startat upp ett bolag tillsammans med en kompanjon och att vi jobbade med att hjälpa företag och organisationer med hur de kan påverka samhället positivt kopplat till det hållbarhetsarbete de bedriver och den lönsamhet de önskar. Hållbarhet helt enkelt, om man ska vara kortfattad.

Jag förstod att mitt svar väckte funderingar hos min barndomsvän när jag såg hans ansiktsuttryck, och frågade vad han tänkte på. Han svarade, nästan lite förläget, att det här med hållbarhet tyckte han var viktigt, men att han själv var dålig på att efterleva det. ”Jag borde göra mer, köpa mer ekologiskt, stötta organisationer…” sa han nästan lite till sig själv.

Det kanske är just det. Vi ställer så höga krav på oss själva och våra organisationer att vara så hållbara direkt att det nästan blir ohållbart. De egna kraven blir så stora att vi nästan ger upp innan vi ens börjat. För det är ju just det hållbarhet handlar om. Att verka under lång tid. Då kan man ju inte gå ut med samma höga fart som Usain Bolt gör när han springet 100 meter. Eller för den delen beställa förrätt, varmrätt och efterrätt samtidigt som man hugger in på buffén. Det här är ju ett långlopp och inte vilket långlopp som helst. Hållbarhetsarbete är ju maratonens maraton eller om man så vill julbordens julbord. Man ska hålla länge och man ska orka länge. För belöningen är stor där framme. Därför gäller det också att förbereda sig klokt.

Min upplevelse är att väldigt många organisationer skulle tjäna på att ha ett mer avspänt förhållningssätt till hållbarhet och CSR. Gud förbjude att jag ens säger detta som konsult inom området. Man måste ju livnära sig. Men faktum är att man inte behöver bli världsmästare direkt. Det ”lilla” som görs är oftast väl så bra, så länge man har ett ärligt uppsåt och agerar med avsikten att det ska hålla länge.

Jag brukar ofta ge rådet att vara smart, skynda långsamt och ha en genomtänkt strategi (innan) när det gäller organisationens hållbarhetsarbete. Ha lagom ambitioner och ät elefanten i små delar (kanske en dålig metafor just i det här sammanhanget). Det jag menar är att hållbarhetsarbetet till stor del påminner om att springa ett maratonlopp.

Till att börja med gäller det att vara förberedd. Det är få personer som, utan grundträning, lyckas prestera bra om de anmäler sig dagen före loppet. Till att börja med är det näst intill omöjligt att ens få en startplats. Börja med att fundera på vad du och organisationen vill uppnå med hållbarhetsarbetet. Fråga er varför gör ni det och nöj er inte med svaret ”för att alla andra gör det”. Ta istället reda på vad som är er egentliga drivkraft, och vad ni vill uppnå, såväl på kort som på lång sikt.

Om det går tungt, eller om ni behöver hjälp med att utvecklas, anlita en PT eller gå med i en ”löparklubb”.

När väl starten gått för ert hållbarhetsarbete, gäller det att ha koll på genomförandet. Slösa inte bort all energi direkt. Det är långt kvar, och det kommer både finnas uppförsbackar och nedförsbackar. Håll er till planen och ta en backe i taget. Man behöver inte vara expert på ISO14001, hållbarhetsredovisning, välgörenhet, miljöaspekter, hållbara fonder, motverkan av korruption, SDG-mål eller GRI G4 redan från dag ett. Eller för den delen kanske inte ens någonsin. Jobba utifrån er egen verksamhet, och det som naturligt kopplar till densamma när det gäller era hållbarhetsfrågor.

Jobba med mål, delmål och uppföljning. Mät era framgångar och fira dem ordentligt. Se till att gå i mål ibland. Det fina med löpning, såväl som hållbarhetsarbete, är att när ni väl kommit i gång med det, så är det både enkelt och roligt att fortsätta.

Som bonus får ni dessutom bättre hälsa, ökat självförtroende och faktiskt en bättre värld. Inte så illa va?

Fredrik