Det är dags att växa upp

Om det är någon som lyckats missa att vi har val nu på söndag, den 14 september, så tar jag mig den fulla friheten att kalla dem för idioter.

Vi har demokrati i Sverige och det är vår skyldighet att INFORMERA och UPPDATERA oss kring detta. Är man så totalt oengagerad så man mot förmodan missat både media och den lilla allmänbildning detta kräver, så är man i mina ögon en idiot. Jag tror visserligen inte så många (vilket är tur) passar in i min kategorisering.

För mig är det ett viktigt val. Det är en chans för mig att påverka den verklighet jag lever i, den verklighet jag driver Concept i och den verklighet mina kära lever i. Jag har skrivit om det innan, FI och SD är för mig inte kvalificerade att ställa upp i hur ett land skall styras eftersom de har en så väldigt smal agenda. Båda frågorna är visserligen viktiga att lyfta, men för att få min röst behöver man ha en större helhet och en plan för att kunna axla ansvaret över vårt land.

Jag har också skrivit tidigare, att idén med demokrati är att ALLA får göra sin röst hörd. Alla röster är lika mycket värda. I min värld så är det en sådan fin och rätt tanke. Alla är lika mycket värda, oavsett kön, utbildning, härkomst… ja you name it. Det utgör grunden i en demokrati. Rösta inte si, rösta inte så, feminist hit, rasist dit… Hela grejjen med demokrati är att alla själva får välja! Självklart skall man informera, sakligt, om vad respektive står för, absolut, men att ifrågasätta och idiotförklara människor utifrån deras val, alltså på riktigt? Det vi gör då, är att ifrågasätta demokratin.

Jag hörde för ett tag sedan om att chefen på ett stort hamburgerställe, skrev och INFORMERADE om hur valet kan komma att påverka deras verksamhet. Det som kallas dubbelstöten, som S vill införa, innebär en höjning av restaurangmomsen igen samt en höjning av arbetsgivaravgifterna för unga. För en restaurang med merparten av de anställda under 25 år kan detta helt förändra spelreglerna. Det blir dyrare att ha anställda, och vilka drabbas då? Jo de anställda.

Jag tycker att det är viktigt att informera om detta. Det är lätt att rösta på värderingar som ”känns” bra men som en förlängning kan innebära stora negativa förändringar för den som röstat på känsla. Hade jag haft en restaurang hade jag självklart velat att mina anställda var medvetna om detta. Sen är de fria att lägga sin röst var de vill ändå, men då har de gjort ett val och får leva med konsekvenserna. Denne chef fick en massa kritik för detta. Det sågs som att han tvingade sina anställda att välja ”rätt”. Men älskade Sverige, vakna upp! Inse fakta, dubbelstöten KOMMER påverka. Är man nyss fyllda arton, jobbar med att flippa burgare, så kanske man inte engagerat sig och förstått vad det innebär, då är det viktigt att man blir informerad i den verklighet man lever.

Jag läste ett citat ifrån Margeret Thatcher nyligen,

”The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money”

Vilka är de andra undrar jag? De rika? De som dagligen arbetar för sin lön? Visst, ta från de rika och ge till de fattiga. Det ligger mycket i det hon sa, men ärligt, det är vi alla som skall dra vårt strå till stacken i Sverige. Vem vill arbeta om man tjänar mindre än om man går hemma? Vem vill betala mer av sina surt förvärvade pengar för att någon annan ska kunna vara hemma med lika mycket i plånboken? Eller för att någon trots bristande arbetsinsatser ska ha kvar sitt jobb? Jag vill inte det. Däremot kan jag tänka mig att betala mer skatt om de pengarna oavkortat går till de äldre. Eller skolan. Eller till att skapa förutsättningar för fler företag och därmed fler jobb.

För ett tag sedan fick jag möjlighet att träffa den nye näringslivschefen i Göteborgsstad. Han ville ha synpunkter och ideer ifrån företagare kring hur man kunde förbättra utbudet av hjälp för företagare, vid tex uppstart av företag, hjälp och resursanskaffning på vägen mm. BRG, ALMI, Drivhuset mfl är olika organisationer som skall erbjuda företagarna detta. Min åsikt är att det finns så många olika ”hjälporgan” så man går vilse redan vid start. Vem gör vad? Utifrån mig själv och de bolag jag startat, så hade det varit underbart med en organisation att vända sig till. EN organisation som kan följa mig som företagare från start till ”mål”. Inte femtio-elva som alla ska ha sin del av kakan. Jag tror det hade gett en bättre service, en tydlighet o framförallt, det hade blivit effektivare och billigare. Dubbelarbete och en massa letande hade sluppits. När jag säger detta på mötet utbrister en annan:

”Men då blir ju folk utan jobb!”

Ja, might happen. Men är det ett argument för att ha kvar flera likvärdiga organisationer som kostar oss skattebetalare en massa pengar? Pengar vi hade kunnat använda till våra äldre, vår sjuka, våra skolor och pengar vi kan använda för att HJÄLPA andra ifrån krig och elände? Pengar vi kan använda för att hjälpa våra företagare att utveckla sina företag, skapa FLER arbetstillfällen och generera mer skatteintäkter. Likaså med arbetsförmedlingen. Idag är inte arbetsförmedlingen den organisation den en gång var. Att förmedla arbeten gör idag många mycket duktigare, konkurrensutsatta företag. Arbetsförmedlingen kontrollerar att människor ”sköter sig” och gör det som de blivit tillsagda. Jag vet. För jag har varit inne i den svängen. Det handlade inte om att skaffa sig ett jobb, utan följa en förutbestämd plan för att följa systemet. Fick man en praktik, så gick inte det, för jag hade bara varit inskriven två veckor, och man skulle minsann vara med i programmet i tre månader innan de kunde handlägga ärendet. De förmedlar inga (ja iaf väldigt få) jobb idag. Vad det kostar årligen hade jag mer än gärna lagt bla på att skapa förutsättningar för oss företagare att ANSTÄLLA fler.

Och vet ni vad, detta är varken männens, invandrarna, rasisternas eller någon annans fel att samhället är uppbyggt så. Det är vår inställning att inte se hela bilden, att inte skaffa sig kunskap. ”Ja men då har ju inte Gun något att göra” eller ”Nä men så kan vi inte göra, han har ju jobbat där i 97år”. Detta handlar inte om man röstar höger, vänster, upp eller ner. Det handlar om att förstå vad våra val innebär och vad vi har möjlighet att påverka med vår röst. Det handlar om att ta sitt ansvar som människa i en demokrati och det handlar om att ta konsekvenserna av sina val. Alla som får rösta är per definition vuxna, det är DAGS att bete sig så.